❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Aka sektorka, ake pokrytie 5Ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mashinepistole2

Aka sektorka, ake pokrytie 5Ghz

Příspěvekod mashinepistole2 » 17 years ago

Potrebujem pokryt 5G signalom jednu vedsiu dedinu pre klientov a chcem sa teda opytat, ake sektorky mam pouzit . Anteny budu umiestnene na cinzaku . Cisto sedliackym rozumom to vychadza asi ,tak ze skalarnym sektorom sa da pokryt vedsia plocha ( http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=304 ) ako ked sa pouzije normalny sektor z uhlami napr H90 a V8 stupnov , ten podla mna pokryje len uzky pasik v vertikalnom smere ostatok su uz mozno, len postranne laloky a nerad by som pripajal klientov na laloky, to sa asi moc nevyplati . Podla toho mi vychadza ako dobre riesenie , pouzit skalarne sektory je to tak alebo som uplne vedla ?

Predstavujem si ze pokrytie vyzera asi takto :

Obrázek
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

odpověděl sis sám obrázkem. Už tam je vidět že větší plochu pokryje sektor. Sedláckej rozum je špatnej. Úskej paprsek je přece nahoru a dolu a pod zem nebo do nebe vysílat nemá smysl ne? Navíc má o dost větší úhel do stran.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mashinepistole2

Ved dobre ked to zoberes ze je dedina uplne rovna a ty to len liznes ponad strechy pricom tvoje apecko musi byt priblizne v rovnakej vyske, ako klientske anteny tak je to ok , ale ked to dam na cinzak a zaklonim antenu tak vysledok bude to ze dostran ( sirku ) to bude pokryte pod uhlom 90 stupnov ale vertikalne ( na vysku ) to je len tych 8 stupnou cize pokryjem len ten pas, ako je na obrazku hore . Klienti okolo toho pasu budu mat sice signal , ale ten uz moze byt s postrannych lalokov a to asi nieje najvhodnejsie . Tu je to pekne rozkreslene http://www.antenna.cz/nn-60/sector-moreinfo.html .
0 x

mashinepistole2

Pouzivate niekto skalarne sektory na 5Ghz , aky mate na to nazor , ake su stym skusenosti ?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

mashinepistole2 píše:Pouzivate niekto skalarne sektory na 5Ghz , aky mate na to nazor , ake su stym skusenosti ?

Pouzivame, vysilaji tech 60/60 , zisk sedi, nutne pouzivat frekvence 5,5 - 5,8. Dobra antena.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

mashinepistole2

soooc píše:
mashinepistole2 píše:Pouzivate niekto skalarne sektory na 5Ghz , aky mate na to nazor , ake su stym skusenosti ?

Pouzivame, vysilaji tech 60/60 , zisk sedi, nutne pouzivat frekvence 5,5 - 5,8. Dobra antena.

Co sa stane , ked je to mimo rozhsahu 5,5-5,8Ghz , je to sice nepodstatne, kedze na outdoor su povolene kanaly od 5500 do 5700 , ale len tak prezaujimavost .
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

nestane se nic jen maji trochu horsi parametry protoze jsou naladene na stred mezi 5.5 a 5.8 ghz.
0 x

konvertor

Příspěvekod konvertor » 17 years ago

to mashinepistole2 - ahoj zrovna resim uplne to same a mam naprosto stejnou situaci,zatim pouzivam vsesmerku ale protoze se mi necekane ozvalo hodne klientu tak to chci resit trosku lepsim zpusobem a bez kompromisu.ja jsem zatim dospel k tomu,ze tam dam bud toho scalara SS-60 a nebo DCOM ZZ5G6S15D120 viz. http://wifi.aspa.cz/antena-sektorova-5- ... %B0-z80032
problem je,ze fakt zalezi i na tom prizpusobeni,cili na PSV.
bod bude tvoreny vzdy z paterni RB433AH a pro klienty tam bude RB600 protoze umi az 8 karet/anten a to by mohlo stacit i na toho scalara.jenze zase DCOM je absolutni spicka bez kompromisu a navic ma v sobe jiz integrovanou bleskojistku ktera by mela byt od pristiho roku povinna.
dokaze nekdo poradit?
0 x

mashinepistole2

Urcite je to dobra antena , ale vertikalne to ma uhol len 7 stupnov toho sa obavam , skalare maju vyzarovaci uhol H/V rovnaky . Uvidim ako to bude chodit .
0 x

konvertor

no ale zase je mi divny ze 7 stupnu maji vsecky anteny a pouzivaji je i profici,ono fakt pomuze kdyz ji trosku naklonis,coz u vsesmerky nemuzes,pak je mi taky divny ze SS-60 ma 250g a DCOM 2,5 kila,proste tak nejak se v tom rejpu a nemuzu se rozhodnout,nechci udelat chybu
0 x

konvertor

pak mi dej vedet klidne pres SZ jak ti to chodi,ja asi pujdu do tech DCOMu,chci fakt spickovou kvalitu
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

dej tam toto: http://wifi.aspa.cz/tetraant14-5-sektorova-antena-14dbi-z65525

funguje to super za ty penize !
0 x
Jan Ptáček

konvertor

diky,uz jsem o teto firme cetl samou chvalu,ale taky se uz bojim dalsich experimentu,proto bych radeji volil jistotu a tim myslim DCOM je
0 x

konvertor

u toho elboxu mi vadi ze vsici cesti prodejci uvadi PSV 1,5 max, ale vyrobce garantuje pouze mensi nez 2 a to je uz nepouzitelny
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

v tom případě bych si dával pozor na vypalování karet ale i tak je to fakt mizerný číslo. Tetra antény nejsou nic moc. Nedavno nám jejich boxovaná 23dB anténa propustila vodu do boxu a vytopila APčko.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků