❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dosazitelna rychlost RB600A-RB411AH

Návody a problémy s konfigurací.
reset

Re: Dosazitelna rychlost RB600A-RB411AH

Příspěvekod reset » 16 years ago

pokud ti muzu poradit, postav tam kvalitne silnou masinu na x86 , k tomu si dej zalozni zdroj a mas vystarano. Cenove te to vyjde vice mene nastajnou, ale vykonostne na tom budes jinde.
Pokud tedka uvazujes o centralnim reseni, ktere bude zatizeno kolem 25% , tak uvazujes spatne. Pri dalsim posileni konetivity to bude az treba kolem 50% a to je nejvyssi cas uvazovat o dalsi vymene.
Dej tam masinu (a nemusis ani moc prehanet), aby byla zatizena do cca 5% a mas na dlouhou dobu vystarano.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

hapi píše:a já bych raději použil 2xalixe. Máme je v nstreme dual do netu a na stole to v maximu dalo 80Mbit FD přez wifiny takže v realu 40Mbit FD neni pro alixe problém. Oproti PC je jasná výhoda, spotřeba zanedbatelná a velikost malí krabičky.

Ale jinak bych vypnul connecting tracking na routeru. Dost to pomáhá.

v akom rezime si to skusal? Bondoval si karty alebo co? lebo turbo + nstream da max 50/15 mbit realneho trafficu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nstreme dual + turbo = max 80/80Mbit, testovaný nettestem s asi 500 userama. Ping už nebyl pěknej ale peak byl někde okolo 100ms tušim. Alix na 95-100%.

pokud jsem to omezil na 60/60Mbit tak ping 1-2ms špičkově cca 5ms což je míň než 10GHz bez zátěže takže no problémo. Alix na cca 60-70%.

nstreme dual má výhodu v tom, že latence jsou tam daleko kratší než u bondingu. Při bondingu jsou karty jako AP-APc takže tam museji bejt normální ack požadavky ale u nstreme dual se data posílaji bez jakýhokoliv ptaní druhý strany jestli se můžou poslat takže se šetří pásmo. Pokud vemu bonding, tak má výhodu že má defakto variabilní poměr down/uploadu.

nemusim snad připomínat, že nstreme se uplatňuje nejvíc u návalu paketů takže 80/80Mbit se nedá dosahnout stahováním jednoho souboru přez spoj.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Desirex

Příspěvekod Desirex » 16 years ago

mno ano dobra rada s x86, a - nahradim s nim dobudoucna RB600 , jenze resim RB14, protoze kdyz posileni, tak ze 4 single spoju na RB 600, bude na PC 3x dual NS + 1x single NS, PC obluda bude mit 7ks miniPCI sitovek, - z toho 3x Dual nstreme v kriticke zatezi, bohuzel RB14 nechodi kde s cim, jak se pise jde OK na full speed jen s I 440BX a tam zase pro projektove zadani neni vykon. Pocitadlo bude routovat 4 trasy, z toho 3 trasy dual nstreme + jedna trasa single nsteme. Na boardu od Asusu s I440BX to jelo pomalu, CPU stale na 100% pri zatezi na stole proti 4 PC routerum ( pro test bylo v behu 14ks 5G karet :-) (12 na 3spoje dual NS a 2 na spoj single) . Napada mne zkusit starsi serverovou desku Compaq z Proliant ML570 se 7 PCI sloty, CPU 2x PIII 1400Mhz, ale nevim, co na to bude rikat pan Mikrotik , zda si obslouzi 2 PIII a zda i tak to nebude malo na 3 dualy......a pak ta spotreba elektriny u desky 2x vetsi nez full ATX form.odhadem z odberu.... 500kc/mesic. Mate nekdo napady na klic? Tx. Jo jeste zkusit desku I440 BX Dual CPU + RB 14, ale nevim, zda 2 CPU maji pro Mrkvotik vyznam na x86, nikdy jsem vic jak 1 CPU nemel
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

prijde mi ze vymyslis pekny vopicarny :) 2 CPU by 3x ros mel umet vyuzit, podle me takove znackovani paketu, filter atd nebude problem rozlozit na 2 cpu. Jinak pokud tam mas takove rychlosti rozumny lidi to resi 10 a vice Ghz p2p spojema a nedelaji takove silenosti co jsi popsal ty.
0 x

Desirex

To nejde, jde o temer neziskovou nadseneckou sit s moznosti prijemneho pripojeni za mrzky peniz a 5Ghz je tehnologie, na kterou si sit jeste tak tak sama vydela diky par "navic" pripojenym klientum, proto vymyslim takoveto veci pro etremni prutok a nemohu se poustet do drahych reseni, nicmene jak zjistuji 3 dual NS + jeden normal spoj na 1 PC jeste nikdo v ostrem provozu netestoval :-)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

a proc tam nedas treba 3x Alixy na ty dualNS ?to uz me prijde jako lepsi nez to cpat do 1 PC aspon ti to nespadne vsechno kdyz se neco pokazi vtom PC.
0 x

hapi

ALIX.1C - tohle prý kouše RB14 v pohodě takže osadíš 5 karet.

zajímalo by mě jestli opravdu potřebuješ dual NS. Člověk většinou jenom stahuje nebo posílá a tim pádem je to uplně k ničemu.

Ale jinak se přimlouvám k třem alixum a každej svůj dual nstreme. Záloha napájení se dá realizovat v pohodě a vydrží o dost díl oproti PC. No a spotřeba je jasná a pořizovací cena oproti PC který to kousne.

Ale jinak určitě napiš jak jsi to pořešil.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

hapi: alix a rb14 ma uz napadlo ale vzdy tam niektore karty medzi sebou zdielali irq takze ak som chcel mat kazdu na solo irq mohli tam byt max 3 karty dokopy a nie 5 :( ... pripadne mate to niekto testnute v realnej prevadzke?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

proc by tam davat RB14? kvuli vykonu procesoru je vyhodnejsi mit 2 karty na 1 dualNS v 1 alixu a ty napichany eternetama do switche
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Desirex píše: nicmene jak zjistuji 3 dual NS + jeden normal spoj na 1 PC jeste nikdo v ostrem provozu netestoval :-)

Asus P5GC celeron 1,6Ghz 3x dual nstreme, karty v RB11, běhá to s maximální propustností ale pokud na to nasadíš byť jednu RB14 tak se se zlou potážeš :) ideální možnost pro další spoj je RB433 (AH), RB600, Alix, co si vymyslíš. Je blbost cpat maximum karet do jednoho komplu, sice ušetříš na elektrice ale to je asi tak první a poslední "výhoda" kterou od této možnosti můžeš očekávat :)
0 x

mira_mo

Příspěvekod mira_mo » 16 years ago

Může mi prosím někdo poradit kde lze sehnat verzi mirotoku pro PC?
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

maxik: mne neslo o dualns niesom blazon na alixe skusat viac ako jeden ale ide o to, ze niekedy potrebujes viac kariet a pritom nepotrebujes maximalne rychlosti
mira_mo: http://www.mikrotik.com tam download a tam vyber intel/amd
0 x

hapi

asdewq píše:hapi: alix a rb14 ma uz napadlo ale vzdy tam niektore karty medzi sebou zdielali irq takze ak som chcel mat kazdu na solo irq mohli tam byt max 3 karty dokopy a nie 5 :( ... pripadne mate to niekto testnute v realnej prevadzke?

sdílení IRQček nikdy ničemu nevadilo. Jenom v některých případech to vadí. Schválně se podívejte sami jak to může fungovat naprosto bez problému i se sdílením. Jenom by mě zajímalo jakto že tam je jedna karta na více IRQčkách. v3.10 A2000+ KT400 2xRB14 6xwifikaret

Je třeba se podívat na to co je s čim sdílený. V manuálu k desce je většinou tabulka a tam napsaný co má jaký IRQčko a podle toho vypnout zařízení na desce který nepotřebuješ a zasunout do správný PCI pozice RB14. Jo a taky se mi stalo, že po osazení 2xRB14 mi nefungovaly některý karty. Tak jsem vyresetoval nastavení mikrotiku a při restartnu jsem vlez do biosu a resetoval ESCD data takže si namapoval IRQčka znova a jelo to. Taky doporučuju pohrát si s PCI latency timer.
Přílohy
resources.jpg
(39.03 KiB) Staženo 642 x
0 x

Desirex

Leeonek píše:
Desirex píše: nicmene jak zjistuji 3 dual NS + jeden normal spoj na 1 PC jeste nikdo v ostrem provozu netestoval :-)

Asus P5GC celeron 1,6Ghz 3x dual nstreme, karty v RB11, běhá to s maximální propustností ale pokud na to nasadíš byť jednu RB14 tak se se zlou potážeš :) ideální možnost pro další spoj je RB433 (AH), RB600, Alix, co si vymyslíš. Je blbost cpat maximum karet do jednoho komplu, sice ušetříš na elektrice ale to je asi tak první a poslední "výhoda" kterou od této možnosti můžeš očekávat :)

Mno vymyslim si to nacpat do 1 zarizeni z prosteho duvodu, zarizeni je 134 metru nad okolnim terenem na velmi nepristupnem miste, zkusenost z minulych let je takova, ze i kdyz tam mam veci jako UPS, solidni prepetova ochrana za 4000 Kc, peclive zemeni, GSM resetator, tak vzdy mi tam odchazi ethernet RJ45 porty, jsou li propojeny, nepomaha ani kdyz jsem mezi ne koupil za 600 Kc prepetovku pro ethernet, nechapu, ale umim si predstavit to jiskreni , ktere tam probiha pri bource a nechtel bych tam byt. Antenni vstup tam nikdy neodesel, ethernet 2x do roka, jakmile tam jelo jen 1 PC s OS PFsense, tak zadny problem, jenze PFsense ma mentalni problem s rychlosti na dlouhou vzdalenost u nepodporovanych karet, tak prisla RB600A a s ni Mikrotik, ta jede, ale davat tam 3 Alixe je smrt ....reklamace...horolezecky vystup...reklamace....horolezecky vystup...reklamace... a furt dokola:-) Takze si ten dual asi odpustim :-)
0 x