❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaky NAS Server do domacnosti

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Radek.Kovacik

Re: Jaky NAS Server do domacnosti

Příspěvekod Radek.Kovacik » 6 years ago

hapi píše:se divíš když máš starou plečku s 512MB ramky?
ty dokážeš sestavenou věc nakonfigurovat tak aby to fungovalo jako synology včetně těch aplikací?

Já se divím, proč takové plečky vůbec prodávají? Obávám se, že ty současné nebudou o moc lepší než ty předchozí a že je to zase jen otázka velmi krátkého času, kdy to nebude schopné obsloužit ani ten systém.
Co se týká konfigurace, to záleží hlavně na použitém systému, co všechno umožňuje a když má grafické rozhraní, tak by neměl být problém to tam naklikat.

kadlcikales: Je nějaký podstatný rozdíl mezi HP Microserverem gen 8 a gen 10? Co jsem viděl v různých diskuzích, tak všichni touží po osmičce, která už však neexistuje a o nejnovější 10 nějaký velký zájem nejeví.
0 x

JCltm

Příspěvekod JCltm » 6 years ago

Radek.Kovacik píše:
ty dokážeš sestavenou věc nakonfigurovat tak aby to fungovalo jako synology včetně těch aplikací?

Já se divím, proč takové plečky vůbec prodávají? Obávám se, že ty současné nebudou o moc lepší než ty předchozí a že je to zase jen otázka velmi krátkého času, kdy to nebude schopné obsloužit ani ten systém.
Co se týká konfigurace, to záleží hlavně na použitém systému, co všechno umožňuje a když má grafické rozhraní, tak by neměl být problém to tam naklikat.

kadlcikales: Je nějaký podstatný rozdíl mezi HP Microserverem gen 8 a gen 10? Co jsem viděl v různých diskuzích, tak všichni touží po osmičce, která už však neexistuje a o nejnovější 10 nějaký velký zájem nejeví.

Asi to bude tím, že Gen10 má pravěké AMDčko. Kdyby to vyráběli s novějším Intelem, beru to hned.
1 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

Radek.Kovacik píše:

oni to už 6 let neprodávají!!! před 6 lety si od nasu něco chtěl ale dneska od něj chceš taky něco + 1000% na víc. Ale i tak je pravda že s poslední aktualizací to šlo nějak do kopru. Obě nasky nejedou vůbec ok. Resp. web nejede ok, ostatní jede.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Radek.Kovacik

Příspěvekod Radek.Kovacik » 6 years ago

Kdybych od toho NASu chtěl něco více než tenkrát, nerozčiloval bych se, že je pomalý, ale jak už jsem psal, požadavky pořád stejné a ten NAS je stále pomalejší... Právě ta skutečnost, že jej takto zazdil samotný výrobce, mne štve. Navíc ani neexistuje možnost jednoduše se vrátit k předchozí verzi systému, který ještě nebyl výkonově tak náročný.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 6 years ago

To už tak bývá. Skládačky i hotové krabičky mají svá použití. Pokud chci něco "vybal a funguj" a funkce mi stačí, tak beru Synology/QNAP a dál neřeším. Pokud to má být něco víc než NAS, pak logicky stavím server a nekupuji NAS. Osobně mám doma oboje, servřík i NAS.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

PTPStudio

Příspěvekod PTPStudio » 6 years ago

Co je podle me nejlepsi? Opravdu si slozit pc bud deska s integrovanym cpu a nebo poskladat ze starsich komponentu. Pak mate neomezene moznosti. Pouzivam byvaly NAS4Free nyni toto
https://www.xigmanas.com/
Perfektni a vsechno v jednom. FreeNAS NEBRAT... Po par vylepsenich je xigmanas super je tam vse co potrebujete DLNA FTP WEBSERVER ATD.....a hlavne spolehlivy...kouknete uvidite...
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 6 years ago

Ono taky záleží, co od toho člověk očekává a podle toho se vydá cestou klasický NASky typu Qnap/Synology, nebo si postaví nějakej malej PC. Já mám doma už druhej rok dvoudiskovej Synology a vše funguje jak má a nemám s tím žádný problémy . . .
0 x

Myghael

Tak tak. Proto mám doma oboje, Synology co dělá jen NAS a PC servřík co dělá ostatní služby.
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

JCltm

Teď mě čeká koupě nového domácího miniserveru. Chci dosáhnout nulového hluku - tj. SSD a pasivní chlazení a ideálně za to neutratit balík. Docela se mi líbí MSI Cubi N 8GL-002BEU - má pozice pro 2,5" a M.2 - možnost dvou disků na zálohy a navíc 14nm CPU s 6W TDP. Znáte v téhle finanční relaci něco lepšího?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

tak to bych si radši koupil 2x2.5" synology.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

JCltm

hapi píše:tak to bych si radši koupil 2x2.5" synology.

Tak já od toho nechci jenom NASku, ale i webserver s databází a do budoucna pár dalších věcí. U toho MSI s 8GB RAMkou mám za 6k výkon i spotřebu úplně jinde. Ty levnější Synology mají docela žalostný výkon a všechny mají ventilátor - tj. v úplném tichu jsou slyšet. A u těch lepších je zase J3355, nepovedený procesor, o kterém je známo, že s docela velkou pravděpodobností po pár letech provozu umře...
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 6 years ago

Tak když na Synology hledáš jen negativa, tak je jasný, že musíš jít jinou cestou ;-)
0 x

kadlcikales
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 6 years ago

PTPStudio píše:Co je podle me nejlepsi? Opravdu si slozit pc bud deska s integrovanym cpu a nebo poskladat ze starsich komponentu. Pak mate neomezene moznosti. Pouzivam byvaly NAS4Free nyni toto
Perfektni a vsechno v jednom. FreeNAS NEBRAT... Po par vylepsenich je xigmanas super je tam vse co potrebujete DLNA FTP WEBSERVER ATD.....a hlavne spolehlivy...kouknete uvidite...

Proč FreeNAS nebrat ? Bez jakého koliv problému provozuji delší dobu a je to hezká alternativa synalogy má i implementované ZFS což je také výhoda. Co neumí to vyřeším virtuálním debianem. Cokoliv bez ECC ram bych nešel, a do starých nevýkonných krámů též...
0 x

Myghael

hapi píše:tak to bych si radši koupil 2x2.5" synology.

Psal miniserver, ne NAS.
1 x

PTPStudio

Příspěvekod PTPStudio » 6 years ago

kadlcikales píše:
PTPStudio píše:Co je podle me nejlepsi? Opravdu si slozit pc bud deska s integrovanym cpu a nebo poskladat ze starsich komponentu. Pak mate neomezene moznosti. Pouzivam byvaly NAS4Free nyni toto

Proč FreeNAS nebrat ? Bez jakého koliv problému provozuji delší dobu a je to hezká alternativa synalogy má i implementované ZFS což je také výhoda. Co neumí to vyřeším virtuálním debianem. Cokoliv bez ECC ram bych nešel, a do starých nevýkonných krámů též...

NAS4free ted xigmanas ma vsechno jednodusi bez nejakych jailu instalovane vse v zakladu vcetne libovolneho nastaveni pro sitove karty wifi firewall bridge.... ZFS ssd cache pro zfs ..atd vse samozrejmosti z webadminu jednoduse nastavitelne. Virtualbox je tez samozrejmosti, dva dlna servery v zakladu pouzit podle libosti....Programuji ho kluci z nemecka ten xigmanas a pokazde na foru kdyz byl drive problem, ted uz je to vychytane, tak zkouseli po uzivatelych instalaci pluginu jak freenas do jailu a tak a stejne problemy jak u freenasu, napsal jsem jim ze instalace zakladnich funkci je prace developeru a ne uzivatelu a zacaly tam vsechny ty funkce zavadet do zakladni instalace a je to perfektni, je to tak pred peti lety...Prilozim jeste fotky.
FreeNAS jsem zkousel ale problemy problemy problemy s balicky a spoustenim dalsich plugiunu atd..freenas ma velkou reklamu ale skutek utek....
Přílohy
1.jpg
1.jpg (174.23 KiB) Zobrazeno 3339 x
3.jpg
3.jpg (200.36 KiB) Zobrazeno 3339 x
2.jpg
2.jpg (115.4 KiB) Zobrazeno 3339 x
0 x