❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

QoS queue tree a simple queue

Návody a problémy s konfigurací.
jnovak
antispam: Ano

QoS queue tree a simple queue

Příspěvekod jnovak » 17 years ago

Dobrý den, rád bych požádal o radu:

Mám nasazené queue tree. Provádím QoS na základě portů jako je http, https, sip (pro příchozí i odchozí provoz), atd. na výstupním rozhraní wan. Frontu používám global-in, global-out, z důvodů vice rozhraní do lan. Tzn. shapuji odchozí a příchozí provoz na wan pro přístup na mikrotik tak i do jednotlivých lan. Pakety makuji pomocí prerouting/postrouting. Používám typ pcq-download a pcq-upload. Toto funguje korektně.

1. Chtěl bych však k tomu sbírat data z jednotlivých ip adres v síti lan, říkal jsem si, že bych na to použil simple queue s definicí jednotlivých ip adres v síti lan.
2. Nevím však jaký typ fronty použít, jestli mohu použít stejnou jako v queue tree (pcq-download a pcq-upload), nebo musím definovat novou frontu.
3. Jestli použít pcq nebo například fifo.
4. A jestli mi náhodou nebude nějakým způsobem simple queue omezovat provoz pro queue tree i když nastavím nemezovat provoz pro download / upload (target download/upload=unlimited).

Děkuji předem za jakoukoliv radu.
0 x

0taz0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 0taz0 » 17 years ago

nelze pouzit na jednom stroji QT a SQ na stejne rozsahy adres.
Nefunguje to korektne...
0 x
Martin Špánek :: Rajhradice.net ::

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

me to funguje bezvadne asi zalezi na verzi ros a konfoguraci ja mam SQ na pocitani a kdyz v ni nastavim i limit tak omezuje a az pak se aplikuje Qtree.
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 17 years ago

Ja neviem , ale ked mam vsetkych zaznikov shapovanych cez tree, tak mi cez simple nic netecie , iba ak nahodou nieje niekto orezany v tree tak to zacne shapovat na simple .
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 17 years ago

mashinepistole2 píše:Ja neviem , ale ked mam vsetkych zaznikov shapovanych cez tree, tak mi cez simple nic netecie , iba ak nahodou nieje niekto orezany v tree tak to zacne shapovat na simple .

Tak mas nekde neco spatne, me to taky funguje, ale ne tak jak pise Maxik, SQ pocitat pocita, ale kdyz omezim rychlost v SQ, tak to neuplatnuje QOS v QT. Zatim jsem nezjistil proc :(
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

dost mozna to bude i o verzi ros na 2.9.27 to funguje v pohode
0 x

Ajfel

Maxik píše:dost mozna to bude i o verzi ros na 2.9.27 to funguje v pohode

Je to mozne, ja tam mam ted zrovna 3.9
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

ted jsem tam zkusil dat SQ pro soucet vseho tedy pro 0.0.0.0/0 pocita jako diva, dela to jde pres SQ pro jednotlive IP kliosu a pak pres QOS Qtree jede to v pohode.
0 x

Ajfel

Maxik píše:ted jsem tam zkusil dat SQ pro soucet vseho tedy pro 0.0.0.0/0 pocita jako diva, dela to jde pres SQ pro jednotlive IP kliosu a pak pres QOS Qtree jede to v pohode.

Jo, me to taky pocita, ale jakmile si nastavim rychlost v SQ, tak potom QOS v QT nefunguje jak ma
0 x