❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vzdálenost

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Vzdálenost

Příspěvekod hapi » 17 years ago

zas tak bych ovise nehanil. Je pravda že mezi nimi ovislinky a rbčky je velkej rozdíl ale zase takovej bych neřek když opomenu mikrotik v RBčku. Jo a jestli je to první verze ovisů tak bacha. Některym se po čase vysvítila wifina na nějakých kanálech a pak tam měly menší citlivost. Nemusí se náhodou u ovisů ještě pořád nastavovat ack. ručně?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

RAket

Příspěvekod RAket » 17 years ago

Maxik píše:offsetka je nejlepsi antena co do dosazeneho SNR ale na vetsi vzdalenos rekneme pre 3km uz budes muset byt velky kouzelnik abys to zameril, jsou spis na stredni vzdalenost kde je brutalne zaruseno tam jsou excelentni, pres 3km jedine stredovky vetsich rozmeru tj tak 60cm na 5g, staci ale i mensi zalezi na podminkach.

S tímhle výrokem bych moc nesouhlasil..zaměření offsetky není těžší než u středovky, ikdyž je víc ostrá.Kouzelnický um není potřeba. Klasicky nejdříve podle oka namířím jednu anténu na proti stranu, na druhé straně poladím horizonální směr pak elevaci a pak doladím druhou stranu, pokud tam není kolega co to udělá. Když pak používáš jeden nebo dva typy osvědčených offset talířů, tak je to pohoda.
Na delší vzdálenosti bych doporučil právě offsetky. Středovky jen kvalitu.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

tak to jsi dobry nam se moc nedarilo 2x80offset zamerit na 3km, nakonec jsem to udelal tak ze jsem dal na 1stranu sektor jel na druhou doladile nejlepsi signal a pak pak pripojil a doladil druhou. stredovku das od oka perfektne vetsinou uz s ni nemusis hnout ale offset teda rozhodne ne a odhadnout se to neda vubec kdyz jsou 2 offsetky proti sobe jako to mame my.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Maxik píše:tak to jsi dobry nam se moc nedarilo 2x80offset zamerit na 3km, nakonec jsem to udelal tak ze jsem dal na 1stranu sektor jel na druhou doladile nejlepsi signal a pak pak pripojil a doladil druhou. stredovku das od oka perfektne vetsinou uz s ni nemusis hnout ale offset teda rozhodne ne a odhadnout se to neda vubec kdyz jsou 2 offsetky proti sobe jako to mame my.

80cm offset na 3km? To už si děláš fakt srandu ne? Víš vůbec jaký to má zisk? Nechápu proč cpeš něco takového tam kde stačí 40cm na plnou rychlost.
Se zaměřením offsetky je sice trošku problém ale když si s tím pohraješ tak podle síly signálu došteluješ všechno. Nesouhlasím s tím že by byl offset (aspoň co se 40cm týče) nějak extra směrovjější, chytil sem na něho uplně to samé co na tu jirousku, jen to běhá podstatně líp jak jirous.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

80offset tam mam proto aby byla 100 jistota a ziskal jsem par ozarovacu zdatma tak proto jinak uz je nepouzivam jen stredovky. Cim vetsi zisk tim lip pro me, ty si tam dej treba pendreky 1Db me tyhle 30Db ofsetky vyhovuji, vyhovuje mi tedy spis neco mensiho, ale funguji skvele. Na 1 offsetku co miri pres mesto chytim jen asi 10 AP na jirouse v podobnem smeru jen asi o 100m vedle mam sken lidt na 2 stranky takze drobny rozdil tam vidim ;)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

33db antény na 3km aby byla jistota? Vidím že dneska opravdu dělá do bezdrátů každý, ikdyž by si měl minimálně zezačátku něco přečíst a nastudovat o tom jak funguje bezdrátový přenos. Dost by mě zajímalo co používáš na 10+km, 120cm paraboly a karty na plný kotel, ne? Aby teda byla uplná jistota.... Ono se bohužel dneska spousta lidí chová jako Ty
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

nejdelsi mam asi 4,5 km nepotrebuju vic, ale potrebuju jistotu plne rychlosti s rezervou ve meste. V porovnani s 21Db parabolou na stejnou vzdalenost maji ty offsety +8 v siganl strengh v SNR je to jeste o neco vic takze to tipuju tak 28Db, na tom ale celkem nesejde zalezi jaky vykon do toho poustis ;)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Leeonek píše:33db antény na 3km aby byla jistota? Vidím že dneska opravdu dělá do bezdrátů každý, ikdyž by si měl minimálně zezačátku něco přečíst a nastudovat o tom jak funguje bezdrátový přenos. Dost by mě zajímalo co používáš na 10+km, 120cm paraboly a karty na plný kotel, ne? Aby teda byla uplná jistota.... Ono se bohužel dneska spousta lidí chová jako Ty

Ono jde o to, taky v jakem prostedi - mame lokace, kde je sum na vsech kanalech alespon -80 a vys s 24 dbi antenou, tak si tam delej spoj ... Moc nechapu, jak konkurenci, ktera tam tenhle bordel svyma panelovkama udelala, muzou ty spoje jet, ale my tam davame jedine 65 cm a vys. I kdyz to je spoj na 800 metru ...

Bez SNR se spoje delat nedaji (ten, kdo to studoval tak vi, co je to shannonova veta ...).
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

jo, to je sice možný, že bez minimálně 60cm parabol ti to nepojede, ale koho to zajímá? Pokud je pásmo plný, nelez do něj. A argumentovat masivní zisky tim, že přišťavim na anténách když je hodně šumu neni relevantní. Neni náhodou ten šum způsobenej tim, že tam už někdo na tom kanále je a ty mu tam vlezeš s doměnkou toho že tě šum nezajímá? Díky takovym lidem se stane s těchto pásem ta samá nepoužitelná břečka jako s 2.4GHz kdy si někdo použije 200mW prismu na sektor. Fakt paráda.

Jediný na co můžu u tebe přistoupit je použití offsetek který maji minimální boční laloky a dobrou směrovost.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

hapi píše:jo, to je sice možný, že bez minimálně 60cm parabol ti to nepojede, ale koho to zajímá? Pokud je pásmo plný, nelez do něj. A argumentovat masivní zisky tim, že přišťavim na anténách když je hodně šumu neni relevantní. Neni náhodou ten šum způsobenej tim, že tam už někdo na tom kanále je a ty mu tam vlezeš s doměnkou toho že tě šum nezajímá? Díky takovym lidem se stane s těchto pásem ta samá nepoužitelná břečka jako s 2.4GHz kdy si někdo použije 200mW prismu na sektor. Fakt paráda.

Jediný na co můžu u tebe přistoupit je použití offsetek který maji minimální boční laloky a dobrou směrovost.

Pan to nepochopil :) Kdyz pouziju velkou antenu, stahnu vykon, a mam navic min bocnich laloku, tak a) nezarusim b) nebudu rusen. Kdyby vsichni pouzivali 65 cm paraboly, jedno jestli stredovky nebo offsety, tak bychom se do pasma vesli vsichni mnohem lip.

To, ze musim pouzivat velke anteny na male vzdalenosti, je dusledek toho, ze nekdo DRUHY pouziva zmetky typu canopy s 8 dBi antenama, panelky na p2p spoje apod. Podle me ten, kdo na kratkou vzdalenost pouziva velke anteny rozhodne neni ten SPATNY!!

Jeste s tim vlezanim na kanal - neprijde mi normalni, aby na miste, ktere neji nijak vyvysene a neni ve stredu mesta byl tak vysoky sum. Holt kdyz nekdo pouziva jenom 19dBi panelky, tak se nemuzeme divit. Vlezt nekomu na kanal znamena vysilat ve stejne polarizaci zhruba stejnym smerem a ne ze se snazim udelat spoj o 90 stupnu vedle v druhe polarizaci ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

já to pochopil. Ale pochop ty. Představ si jednu věc. Když bude ten ptp spoj na stožáru s ostatními anténami a budeš do toho z 3km svítít tou 80cm parabolou... jasně si dokážeš představit že nezvedneš šum jenom tomu kdo tam je případně s tebou ale i sám sobě na ostatních spojích. Ty karty nejsou kdovíjak výborný, maji nějaký úniky i do ostatních kanálů. Ale ve směs ano, čim směrovější, tim lepší.
0 x

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 17 years ago

hapi píše:zas tak bych ovise nehanil. Je pravda že mezi nimi ovislinky a rbčky je velkej rozdíl ale zase takovej bych neřek když opomenu mikrotik v RBčku. Jo a jestli je to první verze ovisů tak bacha. Některym se po čase vysvítila wifina na nějakých kanálech a pak tam měly menší citlivost. Nemusí se náhodou u ovisů ještě pořád nastavovat ack. ručně?

no na jedný straně plánuju ovise v3 a na druhé v1 ,ale tu snad brzo vyměním za wrap a prodám . jo v těchto ovisech se ack zadává ručně . je tam na to taková tabulka kde se napíše vzdálenost a z toho vypadne ack nastavení .
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

Olda123 píše:no na jedný straně plánuju ovise v3 a na druhé v1 ,ale tu snad brzo vyměním za wrap a prodám . jo v těchto ovisech se ack zadává ručně . je tam na to taková tabulka kde se napíše vzdálenost a z toho vypadne ack nastavení .

doporucuji ti tam dat ovise, lepsi masiny na to nejsou :o
A pri hledani nezjistitelnych problemu, proc spoj bezi a nebezi, atd atd, treba pak dospejes.
Az spoj rozchodis, napis urovne signalu, .... pokud to tam nekde vyctes :wink:
se spojem na 6km bych rozhodne uvazoval o co nejkvalitnejsim reseni.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 17 years ago

Jasne . dam vedet .
Velice mne zarazi jak tady vsichni na foru vychvalujete RBćka a nedokazete pochpoit ze to nechci na to abych se mohl pokochat statistikama v BTestu jak mi to mezi nima lita pomoci nstream 40 mbps . je to sice pěkné ,ale přiznejme je to drahé ( alespoň pro mě ) a jelikož nejsem žádný ISP tak by se mi to nezaplatilo . kdyby mne nekdo dal aspon 6 tisic a rek at mu postavim na stejnou vzdalenost spoj tak to nebudu delat pomoci ovisu ,ale vezmu na to nejaky alix nebo RB a udelam to dobre ( ale relativne draze z meho pohledu ) . nastesti to delam jen pro zabavu a nikdo nebude pozadovat po tom spoji spolehlivost 100 % (to ani na wifi nejde ) . na toto forum sem prisel jen s pranim o radu jestli to pujde a jake mam pripadne pouzit anteny ,protoze vim ze tu jsou lide ktery s tim dene pracuji a maji o tom prehled . no jednoznacne odpovedi sem se nedockal takze budu kupovat dle parametru a kdyz to nepojede tak vyuziju toho ze to mozu do 14 dnu vratit ( internet ) . dalsi prinosne rady jsou vítány a pro ty co by chteli radit s RBckem tak tem vzkazuju : prijde jejich cas az na to budou penize . zatim dekuji vsem co se me snazili trochu nakopnout tim spravnym smerem
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

Olda123 píše:Jasne . dam vedet .
Velice mne zarazi jak tady vsichni na foru vychvalujete RBćka a nedokazete pochpoit ze to nechci na to abych se mohl pokochat statistikama v BTestu jak mi to mezi nima lita pomoci nstream 40 mbps . je to sice pěkné ,ale přiznejme je to drahé ( alespoň pro mě ) a jelikož nejsem žádný ISP tak by se mi to nezaplatilo . kdyby mne nekdo dal aspon 6 tisic a rek at mu postavim na stejnou vzdalenost spoj tak to nebudu delat pomoci ovisu ,ale vezmu na to nejaky alix nebo RB a udelam to dobre ( ale relativne draze z meho pohledu ) . nastesti to delam jen pro zabavu a nikdo nebude pozadovat po tom spoji spolehlivost 100 % (to ani na wifi nejde ) . na toto forum sem prisel jen s pranim o radu jestli to pujde a jake mam pripadne pouzit anteny ,protoze vim ze tu jsou lide ktery s tim dene pracuji a maji o tom prehled . no jednoznacne odpovedi sem se nedockal takze budu kupovat dle parametru a kdyz to nepojede tak vyuziju toho ze to mozu do 14 dnu vratit ( internet ) . dalsi prinosne rady jsou vítány a pro ty co by chteli radit s RBckem tak tem vzkazuju : prijde jejich cas az na to budou penize . zatim dekuji vsem co se me snazili trochu nakopnout tim spravnym smerem

dobra tedy, diky alespon za objasneni skutecnosti
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam