❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti NanoStation

Problematika Ubiquiti hardware.
stouracpetr

Re: Ubiquiti NanoStation

Příspěvekod stouracpetr » 17 years ago

Odpověď na příspěvky k nanoboot5:

ad maxik
pro zúžení vyzařovacího diagramu antény integrované v nanostation5 je třeba zvětšit ústí antény.Toho je dosaženo kombinací úhlového reflektoru (to,co je na fotografii vidět)
a antény s umělým dielektrikem (to,co na fotografii vidět není).Kombinace obou typů
je nutná pro dosažení žádoucích parametrů-minimalizace postranních laloků,zúžení vyzařova-
cího diagramu a vyrovnání zisku při provozu v obou polarizacích.Vzhled antény je až
druhořadým požadavkem.

ad leonek
ta kolečka vpředu jsou pouze prolisy v krytu(radomu).Slouží pro upevnění konců čtyřnásobné
řady antén s umělým dielektrikem,v tomto případě antén roubíkových.
8 dB navíc je v provozu skutečně možné dosáhnout,nejedná se však o čistý zisk antény,ale
o údaj,zkombinovaný z navýšení zisku a potlačení nežádoucích signálů(rušení) z okolí.
Laboratorně měřený přírůstek zisku se blíží 5ti dB v horizontální a 6ti dB ve vertikální
polarizaci,tomu odpovídá též podstatné zúžení vyzařovacího diagramu.

ad dade marfi

http://nanoboot5.cz je stránka konstruktéra a výrobce

http://nanoboot.cz je pouze stránka místní montážní firmy,která od nás výše uvedené
výrobky odebírala.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 17 years ago

stouracpetr píše:Odpověď na příspěvky k nanoboot5:

ad maxik
pro zúžení vyzařovacího diagramu antény integrované v nanostation5 je třeba zvětšit ústí antény.Toho je dosaženo kombinací úhlového reflektoru (to,co je na fotografii vidět)
a antény s umělým dielektrikem (to,co na fotografii vidět není).Kombinace obou typů
je nutná pro dosažení žádoucích parametrů-minimalizace postranních laloků,zúžení vyzařova-
cího diagramu a vyrovnání zisku při provozu v obou polarizacích.Vzhled antény je až
druhořadým požadavkem.

ad leonek
ta kolečka vpředu jsou pouze prolisy v krytu(radomu).Slouží pro upevnění konců čtyřnásobné
řady antén s umělým dielektrikem,v tomto případě antén roubíkových.
8 dB navíc je v provozu skutečně možné dosáhnout,nejedná se však o čistý zisk antény,ale
o údaj,zkombinovaný z navýšení zisku a potlačení nežádoucích signálů(rušení) z okolí.
Laboratorně měřený přírůstek zisku se blíží 5ti dB v horizontální a 6ti dB ve vertikální
polarizaci,tomu odpovídá též podstatné zúžení vyzařovacího diagramu.

ad dade marfi

http://nanoboot5.cz je stránka konstruktéra a výrobce

http://nanoboot.cz je pouze stránka místní montážní firmy,která od nás výše uvedené
výrobky odebírala.

Je super, ze se tu ozval nekdo od konstrukteru :)
Zkouseli jste nanostation vlozit jako ozarovac do nejake offsetove paraboly po vzoru tranga, ci canopy ?
A pokud ano, nechystate neco podobneho do vyroby ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 17 years ago

soucez píše:Prosím o radu. Připojil jsem se sám přes Nanostationa 5GHz v režimu Bridge. Ze svého PC normálně přes příkazový řádek opingám všechny prvky v síti a klienty. Ale The Dude který mi na PC běží je neopingá ani jednoho. Může to mít souvislost s Nanostaionem? Před tím jsem byl připojen přes 2,4GHz Apčko v režimu bridge a vše v pohodě.
Nevím co by to mohlo dělat když z příkazového řádku to jde, Dude mám verzi 3.08beta a doteď jel normálně.
Divné je, že z mikrotika nepingnu svůj PC což před tím šlo.

Takže potvrzeno na dvou kusech. Nahrán pro jistotu nejnovější firmware AirOS 3.0 a dělá to taky. POkud je NS5 v režimu Bridge a skrze něj propingáváte PC za ním tak vrací cca každý 5 ping redirect host. Zkrátka to korektně nepingá. Jakoby některý ping vrátila NS5 místo PC za ním. Jakoby to nebyl čistokrevný bridge. POkud však dát NS5 do režimu router a vše se routuje tak není problém. Pingy pak chodí v pohodě a i The Dude za NS5 funguje na tom PC v pohodě.

Jinak u AirOS 3.0 už určitě není prohozené Vertical s Horizontal u nastavení antény.
0 x

stouracpetr

ad raven-il
v případě úspěšných provozních zkoušek bude takováto parabola s velmi úzkým vyzařovacím
diagramem (cca 5°pro -3dB)v prodeji začátkem srpna.Zisk kolem 28 dBi.Předpokládaná
cena do 1200Kč vč.DPH.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

Nastavil jsem AP na mikrotiku (RB333, R52) 5GHZ, outdoorova frekvence. Ale NS5 se k tomu nechce pripojit, mam ho asi 200m od AP, vidim ho pres sitesurvey, ale nespoji se. Zkousel jsem i zapnout na AP i NS WEP a nejdeto ani s tim ani bez. Zadne filtry na MAC zapnute nejsou. Nemate nekdo podobne zkusenosti? Zkousel jsem i upgrade NS na posledni SW v 3.0 a chova se to stejne. Vyzkousel jsem i jiny kus NS a take uplne stejne. Pritom 2.4koveho NS jsem pripojil na 2.4 AP na stejnem miste uplne bez problemu.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 17 years ago

to soucez - blbnou jen pingy .... nebo i trafik ? Ja jen pro info zda se mam te nove verze obavat ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

soucez
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:to soucez - blbnou jen pingy .... nebo i trafik ? Ja jen pro info zda se mam te nove verze obavat ...

Jen pingy (a pouze v režimu bridge). A je jedno jestli verze fw. 3.0 nebo starší.
Trafic se zdál v pohodě. Zkoušel jsem bandwitch test z PC na Mikrotik router a dávalo to cca 15mbps down.

Nicméně zkouším to teď na stole kde mám PC s mikrotikem a kousek dál mám NS5. Výkony stažené na minimum. (Mimochodem NS5 nejde dát méně jak 6dbi?)
a dělá mi to to, že po nějakém čase provozu mezi NS5 a Routerem Mikrotik vytuhne. Třeba po 15-ti minutách. Nevím ale jestli to má souvislost s NS5 nebo s tím, že je to tak blízko sebe (cca 6m)
Zkusím místo PC použít routerboard a R52 kartu. Pak napíšu jestli se to chová stejně. Pokud taky vytuhne. NS5 půjdou z5 k dodavateli a už to nechcu vidět.

Nevím ale asi RB411 a GentleyBox budou stejně bezkonkurenční výrobky. :-)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to soucez - ja mam NS5 nasazenych asi stovku ... a prave zadny problem .. nicmene jako ap mam compex ........... RB me odradil ... tak jsem ho fiknul do skrine a mam ho tam jako pamatku, ze jsem zase naletel :D
0 x
- programming
- development
- education

soucez
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:to soucez - ja mam NS5 nasazenych asi stovku ... a prave zadny problem .. nicmene jako ap mam compex ........... RB me odradil ... tak jsem ho fiknul do skrine a mam ho tam jako pamatku, ze jsem zase naletel :D

Hele a v jakejch režimech ty NS5 máš? Máš to jako router se zapnutým NATem? Tam bych problém taky neviděl. Ještě by mě zajímalo, jestli když zapnu DHCP na tom NS5, jestli to nepropoští DHCP i na WAN port. Jde o to aby to nedávalo IP adresy kde čemu v síti. Jak tohle mají pořešeno? I v režimu Bridge to dává pouze na Eth port?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

mam to jako bridge, dhcp nemam .. ip na tvrdo ..
zatim jsem prave zadny problem nepozoroval proto jsem se domnival, ze se to jedna jen o novy FW ...a nejakou chybku v nem.
0 x
- programming
- development
- education

stouracpetr

ad raven-il
Útlum mikropáskového vodiče mezi VF dílem v nano station5 a SMA konektorem pro připojení externí antény se pohybuje kolem 6ti dB.
0 x

michal.siman

Moje zkusenost NS5 vs. RB333 a RB433AH:

Na vsech strojich, tedy na NS5, RB333 i RB433AH je nejnovejsi mozny FW vcetne BIOSu na RB. Situace: RB333 je v modu AP BRIDGE a vysila na 5600, ma zapnuty WEP, mPCI karta je R52. NS5 sit vidi, ale nepripoji se do ni. Zkusil jsem vypnout WEP, ani tehdy se nepripoji, zkusil jsem reset karty do defaultu, reset NS5 do defaultu, ale bohuzel se nepripoji ani tak. Preladil jsem na jinou frekvenci, stale stejne, NS5 vysilac vidi, ale nepripoji se. Vymena RB333 za 433AH, jen obnovena zaloha z 333, mPCI ponechany a vse slape jak hodinky, proste se to spoji a jede. No rekl bych je to jeden kus, ale na jinem AP s RB333 stejny problem, at delam co delam NS5 se nepripoji, takze az koupime dalsi 433AH tak budu referovat zda-li to opet pomohlo. BTW: samozrejme jsem vyzkousel celkem tri ruzne NS5, vsechny se chovaji stejne. Take uz jsem vyzkousel vice 433AH a se vsemi to jede bez problemu.

BTW: nemate nekdo podobnou zkusenost s RB333 ze by se s NS5 nemela rada? Sice moc nechapu proc tomu tak je, ale je to tak.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

soucez
Kontaktovat uživatele:

Je to podivný stroj ta NS5. Dal jsem to jako AP v režimu Bridge, Proti tomu je jako station RB532 s CM9. Jelo to asi 30minut a pak po pár přístupech do WEB managementu NS5 to najednou vytuhlo na bezfrátu. Lan šel normálně pingat i jsem se dostal do WEB mngmntu. Bezdrát ale umřel. Tak jsem to rebootnul a od tý doby to běží asi 24 hodin v pohodě. Tak teď nevím jestli tomu věřit nebo ne. Asi to bude tak maximálně jako klientské zařízení. Ono co člověk může chtít po taiwanu za 1300,- že?
0 x

michal.siman

soucez píše:Je to podivný stroj ta NS5. Dal jsem to jako AP v režimu Bridge, Proti tomu je jako station RB532 s CM9. Jelo to asi 30minut a pak po pár přístupech do WEB managementu NS5 to najednou vytuhlo na bezfrátu. Lan šel normálně pingat i jsem se dostal do WEB mngmntu. Bezdrát ale umřel. Tak jsem to rebootnul a od tý doby to běží asi 24 hodin v pohodě. Tak teď nevím jestli tomu věřit nebo ne. Asi to bude tak maximálně jako klientské zařízení. Ono co člověk může chtít po taiwanu za 1300,- že?

Po Tchaiwanu za 1300? Za to se to prodava, takze odecti marzi velkoobchodu, dopravu, marzi UBQT pak nejaky dane jestli vyrobni cena je 500 tak je to myslim az moc :-). Na druhou stranu zarizeni podobneho charakteru tady proste chybi. Me osobne se to jako koncept libi moc. Neco podobneho slibude i4wifi, tak jsem na to zvedavy.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:
soucez píše:Je to podivný stroj ta NS5. Dal jsem to jako AP v režimu Bridge, Proti tomu je jako station RB532 s CM9. Jelo to asi 30minut a pak po pár přístupech do WEB managementu NS5 to najednou vytuhlo na bezfrátu. Lan šel normálně pingat i jsem se dostal do WEB mngmntu. Bezdrát ale umřel. Tak jsem to rebootnul a od tý doby to běží asi 24 hodin v pohodě. Tak teď nevím jestli tomu věřit nebo ne. Asi to bude tak maximálně jako klientské zařízení. Ono co člověk může chtít po taiwanu za 1300,- že?

Po Tchaiwanu za 1300? Za to se to prodava, takze odecti marzi velkoobchodu, dopravu, marzi UBQT pak nejaky dane jestli vyrobni cena je 500 tak je to myslim az moc :-). Na druhou stranu zarizeni podobneho charakteru tady proste chybi. Me osobne se to jako koncept libi moc. Neco podobneho slibude i4wifi, tak jsem na to zvedavy.

Jo mě se to jako koncept líbí taky i vzhledově. Taková "skoro Canopka" Ale to je zatím asi vše. Mikrotik je holt Mikrotik. Geniální zařízení :-)
0 x