❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Dva RB433 v bridgi kombinované s NATem
Re: Dva RB433 v bridgi kombinované s NATem
Takto je nastaven ten druhý router u kterého nechci použít NAT, komunikace již funguje ale jak je videt na obrazku na hlavní router nikoli. Musí mi tam neco chybet a nevím co. Ty dynamické routy nejdou upravovat tak už nevím o co to doplnit. Pingy z wlan5G na 10.0.0.17 logicky fungují ale jinak nic. Poradte mi nekdo jak to nastavit.
- Přílohy
-
- routy_1.jpg
- (114.98 KiB) Staženo 275 x
0 x
můžeš se napsat i ip adresy? nikde tu nejsou pořádně uvedený, jenom pouze celý subnety. Jinak to jak tomu říkáš dynamický routy jsou statický routy konkrétního rozhraní co je na něm to IPčko navěšený. Je to logický, museji tam bejt aby věděl, že ta síť je na tomhle rozhraní a nemůžeš je měnit ani smazat protože by to byla kravina.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Nastavení je uvedeno tedy níže. Jediné co se změnilo je to, že jsem předtím uváděl lokalní rozsahy rouetru č.2 jako ether1 a ether2. Zde je to tak že wlan5G je jako uvozovky "WAN" pro ether1 a wlan2G.
- Přílohy
-
- xxx.jpg
- (114.87 KiB) Staženo 252 x
0 x
a ještě IP adresy pro r1.
Jo a už je tam vidět chyba. defaultní bránu máš na IP adresu která je na tom samim rozhraní. Takže blbě. Udělej to prostě jednoduše a vypiš sem IP adresy obou routerů ať už to vyřešíme.
Jo a už je tam vidět chyba. defaultní bránu máš na IP adresu která je na tom samim rozhraní. Takže blbě. Udělej to prostě jednoduše a vypiš sem IP adresy obou routerů ať už to vyřešíme.
0 x
Takže zde je nastavení toho prvního routeru s NATem. Snad to pomůže k dořešení toho problému.
Diky za trpělivost !!!
Diky za trpělivost !!!
- Přílohy
-
- xxx.jpg
- (194.83 KiB) Staženo 227 x
0 x
podle mě je všechno ok jestli jsem něco nepřehlídnul, ale všimul jsem si nastavení pingu na rb_skalka kde máš jako interface nastavený výstupní rozhraní wlan2G a tam se mu odpověď nedostane. Takže to přenastav na all a testni to znova.
0 x
Tak to stalé komunikuje jen jednosměrně. Pokud pinguju z druhého routeru na na první z rozhraní wlan5G pak mi pingy lezou, jenže uz to nejde s těch lokalních. Tak už nevím. Jiná nastavení tam opravdu nejsou. Nemá být v tom druhém routeru v NAT alespon neco jako forward out.intarface wlan5G - accept nebo neco podobného ?? ---- to vlastne blbost !! Tak nevím 

0 x
a co nastavení u klientů? co jejich maska sítě, je to opravdu dobře? nedáš mi tam někam přístup aby na to kouknul?
0 x
Dal bych rád, jenže tato sít je na privátu, nemam tam veřejnou IP aby si se mohl nalogovat. Ja se tam loguju v ramci subnetu meho ISP a tak jsem ani verejnou nepotřeboval. Jediné jak by se to dalo, že bych se pripojil k tobe formou pptp (protože mas asi verejn. IP) a ty by jsi pak mohl v ramci meho subnetu kouknout na oba routery.
0 x
Hurá už jsem na to přišel, problém byl v tom, že jsem v NAT na hlavním routeru neměl pro rozsahy 10.8.0.16/28 a 10.7.0.16/28 vytvořenou maskarádu, ted už to jde jak víno. Jediné co nechápu že me ty pingy tam nelezli při měření z routeru ale skutečný klient připojený s notebookem mi potvrdil pingy na 10.0.0.17 - 3ms což mě utvrdilo, že mu nejde pouze internet a dovedlo k tomu, pridat ty dvě maškarády. Mam se jesto hodne co učit.
Nic méně chci ti velmi poděkovat za trpělivost a za ochotu tak dlouho se mnou tento problém řešit. DÍKY
Nic méně chci ti velmi poděkovat za trpělivost a za ochotu tak dlouho se mnou tento problém řešit. DÍKY
0 x