❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Racom Ray3

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
whef

Re: Racom Ray3

Příspěvekod whef » 6 years ago

Nevím, taky jsem na to koukal, mne ty wifiny přijdou jako zbytečný, mobilem to fakt ladit nehodlám. Nevím jestli taky jde to USB na dálku vypnout, aby ty wifiny nevysílali, to jsem zatím nezkoumal ? Máte někdo to zkušenost, nebo je vyhazujete ?
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 6 years ago

Taky mi to prijde zbytecny mit to ve vsech. Staci 1ks a nosit si to s sebou. Pouzivam to tak v Ignite spojich, ale tam je to pres bluetooth.
1 x

xrff

Příspěvekod xrff » 6 years ago

Zdravim,
mame dva spoje, nasazeni pohodove, tak jak je clovek zvykly z Ray1 a Ray2.
domirovani pres wifi v mobilni aplikaci je fajn vec, je to vychytanejsi nez voltmetr (ukaze napr. jaky byl nejsilnejsi signal, takze clovek vi,kam se vracet kdyz bojuje s bocnimi laloky), ale nezbytne nutne potrebne to neni.
USB wifi se da vypnout, pokud ji nechate zaplou, hlasi pak alarm.
mame dva spoje z jednoho sajtu, prozatim jako test (takze diskuze o EIRP vynechame....) , miri cca 12-13 stupnu od sebe, 60cm anteny, (jeden spoj je na 1km, druhy na 2km) , stejne frekvence,otocene polarizace, v plne kapacite neni problem.
1 x
--

Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
e-mail: xrf(at)f-site.eu
GSM: +420 731 931 043

ArkaNoid

Příspěvekod ArkaNoid » 6 years ago

Cawte

Nema niekto skusenosti s RAY3
- je tam mozne nastavit Out of Band Management ??
- CLI som este nestudoval
- ci ta moznost nebude tam
Je tam soft SW, ale nevidim to nikde v nastaveniach
- respektive, ci tato moznost vobec existuje

Dikes ..
0 x

lacman

Příspěvekod lacman » 6 years ago

whef píše:Nevím, taky jsem na to koukal, mne ty wifiny přijdou jako zbytečný, mobilem to fakt ladit nehodlám. Nevím jestli taky jde to USB na dálku vypnout, aby ty wifiny nevysílali, to jsem zatím nezkoumal ? Máte někdo to zkušenost, nebo je vyhazujete ?

Tak jako mě to zase přijde super, sáhneš do kapsy pro mobil, než tahat měřák, i aplikace je fajn, navíc ty Wi-Fi dongly jde na dálku nastavit i vypnout.
Za mě dobrá fičura...
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 6 years ago

lacman píše:
whef píše:Nevím, taky jsem na to koukal, mne ty wifiny přijdou jako zbytečný, mobilem to fakt ladit nehodlám. Nevím jestli taky jde to USB na dálku vypnout, aby ty wifiny nevysílali, to jsem zatím nezkoumal ? Máte někdo to zkušenost, nebo je vyhazujete ?

Tak jako mě to zase přijde super, sáhneš do kapsy pro mobil, než tahat měřák, i aplikace je fajn, navíc ty Wi-Fi dongly jde na dálku nastavit i vypnout.
Za mě dobrá fičura...

Akorát je zvláštní dávat to všude. Spíš bych to viděl jako volbu (objednat to jen s prvníma kusama Ray3 do firmy). Přecejenom to technik použije jednou a pak na to pravděpodobně několik let nesáhne.
0 x

lacman

Příspěvekod lacman » 6 years ago

Sidi píše:
lacman píše:

Za mě dobrá fičura...

Akorát je zvláštní dávat to všude. Spíš bych to viděl jako volbu (objednat to jen s prvníma kusama Ray3 do firmy). Přecejenom to technik použije jednou a pak na to pravděpodobně několik let nesáhne.

Mno, vzhledem k tomu že z ceny spoje to je tak zanedbatelná částka, tak to prostě dávají do každé jednotky, nevím proč by to nemohlo na trvalo bejt v tom usbéčku...
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 6 years ago

lacman píše:Mno, vzhledem k tomu že z ceny spoje to je tak zanedbatelná částka, tak to prostě dávají do každé jednotky, nevím proč by to nemohlo na trvalo bejt v tom usbéčku...

Přesně tak. Běžně to bude vypnuté a zapne mi to dohled na dálku mezitím, než k tomu vylezu jen s mobilem a klíčem. Za mě paráda.
1 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 6 years ago

Na druhou stranu proc resit USB dongl. Kdyz posledni firmware pro RACOmy umi aligment, bez prihlaseni do nastaveni, je to hned na uvodni strance.
0 x

bonbon

Příspěvekod bonbon » 6 years ago

Protože se do toho rádia nějak musíš dostat. Máš na site wifi hotspot? Polezeš tam přes data (vpn/portforward/veřejka)? Jak to budou dělat třeba montážníci z van-co při instalaci na zakázku (k síti nemají přístup vůbec nebo staví trasu která ještě není na síti). Proč se to vlastně řeší? USBčko na rádiu pravděpodobně celkem nic nestálo, wifi dongle je beztak nějaký čínský OEM (nezkoumal jsem) za dva dolary tak o co jde - spoustě lidí to hodně pomůže, komu se to zdá jako kravina může dongle hodit rovnou do koše.
2 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

racom ho normálně dodává? já sem ho u pojítka standardně neměl. Ale jinak jo, telefon a VPN řeší aligment obrazovku. Technik vanco má určitě u sebe voltmetr.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

whef

Je to, až u všech spojů RAY3 jinak to v tom USB být může, asi to není tak marný i když je to zbytečný. Je pravda, že v tomhle případě, třeba v horším počasí člověk nemusí povolovat tu zátku a nastavit to po wifi, ale já jsem zvyklý na voltmetr. Ale proti konkurenčním českým výrobkům vítaná změna.

hapi píše:racom ho normálně dodává? já sem ho u pojítka standardně neměl. Ale jinak jo, telefon a VPN řeší aligment obrazovku. Technik vanco má určitě u sebe voltmetr.
1 x

whef

Tak konečně dalo počasí a čas nasadit dva spoje. Jako hlavní výhodu, i když se mi to nezdálo vidím, ve wifi modulu v jednotce. Neuměl jsem si představit lazení pomocí mobilu, ale fakt to jde hezky a ta apka je povedená i to, že to říká úrovně a zároveň píská. Jeden spoj jsem ještě nedoladil na požadovanou hodnutu jinak ok. Výhoda té wifi taky je, že není potřeba sundávat tu zátku. Jediná nevýhoda je to blbé madlo. Chápu, že to je kvůli odvodu tepla ještě vykrojené, ale když člověk leze na stožár kde je hodně spojů, dá se o to akorát hezky majznout. Nedrží se to taky nic moc. To bych poporučil do jiných verzí trochu změnit. Celkově bylo rozvržení RAY2 konektorů fainé, to zůstane nepřekonané, i když zvítězila ekonomika.
Za mne nejlepší český spoj ve freebandu, jediná horší vlastnost pro mne je mechanické provedení.
0 x

whef

Nemáte někdo info, jestli bude letos jiné pásmo, ideláně třeba 17 Ghz ?
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 6 years ago

13.cervna bude Vanco uvádět Ray 3 17 GHz v resortu devět skal.
0 x