❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Použití DUDE s Mikrotikem

Návody a problémy s konfigurací.
travel21

Použití DUDE s Mikrotikem

Příspěvekod travel21 » 17 years ago

Prosím o radu, potřeboval bych od někoho vysvětlit praktické využití DUDE ve spojení s MK. Asi trochu tuším k čemu to je ale nevím o něm takřka nic. Také bych ho rád zprovoznil pro MK pokud tedy funguje i jako server, do kterého MK vyčítá určitá data např. trafik atp. to bych moc potřeboval.... Myslím si ale, ze má i větší využití ...

Děkuji za každou pomoc ....
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

Myslim ze obrazek napovi vice nez psani. Dude je monitorovaci, dohledovy, system. Pokud je mi znamo tak neuchovava data (statistiky) vhodnym a pouzitelnym zpusobem. Alespon ne tak jako MRTG, Zabbix a dalsi. Na to ja osobne vyuzivam prave Zabbix.

Dude mi slouzi k celkovemu prehledu, podivam se kolik tam v te dane chvily tece dat, jestli je vse v poradku, jake jsou sili signalu, propustnost atd. Pricemz Dude umi monitorovat (pravidelne zkouset jestli jsou funkcni) nekolik sluzeb, osobne vyuzivam pouze ping. Pokud si dude nemuze vice jak 3krat zasebou pingnout na nejaky router nebo pocitac ktery ma nastaveny pro kontrolu, tak mi okamzite posila email(sms) ze to a to nefunguje. jakmile se mu opet pingnout podari, tak posle sms ze je to nahozeny. Jak rikam, vyuzivam pouze minimum funkci Dude.

Dalsi funkce kterou mi prinasi Dude je ze nemusim otevirat samostatne Winbox, jde to primo z Dude, jsou v nem ulozena hesla. Take se mohu podivat jednoduse na to kdo je pripojen, jaky ma signal atd. rovnou v dude, nemusim zapinat winbox.

Osobne mam dude nainstalovany na PC, ktery je pripojen primo do patere na jedne pude. Dude jede jako server, ja se ze sveho pocitace pripojuji jen jako klient k dude serveru (odkudkoliv). Da se ale spustit i primo jako balicek pro RouterOS, tedy muze bezet primo na mikrotiku, jeste jsem nezkousel.

Obrázek
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

travel21

Děkuji za podrobné vysvětlení, potrebuji hlavně monitorovat celková data a nějaké ty informace o klientech, to vše by se mohlo vyčitat s pravidel Simple Queues které mam definované, jde to tedy ?? Podle toho co jsi psal předpokladám že to jde. Chci se tedy optat jestli by jsi mi nedoporučil nějaké jednoduché řešení např. to MRTG nebo ten Zabix. Asi budu potrebovat i podrobnější návod jak to nastavit. Budu moc vděčný když mi s tim pomuzes. Rád bych najel neco co je vyzkoušeno... Pokud používaš MK rád bych ti na oplatku za pomoc nabídl zdarma něco co by se treba mohlo hodit, uvědumuji si cenu informací ... viz. odkaz

http://www.aukro.cz/item368810282_nerez ... rb133.html

Jinak DUDE se tedy nastaví jako server na vnitřní rozsah a pak se přes něj připojuji k MK ?? SMS posílá přes internet ??

Díky za vše ?? Ten Zabix by mě moc zajímal ...
0 x

Aleš Tesáček

Příspěvekod Aleš Tesáček » 17 years ago

Zdravím pánové, mohl by mi prosím někdo vysvětlik kde nastaví u obrázku mikrotiku ty údaje o vytížení CPU a zaplnění disku? Budu vděčný, moc díky.
0 x

michal.siman

Aleš Tesáček píše:Zdravím pánové, mohl by mi prosím někdo vysvětlik kde nastaví u obrázku mikrotiku ty údaje o vytížení CPU a zaplnění disku? Budu vděčný, moc díky.

no zapnes si SNMP a pak to vycitas pomoci snmp a nebo si nastavis do DUDE heslo a jmeno a ono se to vycita pres ROUTEROS, nejsem si jisty ktery z techto funkci to vycita, mozna to dokazou obe. Ale jednou z nich jsem to zprovoznil. Vse se to dela na zalozce vlastnosti toho zarizeni v DUDE.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Robert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert » 17 years ago

travel21 sa pytal na ZABBIX,
je to celkom pekny monitorovaci system, historiu monitorovania kresli do grafov, da sa vyuzit snmp, alebo jednoduche pingy, kontroly dostupnosti portov, ....
moznosti je vela, vsetko sa da relativne jednoducho nakonfigurovat
viac info na http://www.zabbix.com
0 x

michal.siman

travel21 píše:Budu moc vděčný když mi s tim pomuzes. Rád bych najel neco co je vyzkoušeno... Pokud používaš MK rád bych ti na oplatku za pomoc nabídl zdarma něco co by se treba mohlo hodit, uvědumuji si cenu informací ... Ten Zabix by mě moc zajímal ...

bohuzel se zabbixem ti moc nepomohu, sam v tom tapu, zkousim, hledam. I kdyz nekdo rkne ze je to jednoduche :-) pro nelinuxare a nesitare je to proste trosku prace :-). nicmene se nevzdavam a podelim se o vysledky az budu mit (alespon castecne) hotovo.

BTW: na rootu o tom taky kdysi psali http://www.root.cz/serialy/dohledovy-system-zabbix/
0 x

travel21

Taky se na to zamerim, jak neco zjistim hned to sem poslu ... :-)) díky všem
0 x

mira_mo

Příspěvekod mira_mo » 17 years ago

Zdravím,poradil by mi někdo jak DUDE vůbec zprovozním?
0 x

michal.siman

mira_mo píše:Zdravím,poradil by mi někdo jak DUDE vůbec zprovozním?

Na PC s WIN stahnes, nainstalujes a spustis server. Pak spustis klienta. Muze to byt jedna masina. Pak si nechas nadetekovat a nebo rucne pridas zarizeni a pak si nadefinujes zpusob upozornovani. Pripadne si muzes klienta spustit na jinem stroji a pristupovat k serveru dalkove. Pripadne muzes na server pristupovat prostrednictvim weboveho rozhrani, staci zadat IP adresu serveru. To je tak ve zkratce, vice na http://www.mikrotik.com. Je to jednoduche kdyz jsem to zvladl i ja :-)

Server i klient muze bezet i na linuxu, a samostatny server muze take bezet primo pod RouterOS, musi se stahnout balicek a nebo ho zhovilt pri instalaci RouterOS.
0 x

mira_mo

a klienta stahnu kde?Nějak to nechápu.
0 x

michal.siman

mira_mo píše:a klienta stahnu kde?Nějak to nechápu.

klient i server je v jednom baliku.
0 x

michal.siman

mira_mo píše:a klienta stahnu kde?Nějak to nechápu.

stahni, nainstaluj a uvidis sam. je to lepsi nez o tom stale psat. proste si to vyzkousej, ja to udelal uplne stejne. instalace a pak postupne odtajnovani zahad a zaludnosti. je to podle mne nejlepsi zpusob jak si neco osahat a jak neco hlavne pochopit.
0 x

mira_mo

mám to naistalovaný ale nic mi to nedělá,s mikrotikem se nespojí ani na něj nepingne.Jinak winbox jede.
0 x

michal.siman

mira_mo píše:mám to naistalovaný ale nic mi to nedělá,s mikrotikem se nespojí ani na něj nepingne.Jinak winbox jede.

klikni na plose pravym, pridej zarizeni, zadej ip adresu (toho tika) a je to.
0 x