❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB a vytuhnutí po 6 dnech

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Flegmosmoke

RB a vytuhnutí po 6 dnech

Příspěvekod Flegmosmoke » 17 years ago

Mám problém, se kterým si nevím už rady. Stává se mi hlavně na RB600, které jsou nejvíce na síti vytížené. Párkrát se to stalo i na RB333. Děje se to, že cca. po 5 dnech provozu se nelze na RB přihlásit Winboxem, vytížení CPU se blíží ke 100 procent. Nefunguje už ani SNMP. Horko těžko lze restartovat přes SSH. Pokud to neudělám, zvláštním způsobem vytuhne. Odpovídá pouze na PING. Předpokládám, že je to vytížeností stroje. Je tam 3x R52 (2 x 2,4 Ghz, 1 x 5,4 Ghz) - různě jsem laboroval s nastavením. Dále jednoduchý firewall, QT a mangle pravidlo pro 20 uživatelů. Průtok do 10Mbit HD. Různě jsem zkoušel biosy, verze od 3.3 do 3.10, nyní ze zoufalství 3.11. Nestal se někomu stejný problém? Nebo nějaký nápad čím by to mohlo být?
0 x

kvnetkvnet

Příspěvekod kvnetkvnet » 17 years ago

Me se to stalo taky ale na na RB ane na normalnim PC. U me byla vyhoda ze se takhle sekal az cca po 3 tydnech provozu. delal presne co rikas, odpovidal pouze na ping, pres winbox neslo prihlaseni a este udelal to ze nekomunikoval s Prism kartama takze nejeli zadni klienti na 2,4ghz. Zvlastni ze peer spoje na cm9 jeli dal v pohode.

diky tomu ze mi to delalo jednou za tri tydny tak jsem si nastavil pravidelny reboot a mam uz vic jak pul roku klid, ono laborovat asi nejak nema smyls protoze to zacalo delat z niceho nic takze nastaveni bylo urcite v poho
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 17 years ago

kvnetkvnet píše:Me se to stalo taky ale na na RB ane na normalnim PC. U me byla vyhoda ze se takhle sekal az cca po 3 tydnech provozu. delal presne co rikas, odpovidal pouze na ping, pres winbox neslo prihlaseni a este udelal to ze nekomunikoval s Prism kartama takze nejeli zadni klienti na 2,4ghz. Zvlastni ze peer spoje na cm9 jeli dal v pohode.

diky tomu ze mi to delalo jednou za tri tydny tak jsem si nastavil pravidelny reboot a mam uz vic jak pul roku klid, ono laborovat asi nejak nema smyls protoze to zacalo delat z niceho nic takze nastaveni bylo urcite v poho

Vzdy ma smysl laborovat. Pokud chcete mit kvalitni pripojeni pro uzivatele, v boji s konkurenci, musi podle me vse slapat jak ma. To ze to ted dela jednou za x dnu neznamena ze se to nemuze z niceho nic nekdy seknout drive apod. Zacal bych to resit, dal na uvedene misto docasne jine zarizeni. Zresetoval nastaveni na cf karte nebo na cem dany mk je, vse nakonfiguroval znovu, ne pres zadny backup. Podival se jestli nejsou sdilene irq atd. atd. Uz se podobne problemy tady resily mockrat.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 17 years ago

Flegmosmoke píše:Mám problém, se kterým si nevím už rady. Stává se mi hlavně na RB600, které jsou nejvíce na síti vytížené. Párkrát se to stalo i na RB333. Děje se to, že cca. po 5 dnech provozu se nelze na RB přihlásit Winboxem, vytížení CPU se blíží ke 100 procent. Nefunguje už ani SNMP. Horko těžko lze restartovat přes SSH. Pokud to neudělám, zvláštním způsobem vytuhne. Odpovídá pouze na PING. Předpokládám, že je to vytížeností stroje. Je tam 3x R52 (2 x 2,4 Ghz, 1 x 5,4 Ghz) - různě jsem laboroval s nastavením. Dále jednoduchý firewall, QT a mangle pravidlo pro 20 uživatelů. Průtok do 10Mbit HD. Různě jsem zkoušel biosy, verze od 3.3 do 3.10, nyní ze zoufalství 3.11. Nestal se někomu stejný problém? Nebo nějaký nápad čím by to mohlo být?

Pokud je to tim, ze je masina maximalne vytizena, tj. strop toho co zvladne, asi bude nekde chyba ne? Radeji dat na uvedene misto silnejsi hw. Skoro vse se da nejak vysvetlit. Co pocet spojeni, pocty paketu apod. Tady uvedene problemy to muze zpusobovat vice veci.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 17 years ago

RB taky byva dost pretizene kdyz nemas zablokovany pristup zvenku a nekdo se ti do nej snazi nabourat, pokud je nejaky klient se spatnym signalem a jeho stanice se stale odpojuje a pripojuje nebo pokud mas spatny (slaby) napajeci zdroj pro ten RB, pripadne pokud tam nemas UPS
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 17 years ago

Flegmosmoke píše:Mám problém, se kterým si nevím už rady. Stává se mi hlavně na RB600, které jsou nejvíce na síti vytížené. Párkrát se to stalo i na RB333. Děje se to, že cca. po 5 dnech provozu se nelze na RB přihlásit Winboxem, vytížení CPU se blíží ke 100 procent. Nefunguje už ani SNMP. Horko těžko lze restartovat přes SSH. Pokud to neudělám, zvláštním způsobem vytuhne. Odpovídá pouze na PING. Předpokládám, že je to vytížeností stroje. Je tam 3x R52 (2 x 2,4 Ghz, 1 x 5,4 Ghz) - různě jsem laboroval s nastavením. Dále jednoduchý firewall, QT a mangle pravidlo pro 20 uživatelů. Průtok do 10Mbit HD. Různě jsem zkoušel biosy, verze od 3.3 do 3.10, nyní ze zoufalství 3.11. Nestal se někomu stejný problém? Nebo nějaký nápad čím by to mohlo být?

nezda sa vam lidi cudne to, ze 2x 2,4ghz a 1x 5ghz karty vam vytazia rb600? mam rb, kde mi bezi 7 kariet z toho 3x 2,4gh a 4x5ghz, trafik tiez do 10 mbit HD, jednoduchy FW a nejake to mangle + QT pre 2,4ghz klientov a CPU ide to do 30 percent

niekde bude chyba... hladaj v nastaveniach
0 x

Flegmosmoke

Děkuji moc za Vaše odpovědi, mě ty RB běželi ze začátku bez problémů, ale koncem jara se začaly dít ty podivnosti. Vyndal jsem to tedy z těch černých casů a dal na CPU chladiče s větráky. Tak uvidím co se bude dít nyní...
0 x

Flegmosmoke

Tak přehřívaním to není.. Na ty routery se mi několikrát za hodinu hlásí Linux server, vyčítá data a zapisuje pravidla... Po 5 a více dnes se stane, že po přihlášení (ssh, winbox, telnet) se vytížení CPU drží několik minut na 100 procentech. Pak již v normálu. Ale stačí se zase nějakým způsobem přihlásit a dělat nějaké operace a router prostě přestává reagovat a po čase úplně vytuhne (pouze ho pingnu). Nepomůže v tu chvíli ani když smažu veškerá pravidla firewallu atd.. Děje se mi to pouze na některých routerech s verzí 3.x, kde máme pro zákazníky větší (asi nad 40) počet mangle, fw a QT pravidel. Co s tím nevím?! Restartuji tedy tyto routery každé tři dny scriptem. Pokud někoho napadá nějaká příčina, budu moc vděčný za příspěvek!
0 x

petr

Příspěvekod petr » 16 years ago

Už fakt nevím. Před časem (mnohem dříve, než se objevily potíže popisované v viewtopic.php?f=14&t=4136 ) jsem zkoušel řídít provoz cca 550 klientů na docela výkonném stroji (IBM P4, 3GHz, 512MB RAM), který jsem zařadil do cesty jako router a dělo se na něm totéž, co popisujete. Párkrát se mi před vytuhnutím podařilo vygenerovat supout.inf, který jsem poslal na Mikrotik Support.

Napřed mi poradili upgradovat na novou verzi, potom, že je problém v síťové kartě (jedna byla integrovaná, jedna PCIe). Integrovanou jsem vypnul a dal tam dvě PCI 3Com 10/100. Vůbec to nepomohlo. Další rada - málo paměti, nebo vadná RAM. Opět trefa vedle (osadil jsem 1GB Kingston, předem dlouhodobě testovanou memtestem). V průběhu "tuhnutí" byla paměť jen nepatrně vytížená. Pocesor ale po většinu času na 100%. Žádný extrémní provoz při tom na stroji nebyl.

Stroj jsem proto úplně vyřadil a diverzifikoval jsem řízení provozu na víc routerů v síti. Jenže situace se občas opakuje i na některých jiných, trochu víc zatížených strojích (100 - 200 uživatelů) - PC, RB600 i RB433.

Na PC zkusím downgrade na 2.x a uvidím :x

Pozn:
Řízení provozu pro 450 klientů (včetně firewallu, linka 20Mbit/s FD) do nedávné doby bez problémů zvládalo PC PII/200MHz, 64MB RAM s Devil Linuxem na CD. Během téměř 3 let nIkdy nevytuhlo!!! Na Mikrotik jsem přešel ve snaze sjednotit celou sít a zjednodušit její správu. Teď toho trpce lituji :(
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

ahoj,
bezi mi dva dualCore 2.5GHz masiny s MK v3.10 (ted uz jedna s MKv3.14) , 512MB ram,
jedna masina oddeluje sit od DMZ, druha DMZ od internetu, zatizenost na obou < 4% trafic < 16Mb FD , pocet pc na siti cca < 400 (180 clenu sdruzeni) , vse jede pres zalozni zdroje, vse jede v bez problemu.
Tedy pokud nepocitam dnesni cachry machry pri upgradu a downgradu MK .
Pouze u MKv3.10 jsem zjistil, ze je nejaky bug pri konfiguraci s NATem, tento bug zpusobuje po 27 dnech nedostupnost stroje. Pravdepodobne v souvislosti se
zapnutymi grafy.

Ja jsem v MK spokojen, a dela mi to lvi praci na siti. Lepsi reseni za tech par tisic a vlastni prace si neumim predstavit.

desky asus za par babek , profesor, 1/2 G ram , sitovky realtek za stovku . Nejdrazsi v podstate byly zalozni zdroje.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Flegmosmoke

Příspěvekod Flegmosmoke » 16 years ago

Zdravím všechny! Chtěl bych znovu otevřít tuto diskusi. Byl by někdo ochoten mi kouknout na jeden problémový router? Dal bych demo přístup. Problém je někde v SSH v ROS v3. Po třech a více dnech mi po přihlášení přes SSH vyběhne vytížení CPU k maximu. Po několika těchto přihlášeních spadne služba winbox, po čase SSH a pak SNMP. Opravdu si už s tím nevím rady. Řeším to pravidelnými restarty, ale to mi způsobuje zase jiné problémy. Děkuji za Vaše reakce.
0 x

Flegmosmoke

Příspěvekod Flegmosmoke » 16 years ago

Zde je odpověď z MK na mé dotazy...

Hello,

Console may crash if, reading and writing of entries happen at the same time.
We will improve console functionality in future versions.

Regards,
Maris
0 x

savas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod savas » 16 years ago

tiez som mal podobny problem a pomohlo mi toto:

-preinstalovanie celho routerboardu cez netinstall bez zachovania konfigu
-odznova rucne nahodenie konfiguracie (ked sa iba sejvnuty konfig opat nahodil, tak to zase blblo, preto treba rucne odznova nakonfigurovat)
-tento postup som robil uz davno, tak nerucim 100% za to, ze pomoze, najpr si to odskusaj na niecom, kde toho vela na konfiguraciu nemas
0 x
sobotiste.net