Zdravím a všem přeji vše nejlepší v novém roce.
Zjistil jsem zajímavý problém na 2 AP (RB333+R52H, 3.15) a většině klientů (RB411+CM10, 3.15) v 5 GHz.
Nataveny DataRates do 36 Mbps - žádné jiné omezení rychlosti.
Bandwidth Test z AP ukazuje při send vyrovnanou rychlost 22 Mbps, z čehož usuzuji, že spoj je OK.
To by ovšem při recieve nesměla rychlost vyjet na cca 12 Mbps a pak spadnout na 4 Mbps tam zůstat.
Při měření z klienta je to opačně totéž.
Moc prosím o rady zkušenějších, čím by to mohlo být způsobeno.
Díky Mirek
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Velký rozdíl RX/TX
-
nerovnost vykonov AP a klienta? klient nedokaze take velke mnozstvo vygeberovat a sucasne aj preniest.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk
http://www.citicom.sk
problem je na strane klienta, problem muze byt v kabelazi, antene. Nedokaze odesilat data a zacne se to hltit, proto ten pokles a kolisani.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
No, nevím. WiFi přenáší pakety vžty tam a zpátky, takže tady bych příčinu rozdílu neviděl.
Ale i tak díky za odpověď.
0 x
dival ses treba na signaly za kolik kliose slysi AP s jakym CCQ a naopak ? Pokud tam mas podobny hodnoty pak bych videl problem jedine v CPU clientRB ktere ma generovat BTest trafik, popr nejakem nastaveni, jako je maximum AP TX limit atd.
0 x
BT spouštím jak z AP, tak i z klineta se stejnými výsledky. Výkonností klienta to asi nebude a ani vytížení CPU při testu nejde přes 50 %.
Signál je cca 68 dB a odstup S/N přes 30 dB. CCQ je v klidu 90-100 %. Při testu jde dolů až k 50 %.
Limity fakt nejsou nikde nastaveny.
Díky Mirek
Signál je cca 68 dB a odstup S/N přes 30 dB. CCQ je v klidu 90-100 %. Při testu jde dolů až k 50 %.
Limity fakt nejsou nikde nastaveny.
Díky Mirek
0 x
knapek píše:Signál je cca 68 dB a odstup S/N přes 30 dB. CCQ je v klidu 90-100 %. Při testu jde dolů až k 50 %.
pada ti ccq ? ... mas tam problem a proto to kolisa
knapek píše:No, nevím. WiFi přenáší pakety vžty tam a zpátky, takže tady bych příčinu rozdílu neviděl.
souhlas, ale ta zatizena a problematicka strana ti bude zlobit pokud je tam vice nez unosne mnozsvi paketu
pri testu jednim smerem ti to slape dobre, pri opacnem spatne. pri FD to blbne jeste vice

problem muze byt jak v prervanem signalu, nedomacknutem pigtailu, v problemu v kabelazi, ve spatne antene. A mozna i nekde jinde.
0 x
Že mám problém tuším. Netuším ale, kde.
Dělá to několik klientů na dvou APčkách.
Jinak mě prosím opravte, ale pokud pakety putují vždy tam i zpět (čisté WiFi bez NStreme), tak by neměl být rozdíl v tom, kterým směrem data přenáším - je to jen pořadí. Upload - paket jde z klienta na AP a AP jej vrací na klienta. Download - paket přijde z AP a klient jej vrací na AP.
To CCQ padá jen při tom špatném směru.
Dělá to několik klientů na dvou APčkách.
Jinak mě prosím opravte, ale pokud pakety putují vždy tam i zpět (čisté WiFi bez NStreme), tak by neměl být rozdíl v tom, kterým směrem data přenáším - je to jen pořadí. Upload - paket jde z klienta na AP a AP jej vrací na klienta. Download - paket přijde z AP a klient jej vrací na AP.
To CCQ padá jen při tom špatném směru.
0 x
knapek píše:To CCQ padá jen při tom špatném směru.
jo to by odpovidalo
je jedno jestli je to nstreme nebo ne, i kdyz u nej se to projevi jeste vice.
I kdyz je komunikace obousmerna, pokud je ta problematicka strana mene zatizena, v podstate ack pakety a dalsim mini bordelem, problem neni vice mene znat, pokud je to ale zatizeno vice nez je unosne, zacne to blbnou, hltit se a nahodne kolisat.
S timhle jsem si taky uzil a obcasne uzivam svoje.
Nejvetsi pakarna je ladit nstreme2 spoje. Coz se mi podarilo na 1km vytahnout az 75Mb FD stabilne, .... samozrejme v nepovolenem turbu, ale nekdy to zkusit se musi.
0 x
Pouzivas Nstreme? Nedelaji ostatni klientu tou dobou nejaky provoz? Mikrotik nema pooling, takze je problem s uploadem, kdyz zabere vic lidi naraz, resi to nstreme, kde je pooling integrovan a funguje na 1.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
knapek píše:Už jsem to psal - žádný NStreme.
Díky
Tak to bude tim

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
lze provozovat nStreme na jinych masinach/systemech, nezli je MK ?
0 x
Ano, existuji i jine systemy ktere tuto funkci nabizi. Mk z toho vsak vychazi asi nejlip. U jinych sytemu se tato funkce jmenuje jinak.
reset píše:lze provozovat nStreme na jinych masinach/systemech, nezli je MK ?
0 x
reset píše:lze provozovat nStreme na jinych masinach/systemech, nezli je MK ?
MK nstreme bohuzel ne, ani NanoStation to neumi, cemuz se vsak neni, co divit, kdyz litevci UBNT moc nemaji radi.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!