❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Komunikace pres seriovy port s mobilem?

Návody a problémy s konfigurací.
michal.siman

Komunikace pres seriovy port s mobilem?

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

Lze pomoci MT komunikovat seriovym portem s mobilem? Jednoduchymi AT prikazy? Resp. muzu na seriovy port posilat AT prikazy? Je to jen takovy napad, vsichni mluvi o posilani mailu nebo tzv. "SMS mailu" ale to vse je trosku problem a neni to zrovna rychle a spolehlive. Kdyz bych na serial pripojil starej ericsson tak bych mohl krasne odesilat SMSku pomoci AT prikazu, jen jestli dokazu nejakou sekvenci odeslat ze serialu ven. To nevim.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman

Omlouvam se uz jsem si to nasel ve WIKI. Samozrejme ze to lze.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

A)Komunikovat s jakýmkoliv zařízením skrze RoS samozřejmě jde.
B)Používat to ze skriptu pokud vím ne.
C)Nejsou čirou náhodou AT příkazy pro modem?
D)Nepoužívá se na toto GSM modul?
E)Manuál.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

michal.siman

Petr Vlašic píše:A)Komunikovat s jakýmkoliv zařízením skrze RoS samozřejmě jde.
B)Používat to ze skriptu pokud vím ne.
C)Nejsou čirou náhodou AT příkazy pro modem?
D)Nepoužívá se na toto GSM modul?
E)Manuál.

A) psal jsem ze uz jsem to nasel
B) pise se ze by to nemel byt problem
C) kazdy telefon ma v sobe modem
D) nechapu co je tim mysleno
E) omluvil jsem se, vim ze to je v manualu
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:psal jsem ze uz jsem to nasel

Tak to se omlouvám zase já, jsem to přehlédl
michal.siman píše:pise se ze by to nemel byt problem

Kde? Tady? Jenže pro komunikaci je potřeba trošku víc než jen dostat jeden ASCII text na sériový port.
michal.siman píše:kazdy telefon ma v sobe modem

Tak to máte asi potom asi nějaký velice zajímavý telefon. Mohu se zeptat co je to zač, jelikož má cihla komunikuje skrze nějaký proprietární protokol pouze s programem, který je na to určen.
michal.siman píše:nechapu co je tim mysleno

No na posílání SMS nebo nějaké varování je GSM modul. Nevím kde jsem o tom četl, ale myslím si, že už i zde na fóru se o tom diskutovalo.
mich.siman píše:omluvil jsem se, vim ze to je v manualu

Já jen, že Vás už poslední dobu pozoruji a vždy se první na všechno ptáte a až potom hledáte informace. Nemělo by to být naopak?
0 x

michal.siman

Petr Vlašic píše:
michal.siman píše:kazdy telefon ma v sobe modem
Tak to máte asi potom asi nějaký velice zajímavý telefon. Mohu se zeptat co je to zač, jelikož má cihla komunikuje skrze nějaký proprietární protokol pouze s programem, který je na to určen.

no, nevim co mate za cihlu vy, ale stare Siemensy nebo Ericsony prave meli v sobe HW modem a pro posilani sms nebo cteni nebo spoustu jinych operaci jim stacil obycejny AT prikaz, proto jsem mel tyhle telefony o hodne radeji nez nejakou nokii, ktera nevedela co je to seriovy port a o AT prikazech se ji mohlo jen zdat.
Petr Vlašic píše:
mich.siman píše:omluvil jsem se, vim ze to je v manualu

Já jen, že Vás už poslední dobu pozoruji a vždy se první na všechno ptáte a až potom hledáte informace. Nemělo by to být naopak?

No mozna ze ano, pokud me pozorujete tak jste si jiste vsiml ze se take par veci po polozeni otazky dovtipim. Netusim o mikrotiku nic, zacal jsem, a spoustu veci mi proste neni vubec jasnych, netusim ani co mam v manualu hledat. Potrebuju proto trosku nakopnout. Pokud mi nekdo nechce odpovedet, pak preci nemusi. Nemyslim ze pacham nejake zlo :-)
0 x

Marek19

Příspěvekod Marek19 » 17 years ago

Mohol by som poprosit nejaky link alebo model GSM modulu, ktory vie komunikovat z Mikrotikom?
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:no, nevim co mate za cihlu vy, ale stare Siemensy nebo Ericsony prave meli v sobe HW modem a pro posilani sms nebo cteni nebo spoustu jinych operaci jim stacil obycejny AT prikaz, proto jsem mel tyhle telefony o hodne radeji nez nejakou nokii, ktera nevedela co je to seriovy port a o AT prikazech se ji mohlo jen zdat.

Tak to by bylo perfektní. Jdu shánět nějakou starší cihlu a sériový kábl. Mnohokrát děkuji za tento poznatek.

michal.siman píše:No mozna ze ano, pokud me pozorujete tak jste si jiste vsiml ze se take par veci po polozeni otazky dovtipim.

To možná sice jo, ale čím více zbytečných topiců zakládáte, tím více se stává fórum nepřehledné a o to víc se další ptají na dotazy, které už byli probrány a nemohou je najít a tím více se stává fórum nepřehledné a takto pořád dokola až do úplného chaosu. Fórum by mělo sloužit na vyměňování zkušeností nebo pouze jako poslední záchrana a ne jako učebnice/poradna pro ty jejichž čas je drahý.

michal.siman píše:Netusim o mikrotiku nic, zacal jsem, a spoustu veci mi proste neni vubec jasnych, netusim ani co mam v manualu hledat.

Nejde o MikroTik, ale o základy síťování, protože pokud znáte ty, tak je absolutně jedno na jakém systému pracujete(klidně to zvládnete i s děrovacími štítky, jen teda s WinBoxem je to trochu pohodlnější ). Systém je prostředek, nikoliv cíl.

michal.siman píše:Potrebuju proto trosku nakopnout.

Potom tedy mohu doporučit síťařskou bibli(výtah v elektronické podobě), kdy by po prostudování neměl být manuál problém. Dále určitě mohu doporučit sadu tutoriálů, které vytvořila ProMedia, různé záznamy ze školení, RoS wiki, kdejaké HOWTO a Quick Setup Guide,...

michal.siman píše:Pokud mi nekdo nechce odpovedet, pak preci nemusi. Nemyslim ze pacham nejake zlo

To určitě ne, ale jak jsem se již zmiňoval výše...

Marek19 píše:Mohol by som poprosit nejaky link alebo model GSM modulu, ktory vie komunikovat z Mikrotikom?

Ah, tak se zase omlouvám jelikož to byl GSM resetátor. Ale vím, že už se tu o tom také diskutovalo. Jinak s SMS modulem, který by společně s RoS komunikoval skrze sériové rozhraní bude asi docela problém, protože RoS nativně nedovede komunikovat skrze sériový port a lze zasílat jen jednoduché příkazy skrze obézličku výše zmíněnou(no a nebo zase po malém zásahu do systému). Ale povedlo se mi najít SMS modul, který dovede odesílat SMS po přivedení napětí na vstup a dalo by se tak využít RTS pinu, který tuším využívá +12V(i když teda nevím jak přesně to funguje, jelikož nejsem elektrotechnik).
0 x

michal.siman

Petr Vlašic píše:
michal.siman píše:no, nevim co mate za cihlu vy, ale stare Siemensy nebo Ericsony prave meli v sobe HW modem a pro posilani sms nebo cteni nebo spoustu jinych operaci jim stacil obycejny AT prikaz, proto jsem mel tyhle telefony o hodne radeji nez nejakou nokii, ktera nevedela co je to seriovy port a o AT prikazech se ji mohlo jen zdat.

Tak to by bylo perfektní. Jdu shánět nějakou starší cihlu a sériový kábl. Mnohokrát děkuji za tento poznatek.

Doporucuji Siemens C35, S35, Ericsson A1018, T28 atd. tyhle vsechny mobili maji v sobe HW modem a pro komunikaci s nimi je potreba jen prevodnik urovni, kabel PC <> MOBIL se dal vyrobit za 50kc a nebo se da dnes jiz za par korun koupit hotovy v ruznych vyprodejich.

michal.siman píše:No mozna ze ano, pokud me pozorujete tak jste si jiste vsiml ze se take par veci po polozeni otazky dovtipim.

To možná sice jo, ale čím více zbytečných topiců zakládáte, tím více se stává fórum nepřehledné a o to víc se další ptají na dotazy, které už byli probrány a nemohou je najít a tím více se stává fórum nepřehledné a takto pořád dokola až do úplného chaosu. Fórum by mělo sloužit na vyměňování zkušeností nebo pouze jako poslední záchrana a ne jako učebnice/poradna pro ty jejichž čas je drahý.[/quote]
Nechci se s vami prit, rozhodne toho budete vedet o sitarine a mikrotiku vice nez ja, a ja se s tim netajim. Forum pro me slouzi jako ucebnice, ostatne jen tady se muzu naucit to co se v manualech nepise. A jako poradna myslim slouzi pro vice lidi nez jen pro me. Nechtel bych tady vyvolavat nejaky flame, ja se domnivam ze pokud neco nevim tak se musim zeptat, pokud existuje nekdo ochotny mi poradit, tak mi poradi a az prijde nekdo dalsi jako jsem ja tak uz se nebude muset ptat. Samozrejme hledam take jinde, google, nejake ty tutorialy, zkousim si sam na svem mikrotiku. Myslim ze jen jednou jsem se zeptal na neco co uz tu konkretne bylo. A dekuji lidem jako je pejsek, ajfel nebo maxik, kteri mi behem par dni pomohli prekousnout alespon zacatky. Ale ok, privital bych nejakou sekci "poradna pro zacatecniky" kde by jsem se mohl vyradit a vy by jste do ni nemusel koukat :-) Nemyslim to zle!

michal.siman píše:Netusim o mikrotiku nic, zacal jsem, a spoustu veci mi proste neni vubec jasnych, netusim ani co mam v manualu hledat.

Nejde o MikroTik, ale o základy síťování, protože pokud znáte ty, tak je absolutně jedno na jakém systému pracujete(klidně to zvládnete i s děrovacími štítky, jen teda s WinBoxem je to trochu pohodlnější ). Systém je prostředek, nikoliv cíl.[/quote]
Nemam zaklady sitovani, mam hodne velke zkusenosti se spravou Windows, snazim se zivit jako servisni technik, zaroven programuji intranetove aplikace v PHP a MySQL. Ale o sitich jsem toho moc nevedel. Ale snazim se ucit, myslim ze nejsem uplne tak hloupej. Velke diky tomuto foru.

michal.siman píše:Potrebuju proto trosku nakopnout.

Potom tedy mohu doporučit síťařskou bibli(výtah v elektronické podobě), kdy by po prostudování neměl být manuál problém. Dále určitě mohu doporučit sadu tutoriálů, které vytvořila ProMedia, různé záznamy ze školení, RoS wiki, kdejaké HOWTO a Quick Setup Guide,...[/quote]
Diky za odkazy.

michal.siman píše:Pokud mi nekdo nechce odpovedet, pak preci nemusi. Nemyslim ze pacham nejake zlo

To určitě ne, ale jak jsem se již zmiňoval výše...[/quote]
Tak to pojdme ukoncit, myslim ze tahle nase diskuze je vice skodliva nez moje amaterske dotazy.

BTW: K tomu vsemu bych rekl: Muj dedecek mi vzdycky rikaval: "Lina huba, hole nestesti" :-)
0 x