❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNTUB5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Re: UBNTUB5

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Leeonek píše:
hapi píše:tak pokud nepotřebuje víc tak si ubere ne? to je autoregulace a ne že to nastaví co nejvíc to jde dle limitů.

Myslím, že princip regulace v MK je pouze ten, že se nastaví maximální hodnota nepřekračující limit. Jinak si nedovedu vysvětlit při správném nastavení regionu a zisku anténní soustavy je signál na jednom spoji -47, kdybych to sám neomezil, vesele tam bude doteď ;)

Jinak testy karet super, 5m 2db anténa :)))) Bohužel to o ničem nesvědčí, spíše by bylo zajímavější reálný spoj, různé bittrate a různý signál. Ať si kdo chce co chce říká, když něco testuju oproti staré dobré CM9, vždycky to dopadne buď uplně stejně nebo líp pro CM9. Jediná karta která jede o něco líp než CM9 je SR5 které mám na síti asi 4 kousky ale že by tam byl nějaký mega rozdíl, to zase ne, spoj na cca 9km s 28db anténama.

Ja to testoval na 9 km spoji - (cm9 -cm9) (ub5 - ub5). Rozdil byl patrny, karta vyrazne vic pece - vykonnove, je potrba ji stahnout :) Pouzivam ji teda v 10MHz kanalu a rozdil oproti cm9 je znatelny, s cm9 byla propustnost asi o 2Mbity nizsi (14 x 16Mbit). Anteny D-com 29dBi, kabely zadne (N - pigtailik 20 cm - karta).

A klinetu ma velkou vyhodu, ze klienti vystaci i s nizsim signalem, pokud teda kolem neni sum jak krava :-D
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

tak neviem ci mi nieco len uniklo :) ale ako to ta ub5 vlastne reguluje vykon? ked pozriem do zalozky tx-power tak v stlpci tx-power su 2 hodnoty a pripada mi to tak ako keby mikrotik nastavil tu prvu hodnotu a karta vysiela tou druhou (o7dbm menej)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

asdewq píše:tak neviem ci mi nieco len uniklo :) ale ako to ta ub5 vlastne reguluje vykon? ked pozriem do zalozky tx-power tak v stlpci tx-power su 2 hodnoty a pripada mi to tak ako keby mikrotik nastavil tu prvu hodnotu a karta vysiela tou druhou (o7dbm menej)

Presne jak rikas :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

asdewq

hmm to som zvedavy ako budem pripadne TU vysvetlovat ze ono sice mam nastaveny taky vykon ale ono je to vlastne tolko... a viete niekto preco je to tak?
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 16 years ago

asdewq píše:hmm to som zvedavy ako budem pripadne TU vysvetlovat ze ono sice mam nastaveny taky vykon ale ono je to vlastne tolko... a viete niekto preco je to tak?
Co mas vysvetlovat TU ? Signal tx viez stiahnut takisto, ako na hociktorej inej karte . Co som pozeral tak 7je 0db 8 je 1db atd atd..
0 x

asdewq

tie ub5 su ale aj tak nejake divne :( spoj na ktorom su 2 identicke anteny, na oboch stranach nastaveny vykona na default, na jednej strane cm9 na druhej ub5 pri 54mbit dava cm9 13dbm a ub5 18dbm pricom ub5 hlasi rx signal -57dbm a cm9 hlasi rx signal -60dbm teda akoby ta ub5 pri 18dbm nastavenych vysielala o 3dbm menej nez cm9..? tj nie 18 ale iba 10? nespozorovali ste niekto podobny problem? zajtra skusim miesto tej ub5 dat cm9 uvidim ako to pojde 2xcm9...
0 x

asdewq

tak si odpoviem sam:
http://forum.ubnt.com/forum/viewtopic.php?t=5175

cely problem je v tom ze mk nastavuje do tej karty nejake haluze v momente ak sa pokusi o akukolvek regulaciu a naozaj to vysiela uplne inak nez ma... takze vo vysledku je pouzitelna len s antenami kde zisk celej sustavy bude do 7dbm nakolko karta ma 23dbm a ked sa necha default bez regulacie bude tymi 23dbm pri nizsich rychlostiach smazit...
0 x

mashinepistole2

Je to nejake divne . Mne to pripada tak ze ked nastavim tx na 10 tak je to 0 , spoj sa vtedy rozpadne .
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

mashinepistole2 píše:Je to nejake divne . Mne to pripada tak ze ked nastavim tx na 10 tak je to 0 , spoj sa vtedy rozpadne .

no ja som akurat vcera vymenil na jednej strane spoja, ktory ma skoro 14km, jednu kartu. boli tam pred tym cm9, signal nezregulovany 66db pri fixnuti na 24 mbit data rate. takze som tuto cm9 vymenil za ubnt5 karty, signal sa zhorsil na -75db ale co je zaujimave, tak priepustnost vzrasla asi o 30-40 percent. karta je tiez v defaulte nezregulovana - kedze ako citam vase prispevky, tak to len zhorsi situaciu.
nieco tam nebude aj tak dobre, kedze s 29db antenami by som mal mat uz aj pri cm9 lepsi signal. mam tam 29db paraboli od maxlink. mozno zle nasmerovanie, alebo mozno narusena freslenovka...
skusim vymenit kartu aj na druhej strane a dam vediet.
0 x

mashinepistole2

mato1 píše:
mashinepistole2 píše:Je to nejake divne . Mne to pripada tak ze ked nastavim tx na 10 tak je to 0 , spoj sa vtedy rozpadne .

no ja som akurat vcera vymenil na jednej strane spoja, ktory ma skoro 14km, jednu kartu. boli tam pred tym cm9, signal nezregulovany 66db pri fixnuti na 24 mbit data rate. takze som tuto cm9 vymenil za ubnt5 karty, signal sa zhorsil na -75db ale co je zaujimave, tak priepustnost vzrasla asi o 30-40 percent. karta je tiez v defaulte nezregulovana - kedze ako citam vase prispevky, tak to len zhorsi situaciu.
nieco tam nebude aj tak dobre, kedze s 29db antenami by som mal mat uz aj pri cm9 lepsi signal. mam tam 29db paraboli od maxlink. mozno zle nasmerovanie, alebo mozno narusena freslenovka...
skusim vymenit kartu aj na druhej strane a dam vediet.

Ked vymenis kartu na druhej strane signal sa zlepsi ja som bol tiez sklamany, ked som vymenil len jednu , ked som vymenil aj druhu bolo poznat ze ta karta ma 23db . Neviem preco je to tak , ale signal sa zlepsil len povymene oboch kariet za ub5 . Ale to som tam mal este interline panelove anteny a bola im zima . :lol:
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Mam tychto kariet 6.
2x 8km spoj
1x 13km spoj
Chodia mi velmi dobre na jednom spoji som vymenil CM11 za tieto kary a spoj mi chodi lepsie bez zapnuteho nstreme mi idu vsetky spoje 14Mbit HD
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Zajímavé že v jiném tématu píšeš o možném rušení karet v RB433AH, není to náhodou tím že sou to karty k ničemu kde navíc funguje regulace jak se jí zachce? Jak můžeš napsat že ty karty chodijou ok když máš spoj kde když zapneš 2x nstreme mód tak ti blbne, a nevíš čím to je. Nezdá se ti to trochu neobjektivní a ukvapený závěr, tohle sem napsat?
0 x

mashinepistole2

Leeonek píše:Zajímavé že v jiném tématu píšeš o možném rušení karet v RB433AH, není to náhodou tím že sou to karty k ničemu kde navíc funguje regulace jak se jí zachce? Jak můžeš napsat že ty karty chodijou ok když máš spoj kde když zapneš 2x nstreme mód tak ti blbne, a nevíš čím to je. Nezdá se ti to trochu neobjektivní a ukvapený závěr, tohle sem napsat?

To asi nieje problem tych kariet , ale rb433AH .
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Presne to si myslim karty super ale RB433AH z 2 kartami a 2x nstreme je na prd.
Mam takuto konfiguraciu aj inde ale karty su CM9 a to iste proste RB433AH ma problem bud so zbernicou alebo s rusenim kariet mne to pripada skor na zbernicu. Pretoye kym nemam zapnuty nstreme tak mi tie kerty chodia ako vino.
A nemyslim si ze CM9 su zle karty a spravi to to iste.
Skor by som uvital nazor ci niekomu bezi napriklad NSTREME2 na RB433AH to by teoreticky mohlo kedze jedna karta je RX druha TX.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

cin píše: ci niekomu bezi napriklad NSTREME2 na RB433AH to by teoreticky mohlo kedze jedna karta je RX druha TX.

No třeba já s tím problém nemám :) ani s dvěma nstreme spoji z RB433AH, dokonce ani s jedním dual nstreme na tom samém RB, karty CM9.
0 x