kolem blesku a statiky je to problem (globalne).
problemu jsem si vedom, tak trochu jsem od fochu , ale tak jako tak je nepouzivam a zatim ... tuky tuk ..... problemy nejsou. Pokud nastanou, budu je resit .
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak Zapojit bleskojistku
Maxik píše:Tak to bud rad ze problemy nemas, problemy jsou na mistech kde je to vysoko a nema to hromosvod coz je teda vetsinou nekde u klientu a obcas je proste nutny tam dat bleskojistku protoze me nebavi casto menit CM9 u nich s bleskojistkou bez problemu, pokud to dostane zasah je to na 99% hotovy.
:) už to z něho leze, bleskojistku dává tam kde nemá hromosvod, tam kde nemáš hromosvod nemá co dělat ani tyčka na střeše, a už vůbec ne jakékoli zařízení :)
0 x
Nerikej ze u vas maji vsichni predpisovej hromosvod. Ja jim delam pripojku na nasi sit nedelam opravy a instalace hromosvodu
Ze maji v bordelu hromosvody to je jejich boj shori jim jejich zarizeni.

0 x
u nas dostanou taktez doporuceni, ze ma byt vse kovove na strese uzemneno. Montaze si delaji povetsinou sami a i kdyzbych jim to delal ja (coz se obcasne stane), nenesu za to zadnou zodpovednost. Je to jejich majetek a jejich problem.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Maxik píše:Nerikej ze u vas maji vsichni predpisovej hromosvod. Ja jim delam pripojku na nasi sit nedelam opravy a instalace hromosvodu :) Ze maji v bordelu hromosvody to je jejich boj shori jim jejich zarizeni.
Na přístupových bodech jo, podle toho si vybírám pozice, navíc si klient pokud jsou k němu nainstalovány vysílací antény nechá udělat ve vlastním zájmu kontrolu a proměření hromosvodu, s tím jsem nikdy neměl problém. Montáže u klientů, to je jiná věc, nutit klienta aby si udělal hromosvod za 10k asi nejde.
reset píše:u nas dostanou taktez doporuceni, ze ma byt vse kovove na strese uzemneno. Montaze si delaji povetsinou sami a i kdyzbych jim to delal ja (coz se obcasne stane), nenesu za to zadnou zodpovednost. Je to jejich majetek a jejich problem.
Pokud provádíš instalaci čehokoli u klienta, zodpovídáš za to. Si odborná firma a na montáže taky potřebuješ jednak patřičný živnostenský list a patřičné oprávnění. Když to děláš klientovi načerno a rovnou mu řekneš že kdyby něco tak nic a žes tam nikdy neby, je to něco jiného ale pochybuju že to klientům říkáš a že se na tom domluvíte. To by byl ten klient blbec :)
0 x
http://www.prepeti.cz/index.php?menu=2&art=poins
technicky vzato podle těch obrázků co tam maji jde vyvodit závěr: co je na střeše, zemnit na bleskosvod, co vevnitř, tak na PEN.
prosím neplést bleskojistku s přepěťovou ochranou. Je to docela zásadní rozdíl.
No a teď z jiné stránky, co když je zařízení v plastový krabici a vede z něho jenom UTP. Zemnit, nezemnit, jak?
technicky vzato podle těch obrázků co tam maji jde vyvodit závěr: co je na střeše, zemnit na bleskosvod, co vevnitř, tak na PEN.
prosím neplést bleskojistku s přepěťovou ochranou. Je to docela zásadní rozdíl.
No a teď z jiné stránky, co když je zařízení v plastový krabici a vede z něho jenom UTP. Zemnit, nezemnit, jak?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Leeonek píše:Pokud provádíš instalaci čehokoli u klienta, zodpovídáš za to. Si odborná firma a na montáže taky potřebuješ jednak patřičný živnostenský list a patřičné oprávnění. Když to děláš klientovi načerno a rovnou mu řekneš že kdyby něco tak nic a žes tam nikdy neby, je to něco jiného ale pochybuju že to klientům říkáš a že se na tom domluvíte. To by byl ten klient blbec
zivnost na to nemam a montazim se vyhybam. Pokud se to dela, tak nacerno. Kdyz si to neni klient schopny namontovat sam, tak mu to udelame za uplatu na pivo samozrejme bez jakehokoliv papiru. . Je to problem klienta.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
mam taku jednu zaludnu otazku... na internete je toho sice popisaneho dost, ale kazdy (aj revizaci sa rozchadzaju v nazoroch) mi tvrdi cosi kusok ine... takze situacia: kopec, na kopci stoziar a na stoziari moje anteny... pocitam ze je velka sanca ze ten stoziar to schyta a teraz otazka co s tym.. mam stoziar, k nemu spravim bleskozvod. na stoziar namontujem anteny a osadim kovovy rozvadzac, kable od anten tesne pred rozvadzacom zabezpecim bleskojistkami, na privod 230 mam osadene ochrany b,c,d.... tolko teoria ktora mi je jasna... co mi ale nieje jasne je, ze ten stoziar je cely kovovy a teraz: prepatovy maju ist na pen, bleskozvod do zeme.. pen je ale vlastne tiez dalsia platna ktora je tiez v zemi ak sa nemylim a tiez ked je cely stoziar kovovy aj ked sa na hlavu postavim tak subeh pen vodica a ztoziaru tam bude a tym padom aj vzajomna indukcia a teda mi vychadza ze tym vyznam celeho pen sa straca.. zaroven vsak ale co s tym potencialom ktory bleskozvod nezvedie? je tu niekto kto by vedel poradit?
0 x
-
asdewq píše:mam taku jednu zaludnu otazku... na internete je toho sice popisaneho dost, ale kazdy (aj revizaci sa rozchadzaju v nazoroch) mi tvrdi cosi kusok ine... takze situacia: kopec, na kopci stoziar a na stoziari moje anteny... pocitam ze je velka sanca ze ten stoziar to schyta a teraz otazka co s tym.. mam stoziar, k nemu spravim bleskozvod. na stoziar namontujem anteny a osadim kovovy rozvadzac, kable od anten tesne pred rozvadzacom zabezpecim bleskojistkami, na privod 230 mam osadene ochrany b,c,d.... tolko teoria ktora mi je jasna... co mi ale nieje jasne je, ze ten stoziar je cely kovovy a teraz: prepatovy maju ist na pen, bleskozvod do zeme.. pen je ale vlastne tiez dalsia platna ktora je tiez v zemi ak sa nemylim a tiez ked je cely stoziar kovovy aj ked sa na hlavu postavim tak subeh pen vodica a ztoziaru tam bude a tym padom aj vzajomna indukcia a teda mi vychadza ze tym vyznam celeho pen sa straca.. zaroven vsak ale co s tym potencialom ktory bleskozvod nezvedie? je tu niekto kto by vedel poradit?
pokud me pamet neklame tak tam kde mas privedeny privod a ty ochrany tak mas ekvipotencialni svorkovnici kde mas mimojine lokalni prizemneni doslova do zeme.. taky se to to tam rozbiha na tn-s tj pe a n zvlast.. a do toho mista das taky bleskojistku
0 x
to ano ale ide o to, ze to co jednoducho povedane ide (pojde) do zeme (pen?) nieje mozne technicky zviest inak ako po tom zeleznom stoziari a tak aka bude vysledna ucinnost.. a pripadne ci nieje mozne to stotoznit vlastne s beskozvodom..?
0 x
..ja sa ties priklanam k nazoru ze spajat zemnenie elektro-instalacie a hromozvod na strechce cez zeleznu konstrukciu stoziaru a pripojenim zelenozlteho - zemniaceho vodica na prepatovku (aj ked to vyrobca v navode prikazuje), ktora je namontovana na zeleznej skrini pripevnenej k stoziaru je riadna blbost...
co sa tyka toho ze blesk pojde najkradsou cestou do zeme a ze nepojde do elektro-instalacie je podla mna riadny hazard a osobne nemam ziadne skusenosti s bleskom ale neverim ze tak velke napatie sa chova klasicky a da sa tam uplatnit to co je pri nizsich napatiach bezne.... a este k tomu ked je cela strecha aj stoziar aj vsetko mokre....
mne osobne sa najviac paci nazor andreja co pisal ze to ma vsetko uzemnene na hromozvod... ved poklial je tam ten zvod do zeme kvalitny tej prepatovke to musi byt jedno ci ide cez elektroinstalaciu alebo vedenie bleskozvodu....
co sa tyka toho ze blesk pojde najkradsou cestou do zeme a ze nepojde do elektro-instalacie je podla mna riadny hazard a osobne nemam ziadne skusenosti s bleskom ale neverim ze tak velke napatie sa chova klasicky a da sa tam uplatnit to co je pri nizsich napatiach bezne.... a este k tomu ked je cela strecha aj stoziar aj vsetko mokre....
mne osobne sa najviac paci nazor andreja co pisal ze to ma vsetko uzemnene na hromozvod... ved poklial je tam ten zvod do zeme kvalitny tej prepatovke to musi byt jedno ci ide cez elektroinstalaciu alebo vedenie bleskozvodu....
0 x
A co treba oddelovaci trafo pro elektrinu a vse zemnit pres bleskosvod?
Mira
Mira
0 x
Zdravim, prerabal som jeden bod na ktory som tak trochu kaslal z 2,4 na 5
kupil som tam karty DbII F50PRO, problem je ze to nemam kam uzemnit..
moze niekto poradit???
situacia
na streche je hromozvod cca 2m od stoziaru (bohuzial hromozvod je o 2m nizssi ako stoziar ale na tom sa pracuje)
stoziar je kovovy pripojeny k bleskozvodu, anteny s kovovym uchytom aj kovovym telom
na streche je este podomacky vyrobeny slnecny ohrievac vody (kolektor??
) privod je kovovou vodovodnou trubkou, cela trasa od vodovodu je kovova az na strechu
zariadenie mk, je v plastovej krabicke (scame), napajane cez POE, tym padom mam na streche hromozvod, vodovodnu trubku a datovy kabel cez ktory ide napajanie..
kedze by som mal tie karty uzemnit na elektro-instalaciu musim si dotiahnut na strechu zelenozlty zemniaci vodic??
alebo by som mohol zelenozlyty zobrat svorkou z tej vodovodnej trubky??
alebo to mozem uzemnit aj na hromozvod??
dakujem za rady
kupil som tam karty DbII F50PRO, problem je ze to nemam kam uzemnit..
moze niekto poradit???
situacia
na streche je hromozvod cca 2m od stoziaru (bohuzial hromozvod je o 2m nizssi ako stoziar ale na tom sa pracuje)
stoziar je kovovy pripojeny k bleskozvodu, anteny s kovovym uchytom aj kovovym telom
na streche je este podomacky vyrobeny slnecny ohrievac vody (kolektor??

zariadenie mk, je v plastovej krabicke (scame), napajane cez POE, tym padom mam na streche hromozvod, vodovodnu trubku a datovy kabel cez ktory ide napajanie..
kedze by som mal tie karty uzemnit na elektro-instalaciu musim si dotiahnut na strechu zelenozlty zemniaci vodic??
alebo by som mohol zelenozlyty zobrat svorkou z tej vodovodnej trubky??
alebo to mozem uzemnit aj na hromozvod??
dakujem za rady
0 x
Zdravim!
ked tak pozeram, niektore riesenia su tu dost na hranici uspesneho prezitia. Kedze sa tymto tak trochu zivim, dovolim si v par bodoch zhrnut par skutocnosti vychadzajucich z platnych noriem. Mame ich v SR aj CR prebrate z EN, takze plati vseobecne.
1) 99% budov ma zakladovy zemnic a o ten je pripojeny aj bleskozvod aj ekvipotecialna svorkovnica objektu - s nou aj PEN vodic.
2) na bleskozvod sa NESMIE pripajat nic, okrem sucasti bleskozvodu.
3) riesenie pre anteny vseobecne - antena na streche sa NESMIE spojit z bleskozvodom, alebo vodivou strechou ako takou, musi sa chranit odialenym zvodom - aby nedoslo k zavleceniu prepetia do objektu. (v praxi - vedla anteny sa da tyc, ktora ju vyskovo presahuje a cela antena sa nachadza v jej ochrannom uhle)
4) z hladiska ochrany zivota je potrebne davat prepetove ochrany na kazde rozhranie tried LPS. Prelozene do ludskej reci - kazde vedenie vstupujuce alebo vystupujuce z budovy by malo mat prislusne prepatovku (privod el. energie, telefonna linka, kablovka, vyvod na vonkajsie osvetlenie, antena, FTP do vonkajsieho boxu, atd....).
5) akakovek prepetova ochrana sa prizemnuje v objekte prislusne dimenzovanym vodicom na ekvipotencialnu pripojnicu ( v praxi pripojenim na vodic PE)
6) anteny a veci na stoziari, pokial nie su uplne hore spadaju pod ochranny uhol "tycoveho" zvodica - stoziara, ak je vodivy a správne zemnený. To je uplne idealne riesenie.
7) vsetko toto plati pre vzdialene udery blesku, ked to buchne priamo, nepomoze ani svatena voda - vtedy je cielom "len" prezit.
V principe ide o to, indukovane prepatie od blesku sa snazime silou mocou udrzat mimo budovy a jej vedeni, ak sa dostane dnu, uz je neskoro cosi riesit.
Len pre zaujmavost, niekto pisal, ze bleskozvod ma odpor do 15ohm, tak na nom vznikne zanedbatelny ubytok napatia.
Tak pre upresnenie, zakladovy zemnic dosahuje v pohode odpor mensi ako 5 ohm, berme teoreticky 5 ohm. Ak berieme len taky "cvicny" blesk s prudom dajme tomu 1000A ( v skutocnosti aj niekolko 10x az 100x viac) tak podla ohmovho zakona U=R.I dostava v okamihu zasahu blesku napatie na bleskozvode voci zemi 5000 a viac voltov. No a ak si niekto mysli, ze je to zanedbatelne, tak budis, ale mne sa to nezda zanedbatelne. Toto napatie sa potom dostava k zemi kade sa da - aj nasim kablom z anteny, ak je to spatne zapojene.
Treba si uvedomit, ze hovorime o energii, ktora je schopna doslova odparit ocelovu tyc priemeru 10 mm tak, ako by tam ani nebola. To naozaj nie je sranda a miesto na experimenty.
A este jednu vec si treba uvedomit, pri ochrane pred bleskom nejde ani tak o kable a zariadenia, ale v prvom rade o zivot, a tak sa k tomu treba aj stavat.
Ak by niekto potreboval blizsie info, kludne napiste, rad poradim co budem vediet.
ked tak pozeram, niektore riesenia su tu dost na hranici uspesneho prezitia. Kedze sa tymto tak trochu zivim, dovolim si v par bodoch zhrnut par skutocnosti vychadzajucich z platnych noriem. Mame ich v SR aj CR prebrate z EN, takze plati vseobecne.
1) 99% budov ma zakladovy zemnic a o ten je pripojeny aj bleskozvod aj ekvipotecialna svorkovnica objektu - s nou aj PEN vodic.
2) na bleskozvod sa NESMIE pripajat nic, okrem sucasti bleskozvodu.
3) riesenie pre anteny vseobecne - antena na streche sa NESMIE spojit z bleskozvodom, alebo vodivou strechou ako takou, musi sa chranit odialenym zvodom - aby nedoslo k zavleceniu prepetia do objektu. (v praxi - vedla anteny sa da tyc, ktora ju vyskovo presahuje a cela antena sa nachadza v jej ochrannom uhle)
4) z hladiska ochrany zivota je potrebne davat prepetove ochrany na kazde rozhranie tried LPS. Prelozene do ludskej reci - kazde vedenie vstupujuce alebo vystupujuce z budovy by malo mat prislusne prepatovku (privod el. energie, telefonna linka, kablovka, vyvod na vonkajsie osvetlenie, antena, FTP do vonkajsieho boxu, atd....).
5) akakovek prepetova ochrana sa prizemnuje v objekte prislusne dimenzovanym vodicom na ekvipotencialnu pripojnicu ( v praxi pripojenim na vodic PE)
6) anteny a veci na stoziari, pokial nie su uplne hore spadaju pod ochranny uhol "tycoveho" zvodica - stoziara, ak je vodivy a správne zemnený. To je uplne idealne riesenie.
7) vsetko toto plati pre vzdialene udery blesku, ked to buchne priamo, nepomoze ani svatena voda - vtedy je cielom "len" prezit.
V principe ide o to, indukovane prepatie od blesku sa snazime silou mocou udrzat mimo budovy a jej vedeni, ak sa dostane dnu, uz je neskoro cosi riesit.
Len pre zaujmavost, niekto pisal, ze bleskozvod ma odpor do 15ohm, tak na nom vznikne zanedbatelny ubytok napatia.
Tak pre upresnenie, zakladovy zemnic dosahuje v pohode odpor mensi ako 5 ohm, berme teoreticky 5 ohm. Ak berieme len taky "cvicny" blesk s prudom dajme tomu 1000A ( v skutocnosti aj niekolko 10x az 100x viac) tak podla ohmovho zakona U=R.I dostava v okamihu zasahu blesku napatie na bleskozvode voci zemi 5000 a viac voltov. No a ak si niekto mysli, ze je to zanedbatelne, tak budis, ale mne sa to nezda zanedbatelne. Toto napatie sa potom dostava k zemi kade sa da - aj nasim kablom z anteny, ak je to spatne zapojene.
Treba si uvedomit, ze hovorime o energii, ktora je schopna doslova odparit ocelovu tyc priemeru 10 mm tak, ako by tam ani nebola. To naozaj nie je sranda a miesto na experimenty.
A este jednu vec si treba uvedomit, pri ochrane pred bleskom nejde ani tak o kable a zariadenia, ale v prvom rade o zivot, a tak sa k tomu treba aj stavat.
Ak by niekto potreboval blizsie info, kludne napiste, rad poradim co budem vediet.
0 x