❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pepulis

Re: AP 60ghz

Příspěvekod pepulis » 6 years ago

rado3105 píše:kanal je 66000, tx sector som neupravoval, teraz je 35, signal bol 80, teraz klesol...

Tx sector je na center (podle obrazku), tedy je asi fixnuty. Signal je taky spatny (mozna je to spatne dosmerovane a nebo je to na tu vzdalenost nepouzitelne - nevim, nepouzivam to). Je tam nejnovejsi verze? Psalo se tady, ze od posledni verze dochazi k automaticke regulaci vykony.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 6 years ago

ano je tam najnovsia verzia
0 x

arrabbella

Příspěvekod arrabbella » 6 years ago

Spis by bylo zajimavy videt jestli na tech WAPkach je ta namraza (a kolik), jinak se tady spekuluje o nicem. Je to nekde nedostupne, je problem to zajet zkontrolovat?
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 6 years ago

pepulis píše:
okoun píše:dnes u nás na 200m to samé námraza a odpojování, takové spoje i na 200 metrů jsou mi víte k čemu......

Jaké spoje, LHG a nebo Wapky? A jaký signál? Kolik bylo u Vás stupnu?

jsou to LHG právě a možná na vzdor hapimu kdyby to byl spoj na wapkách bylo by to myslím odolnější vůči mrazu, je jen otázkou času kdy mikrotik zjistí že sejto i jemné je pro 60GHz silně nevhodné.....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

dagus

Příspěvekod dagus » 6 years ago

A jakej mráz tam u vás je? Že by spoj na 200m lhg->lhg nejel kvůli námraze vzdušné vlhkosti se mi zdá jako velmi nepravděpodobné. Přeci jen tam už je rezerva velká.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

je to nepravděpodobný. Jeden takovej spoj máme a zatím ho vůbec nic nerozhodilo. Vše na automatiku. Zajímali by mě jaký hodnoty ukazoval když to fungovalo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

suprafon

Příspěvekod suprafon » 6 years ago

Takže myslíž že je lepší to provozovat na auto? ty frekfence?Zdá se mi spíše že vyssí frekfence drží v pohodě..,jinak včera -7 pár výpadků na wapkách jinak jsem zjistil jednu věc,večer jsem namontoval lhg a ráno v tom mrazu sprovoznil(byla řadně vymrzlá....no trvalo asi 10 minut než se to ustálilo.asi trvalo než se zahřeje..jinak lítal signál i MCS,takže se tomu mrazy moc nelíbí evidentně,jinak z frekfencí 66000 na 1,7 km v pohodě i v mrazech bez výpadku
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

ano když jsem to přeladil vejš tak to už jelo stabilně, sice to párkrát shodilo rate na 700Mb ale nebyly už výpadky, ono takové to tvrzení že u mě to jede beru jako o ničem nevypovídající protože vím ze zkušenosti že přijedu o 1 km jinam a žádná námraza není. jiný spoj v okolí s délkou 1,7km jel bez výpadku. takže jinak nejde vůbec o sílu mrazu jde o sílu vlhkosti s kombinací mrazu spíš rozhoduje ta síla vlhkosti než samotný mráz.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 6 years ago

okoun píše:jde o sílu vlhkosti s kombinací mrazu spíš rozhoduje ta síla vlhkosti než samotný mráz

to je ale prekvapeni :-) ja bych jeste rekl ze nejde o ten mraz ... ale nevim jak MK, ja ted zadnou wapku nemam v provozu, ale mam od p. Stourace nejake nadstavce, tak treba zase neco zkusim :-D
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

suprafon píše:Takže myslíž že je lepší to provozovat na auto? ty frekfence?Zdá se mi spíše že vyssí frekfence drží v pohodě..,jinak včera -7 pár výpadků na wapkách jinak jsem zjistil jednu věc,večer jsem namontoval lhg a ráno v tom mrazu sprovoznil(byla řadně vymrzlá....no trvalo asi 10 minut než se to ustálilo.asi trvalo než se zahřeje..jinak lítal signál i MCS,takže se tomu mrazy moc nelíbí evidentně,jinak z frekfencí 66000 na 1,7 km v pohodě i v mrazech bez výpadku

automatika tx power a tx sector. kanál je manual. wapky neprovozuju. Máme pouze LHGG. Wapky v čemkoliv vykazujou velký problémy viz. viewtopic.php?p=245160#p245160
0 x

komenski

Příspěvekod komenski » 6 years ago

WAP60g v offsetové parabole (kvalitní satelitní) běhá mnohem líp než LHG, z principu, a hlavně - nešilhá, takže její nastavení je zcela jednoznačné, zvláště když se nastaví fixní TX sector. Samozřejmě je blbost cpát WAPku do středové paraboly, zejména s blbým f/D, kdy parabola není ani na příjmu (Rx) řádně ozářena.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 6 years ago

komenski píše:WAP60g v offsetové parabole (kvalitní satelitní) běhá mnohem líp než LHG, z principu, a hlavně - nešilhá, takže její nastavení je zcela jednoznačné, zvláště když se nastaví fixní TX sector. Samozřejmě je blbost cpát WAPku do středové paraboly, zejména s blbým f/D, kdy parabola není ani na příjmu (Rx) řádně ozářena.

mozna ale predstava ze budu mit na sajtu nekolik ofsetovych parabol je desna....
0 x

hapi

jo, až na to že wapka má 60x nižší rozlišení beamformingu takže jeden skok v masce dělá něco kolem 11° a ne desetiny ° jako u LHGG. Fixní tx sector už nás poučil.
0 x

komenski

WAPka v offsetce žádný beamforming nepotřebuje, nastavím TX-sector=35 (center) a je vymalováno. Předpoklad umístit WAPku správně do ohniska , čip s anténkama není zcela v ose,že...
0 x

komenski

KoZLiCeK píše:
komenski píše:WAP60g v offsetové parabole (kvalitní satelitní) běhá mnohem líp než LHG, z principu, a hlavně - nešilhá, takže její nastavení je zcela jednoznačné, zvláště když se nastaví fixní TX sector. Samozřejmě je blbost cpát WAPku do středové paraboly, zejména s blbým f/D, kdy parabola není ani na příjmu (Rx) řádně ozářena.

mozna ale predstava ze budu mit na sajtu nekolik ofsetovych parabol je desna....

A proč děsná? Pro spoje do nějakých 40 stupnů od sebe můžeš použít jedinou toroidní parabolu a místo LNB "sázet" WAPky😀
1 x