momentalne mi ten spoj dava cca 40/20 , protoze ho mama spatne doladenej.
NStreme2 neni tak jednoduche sladit, jako obycejny p2p spoj.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB rada...
Měl bych otázečku:
Nechť existuje bod kde:
1. 5GHz bridge příjem konektivity (cca 800m - parabola 22dBi)
2. 2,4GHz Všesměr pro klienty (9dbi - 4 klienti)
3. 5GHz bridge na RB532 (cca 700m - parabola 22dBi)
4. 5GHz bridge na Ovis 5200 (cca 200m 19dBi panelka)
Je lepší sem dát dva RB433AH a nebo jednu RB600.
Předem děkuji za odpovědi.
Nechť existuje bod kde:
1. 5GHz bridge příjem konektivity (cca 800m - parabola 22dBi)
2. 2,4GHz Všesměr pro klienty (9dbi - 4 klienti)
3. 5GHz bridge na RB532 (cca 700m - parabola 22dBi)
4. 5GHz bridge na Ovis 5200 (cca 200m 19dBi panelka)
Je lepší sem dát dva RB433AH a nebo jednu RB600.
Předem děkuji za odpovědi.
0 x
UNDO - Does not work in real life.
reset píše:ja bych dal 2x 433
A myslíte, že je to otázka výkonová? Protože zase mít pouze jedno zařízení se mi zdá méně náchylné k poruchám.
0 x
-
reset píše:ja bych dal 2x 433
a proc 433 kdyz AH je levnejsi?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman píše:reset píše:ja bych dal 2x 433
a proc 433 kdyz AH je levnejsi?
RB 433AH (cca 2200,-) není levnější než běžná RB433 (cca 1400,-), je výkonnější. Moje otázka byla zda použít jednu RB600 nebo 2x433AH. Řešení pomocí dvou RB433 by bylo cenově jistě nejvýhodnější ovšem v budoucnu ne příliš praktické. Chci tento spoj později upravit na Dual N-Streme s tim že by se za a) RB600 starala o bridge a klienty a na N-Streme bych nasadil nejake x86 řešení (protože co jsem zatím pochytil nutnost je alespoň 1GHz). Anebo za b) že by N-Streme zvládla jedna z těch RB433AH a druhá se starala o zbývající trafik.
0 x
-
omicron píše:RB 433AH (cca 2200,-) není levnější než běžná RB433 (cca 1400,-), je výkonnější.
Pardon. mel jsem samozrejme na mysli pomer vykon cena
omicron píše:Moje otázka byla zda použít jednu RB600 nebo 2x433AH. Řešení pomocí dvou RB433 by bylo cenově jistě nejvýhodnější ovšem v budoucnu ne příliš praktické. Chci tento spoj později upravit na Dual N-Streme s tim že by se za a) RB600 starala o bridge a klienty a na N-Streme bych nasadil nejake x86 řešení (protože co jsem zatím pochytil nutnost je alespoň 1GHz). Anebo za b) že by N-Streme zvládla jedna z těch RB433AH a druhá se starala o zbývající trafik.
No to prijde na to jake jsou moznosti. Tam kde jsem neomezen a mam misto na pude napr. tak je podle me lepsi 2x 433 protoze je mensi pravdepodobnost pripadneho odejiti celeho bodu najednou, kdyz neco lehne tak to podle me bude jen jedna deska. Naopak kdyz mam zarizeni na stozaru a neni proste misto, tak v ramci zjednodusseni bych tam dal rb600. A nebo jina situace, na jednom miste (jedna strese) je potreba jak AP, tak pater, pak bych dal urcite dve samostatna zarizeni, jedno jen na pater a druhe jen na AP.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

No pokud mam misto na pude, tak dam pocitac a vyjde to levneji s nekolikanasobnym vykonem a pokud mam stozar do deseti metru, tak dam pocita take a dam 10 metrovej svod. Routerboard bych nasazoval jen tam, kde opravdu nejde nasadit pocitac. Jinak pro tento pripad bych doporucoval 1ks rb600. Nebude to tak vykonne jako 2*rb433AH, ale bude to spolehlivejsi.
0 x
www.generalnet.cz
RB600 rozhodne, 2x433 /ah muze byt taky ale je to zbytecne komplikovany a RB600 je vykonejsi
0 x
1x RB600 oproti 2x RB433AH .... vykonejsi bych nerekl, spise mene komplikovany
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Ok, děkuji moc za rady. Nasadím RB600.
PC by bylo samozřejmě nejlepší, ale i když bych tam dal nějakého socket775 celerona tak jen samotný procesor sežere 30W což je téměř to samé jako osazený RouterBoard a zrovna v této lokaci je odběr také jedna z veličin na kterou majitel nemovitosti hledí.
PC by bylo samozřejmě nejlepší, ale i když bych tam dal nějakého socket775 celerona tak jen samotný procesor sežere 30W což je téměř to samé jako osazený RouterBoard a zrovna v této lokaci je odběr také jedna z veličin na kterou majitel nemovitosti hledí.
0 x
mashinepistole2 píše:alancom píše:Na 5Ghz sprepoj idem pouzit JRC - 24 Extrem a na jeden prepoj kde to je trosku dlhsie cca 10km tak tam idem pouzit JRC - 29
PS: akym modelom idu nahradit RB 600?
Tie 29tky mas s tou malou krabickou okolo konektoru ?
Ano konektor je na malej krabicke... teda na ziarici vycineva
0 x
knedlik píše:Clovece, tak se mi zda, ze ty nevis co chces.... teda vis, dat tam neco, co nepotrebuje udrzbu, nic to po tobe dal nebude chtit a hlavne, aby to bylo za rozumny (relativne maly) peniz.![]()
Nejdriv by jsi si mel ujasnit, kolik do toho chces investovat a podle toho muzes ocekavat problemy, ktere z te investice plynou. Na skoleni by ti poradili vylozene vymazleny bod (spoj).... tedy počínaje deskou od SUPERMICRO + XEON + nejaka karticka na monitoring + UPS, to vsechno dat do nějaké pěkné krabičky... V tom SUPERMICRU by jsi si mohl pouzit i tu tvoji RB18 (tam by neměla dělat problémy...mozna). Pak k tomu pridat nějaké pořádné kabely a antény a hle jsi na cca 40-70 tis za poradny bod(spoj). No a potom si muzes byt jist, ze tam dlouho nepujdes... teda pokud se nestane nějaká neočekávaná situace.
A nebo začít jako my všichni ostatní... koupit RB112 pro alespoň počáteční rozjetí 5GHz. Až se tam naskládá více lidí, tak tuto 112-ku vyměnit za RB532A a následně za RB600. Možná se časem taky dopracuju k tomu supermicru.... Nelze jednoznačně říct, že ta a nebo jiná RB je úplně nahov... Prostě vždy se najde nějaký špatný kus a nezbývá, než se s tím poprat. Pokud chces něco bezporuchového, tak se raději na to poskytování internetu vykašli a budeš mít klid... Protože opravdu nejhorší je jednání s lidmi !!! a hlavně pokud poskytuješ nějakou takovou "návykovou" službu.
No zataial som do toho vrazil cca 100 tis SK a este dasich 100 tis. planujem do toho vrazit...
Prave ma pipajaju na Optiku aby som mohol vysielat...
0 x
Pánove koukam ze zkousite jako předtím ja nstreme2 na rbčkach
...nedoporučuji žere to vykon...
se povedlo nakonfigurovat 2 rb433AH proti sobě s dvemi kartami na každé straně s novejsim atherosem AR5413 obě karty jsou v bondingu a turbu(4kanaly) a je to o mnoho meně naročnejěí než nstreme dual.Pokud tedy vyloženě nepotřebujete FD spoj použivate rbčka na pateřích a nechcete se koukat na 100% vytižení doporučuji Bonding.Osobně mam radeji spoj který mi udělá 70-80Mbitu na TCP v HD nežli 40FD...zde se kapacita dynamicky přiděluje podle potřeby.
Samozřejme je to čistá linka na L2 vrstvě,žadné routovani...všechno žere trochu vykon
mějte se tu
Dom

se povedlo nakonfigurovat 2 rb433AH proti sobě s dvemi kartami na každé straně s novejsim atherosem AR5413 obě karty jsou v bondingu a turbu(4kanaly) a je to o mnoho meně naročnejěí než nstreme dual.Pokud tedy vyloženě nepotřebujete FD spoj použivate rbčka na pateřích a nechcete se koukat na 100% vytižení doporučuji Bonding.Osobně mam radeji spoj který mi udělá 70-80Mbitu na TCP v HD nežli 40FD...zde se kapacita dynamicky přiděluje podle potřeby.
Samozřejme je to čistá linka na L2 vrstvě,žadné routovani...všechno žere trochu vykon
mějte se tu
Dom
0 x
nezapomen, ze turbo neni v CR pro venkovni prostredi povoleno
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam