Dobrý den, chtěl bych se zeptat, objevili se mi vadné bloky.
1. Je to na reklamaci?
2. Někde jsem se dočetl, že je to možné opravit pomocí "format nand". Pokud to udělám, neztratím licenci?
Můj hardware RB150.
Děkuji Vám předem za odpověď.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bad Blocks
Formatem nand neztratis licenci, bylo mi receno v I4 ze je ulozena jinde. Badbloky pokud vim nicemu nevadi na nekolika RB je mam a neni problem upgradovat system zadny problem.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Maxik píše:Formatem nand neztratis licenci, bylo mi receno v I4 ze je ulozena jinde.
+1
Samotná licence se tvoří z UUID uložiště a to prostě nejde zformátovat.
Maxik píše:Badbloky pokud vim nicemu nevadi na nekolika RB je mam a neni problem upgradovat system zadny problem.
Znova +1
YAFFS2 s tímto dokonce počítá a vadné bloky prostě dealokuje a nebude je už používat. Je možné, že naformátováním by se tyto informace mohly vymazat a znovu by se musely vadné bloky zjišťovat. Pokud se RoS přeinstaluje, tak by to samozřejmě problém být neměl, jen se mírně zmenší kapacita. Jen už bych asi začal zálohovat, protože vadné bloky na Flashce znamenají, že byl překročen max. počet zápisů a je velice pravděpodobné, že ostatní bloky budou následovat. Bohužel proti tomu už se dělat nic nedá(prostě byla překročena životnost NAND paměti) a pochybuju, že to jako reklamaci někdo uzná. Jediná možnost je mikropájka a opravdu pevná ruka.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!
Nerekl bych ze to musi byt prekrocenim limitu zapisu kdyz je to treba novy board, vyrobni vady nebo tak neco, je to celkem jedno cim to je kdyz uz jsem BAD ze
Mam od 2 ks do 6 BAD na ruznych RB a nerozsiruji se takze to pricitam spise vyrobni vade.NejakejBADblok me nerozhodi ale kdyz mi 133C zapomela licenci to uz me docela stve navic na tak super nedostupnem miste svina jedna 

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Maxik píše:Nerekl bych ze to musi byt prekrocenim limitu zapisu kdyz je to treba novy board, vyrobni vady nebo tak neco,
Ale RB153 teda asi za nový board z výroby nepovažuji.
Maxik píše:navic na tak super nedostupnem miste svina jedna
?
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!
Koupil jsem RB450 a je tam 5 bad blocks. Někde jsem se dočetl, že je to výrobní vada se kterou je třeba počítat. Maximální počet vadných bloků do reklamace je 40. (Četl jsem to na foru o routerbordech).
Představ te si něco podobného jako vadné pixely na LCD.
Novák Josef
Představ te si něco podobného jako vadné pixely na LCD.
Novák Josef
0 x
s drobnym rozilem ze 40 badpix na LCD je hruza a 40 BB na flash nicemu nevadi proste je ma oznacene jako spatne a nepise na ne. Snad jen ze prijdes o nejake to misto na flash ale bude to minimum
0 x
RB1000 - na počátku 2 BB a po 20 dnech provozu 59. Jsem zvědav, jak to bude pokračovat. Asi reklamací.
0 x
Jak jsem zmínil, mám konfiguraci RB1000 , 3.10. Používám jej i jako DUDE server. Když dosáhl stále narůstající počet Bad Blocks 93, začal jsem více hledat příčinu. Zaujalo mne, že podle údajů ve winboxu na záložce resources se zdá, že RB stále zapisuje na disk. Když jsem porovnal aktivitu na této záložce s aktivitou v počtu zápisů na disk u jiných RB, kde docházelo ke změnám údajů s velkou časovou prodlevou, zjistil jsem, že u tohoto zařízení byla aktivita velmi vysoká. Poté, co jsem zaškrtl na záložce DUDE serveru položku "zpožděný zápis na disk", aktivita se zastavila a upravila na hodnoty obvyklé u dalších zařízení. Od té doby ke zvyšování počtu Bad Blocks nedochází. Upozorňuji na to z důvodu, že defaultní nastavení po spuštění DUDE serveru je bez tohoto zaškrtnutí a pokud si člověk narůstajícího počtu vadných bloků včas nevšimne, může se dožít nepříjemného překvapení.
P.S. ještě dodatek. Po výše uvedené změně se snížil dlouhodobý průměr výkonu procesoru o 50 pct.
P.S. ještě dodatek. Po výše uvedené změně se snížil dlouhodobý průměr výkonu procesoru o 50 pct.
0 x