Ahoj, potřeboval bych poradit jakou PC desku a popř CPU pro ROS.. Potřebuji záložní server a nechce se mi investovat do SuperMicra, už i kvůli tomu, že záloha a také, že podpora nových desek je také mizerná .. Mám to zálohu pro server který táhle mangle, QT firewall a konektivitu do 500Mbit/s
Měl jsem představu nějakou i5 ....
Možná problémek je v tom, že by se mi hodilo kdyby tam šly osadit 3 PCI-E karty.. např SuperMicro 2 port (SG-I2) PCI-Express x4 (potřebuji totiž 6 GLAN)
Klidně do ATX case...
Podpora SSD
Máte někdo něco na trhu dostupného a vyzkoušeného??
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
x86 ROS server na PC desce
použij nějaký RBčko. Třeba CCR1009 za pár kaček nebo něco s řady RB11xx. Je to jenom backup kde stačí jedno PCQ pro globální shaping a jednoduchej nat. Nebo snad stavíš backup tak aby dělal to jako master?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Zdravím, to nevypadá špatně. Prosím pár dotazů: dají se použít dva optické šulky současně - jeden 100M a jeden 1G? Lze bootovat i z USB šulku s ROS? Děkuji, mpcz, 5.sep.2018
0 x
No právě jsem chtěl aby to bylo levnější ale plnohodnotné. Ono člověk nikdy neví jak se rychle podaří primární router rychle opravit..
0 x
mpcz píše:Zdravím, to nevypadá špatně. Prosím pár dotazů: dají se použít dva optické šulky současně - jeden 100M a jeden 1G? Lze bootovat i z USB šulku s ROS? Děkuji, mpcz, 5.sep.2018
z USB mi ROS normálně bootuje bez problému, skoro bych řekl že to bylo jednodušší to rozchodit než pres SATA disk...
0 x
mpcz píše:Mluvíme o CCR1009? mpcz, 5.sep.2018
Já mluvil o x86 , nějak jsem tě špatně pochopil...
0 x
nemyslim si, ze najdes stabilni x86 pc desku, mozna starsi, novou tezko. Je to laborovani i se supermicro kde je par variant, natoz s milionama moznosti pc desek. My to v minulosti zkouseli a nefungovalo stabilne nic. A kdyz jo, tak to neslo opakovat, pac deska za rok nebyla k sehnani. A nema to ilo, bez toho si nedovedu predstavit ani stabilni zalohu, natoz neco nevyzkousenyho.
Druha moznost je kvm a pak libovolnou desku, kde stabilne pojede linux... viz jinej thread na tohle tema.
Druha moznost je kvm a pak libovolnou desku, kde stabilne pojede linux... viz jinej thread na tohle tema.
0 x
Rovněž bych se přiklonil k tomu x86 router na běžné PC desce vůbec nestavět. Buď serverové železo, nebo z toho raději udělat virtuál.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
500M ti utáhne 1100ahx4 bez problémů nebo to ccr1009.
Obě dvě má dost GE a obě umí běžet na +-48V spotřeba nula prd. A 500M ti svihnou levou zadní i s qtree a fw.
Obě dvě má dost GE a obě umí běžet na +-48V spotřeba nula prd. A 500M ti svihnou levou zadní i s qtree a fw.
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
Myghael píše:Rovněž bych se přiklonil k tomu x86 router na běžné PC desce vůbec nestavět. Buď serverové železo, nebo z toho raději udělat virtuál.
No nevím jak dnes, ale mě běží hlavní brána cca 6 let na běžné intelovské desce, v racku 2U. Za tu dobu uptime i 2 roky, pak upgrade ROS, max. tok 250M zvládá v průměru na CPU 7 proc. Jeden čas vyskočilo zatížení na 20 proc., ale ukázalo se, že to udělala nějaká chybka v ROS. Koupil jsem z důvodu tehdejší nejistoty jednu desku do rezervy stejnou, stála okolo tisícovky. Absolutně žádný problém. Dnes ale začíná vadit spotřeba okolo 90W, což vadí v ceně el., ale i doba zálohy na baterky je mnohem menší, než by byla třeba s CCR1009. U té CCR1009 jsem se zde ptal, zda lze použít optiku 100M i 1G současně. Neví někdo? Děkuji. mpcz, 6.sep.2018
0 x
No máte pravdu, ta cesta to postavit na PC desce asi bude slepá, bohužel to postavit na serverové desce se zdá byt skoro také.. Přemyslím nyní o tom nepostavit něco na SuperMicru a přehodit to jako primární když už do toho člověk nacpe dost peněz.. A současněj jako zálohu..
Ale, podle dostupných informací ani desky od SuperMicra podporovány nejsou (musí se koupit deska co nejstarší třeba X11SSH-LN4F-O, aby to vůbec šlo, i když prý u ní nejde ani klavesnice, vše jen přes winbox) a obecně to rozběhnout je zážitek vyžadující spec.postup...
Nebo víte o nějaké desce (serverové) a CPU co se ještě prodává a funguje nějak slušněji s ROS a jde tam dát 3x 2port kartu PCI-E x4 ??
Druhá věc je virtualizovat to do CHR. ESXi s Win používám běžně ale CHR MK s 6ti LAN porty se mi moc nechce..Třeba to je zbytečnej strach.. Jaký na to máte názor..??? (vím že se to tu někde probíralo, sorry)
Ale, podle dostupných informací ani desky od SuperMicra podporovány nejsou (musí se koupit deska co nejstarší třeba X11SSH-LN4F-O, aby to vůbec šlo, i když prý u ní nejde ani klavesnice, vše jen přes winbox) a obecně to rozběhnout je zážitek vyžadující spec.postup...
Nebo víte o nějaké desce (serverové) a CPU co se ještě prodává a funguje nějak slušněji s ROS a jde tam dát 3x 2port kartu PCI-E x4 ??
Druhá věc je virtualizovat to do CHR. ESXi s Win používám běžně ale CHR MK s 6ti LAN porty se mi moc nechce..Třeba to je zbytečnej strach.. Jaký na to máte názor..??? (vím že se to tu někde probíralo, sorry)
0 x
I současné desky fungují s ROS. Mám na výměnu za ten starý Intel nachystaný router 1,5U s CPU 1900 / 3x Intel 1G a při krátké záměně vše funguje, jak má (max. 250 Mbit/cca 1000 Q). Spotřeba okolo 24V/12W. Jen jsem zatím nenašel odvahu ho přehodit. Jediný problém s ním je, že to nebootuje z USB. Možná už to mezitím Sergej opravil, leží mi to tu už skoro rok. mpcz, 6.sep.2018
0 x
Rozhodně bych nerad tvrdil, že x86 router s běžným PC hardware nebude fungovat - ovšem je to loterie, když se člověk trefí, ušetří haldu peněz za HW a bude naprosto spokojen, když ne, tak je to jen trápení. U virtuálního routeru je větší šance na úspěch, jelikož se o HW stará hostitelský systém a hypervizor. Na řadě míst virtuální routery používáme (kde máme servery, je přebytek kapacit, takže router jen za cenu licence) a jsme spokojeni, jak s klasickým RouterOS pro x86, tak s CHR.
Každopádně bych se při uvedeném zatížení nebál toho RouterBoardu nebo CCR. Kombinace 100M / 1G (ať už metalika, optika nebo kombinace) minimálně u RB1100 nebo CCR není problém, ten byl na RB2011/RB3011.
Každopádně bych se při uvedeném zatížení nebál toho RouterBoardu nebo CCR. Kombinace 100M / 1G (ať už metalika, optika nebo kombinace) minimálně u RB1100 nebo CCR není problém, ten byl na RB2011/RB3011.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
reaguju na více příspěvků výše, snad to nebude chaos.
- atomární PC nebo s celeronem D s malou spotřebou jsem zkoušel a mk na některých chodil (měl jsem asi 5 různých, různě starých desek). Je to už asi 2 roky, ale pokrok v téhle oblasti není tak rychlý. Ovšem výkon není nic moc, je to srovnateké s CCR. Měl jsem problém uchodit supermicro vícekanálovou 4 portovou síťovku na většině desek (málo procesorů?). Takže i když to jede, nevidím tam úplně ten benefit...leda by se někdo takto snažil ušetřit peníze místo CCR36, což mi přijde docela ujetý.
- když virtualizaci, tak byl doporučil to kvm. Je to ověřená cesta. Při použití passtrough u síťovek není skoro rozdíl ve výkonu u fyzického HW a virtuálu. VMware není úplně vhodný. V základní verzi neumožní takovou konfiguraci a na síťové operace není optimalizovaný (alespoň to výrobce tvrdí). Kdybys potřeboval pomoct s nastavením kvm, tak se mužeme nějak domluvit.
- další velká výhoda virtualizace je, že zálohuješ celý image a máš ho kdykoli k dispozici pro start na jiném stroji, návratu zpět po nepovedeném upgrade mk, image jde rozkopírovat a použít vícekrát, atp. Nevýhoda, že třeba není vidět stav síťovek, mají pořád R. I když to má možná x86 mk všude, už nevim?
- co se týká nového HW, divil bych se, že by něco chodilo. MK nemá podporu posledních chipsetů a tak bys měl dopadnout jako u toho novějšího supermicro že ti nebudou chodit některé porty z jižní bridge. Někde se řešilo, že je to snad i záměr MK, aby se prodávaly CCRka. Navíc stejně stabilita obyč. PC je diskutabilní, přece jen to je trvalý běh v zátěži. Dřív jsme to měli na HP desktopech, ale jak jsme čuchli k supermicru, už bych to jinak nechtěl.
- spotřeba je samozřejmě problém. Máme u toho intex a velké baterie, výdrž je asi jen 4 hod. Žádná sláva to není.
- atomární PC nebo s celeronem D s malou spotřebou jsem zkoušel a mk na některých chodil (měl jsem asi 5 různých, různě starých desek). Je to už asi 2 roky, ale pokrok v téhle oblasti není tak rychlý. Ovšem výkon není nic moc, je to srovnateké s CCR. Měl jsem problém uchodit supermicro vícekanálovou 4 portovou síťovku na většině desek (málo procesorů?). Takže i když to jede, nevidím tam úplně ten benefit...leda by se někdo takto snažil ušetřit peníze místo CCR36, což mi přijde docela ujetý.
- když virtualizaci, tak byl doporučil to kvm. Je to ověřená cesta. Při použití passtrough u síťovek není skoro rozdíl ve výkonu u fyzického HW a virtuálu. VMware není úplně vhodný. V základní verzi neumožní takovou konfiguraci a na síťové operace není optimalizovaný (alespoň to výrobce tvrdí). Kdybys potřeboval pomoct s nastavením kvm, tak se mužeme nějak domluvit.
- další velká výhoda virtualizace je, že zálohuješ celý image a máš ho kdykoli k dispozici pro start na jiném stroji, návratu zpět po nepovedeném upgrade mk, image jde rozkopírovat a použít vícekrát, atp. Nevýhoda, že třeba není vidět stav síťovek, mají pořád R. I když to má možná x86 mk všude, už nevim?
- co se týká nového HW, divil bych se, že by něco chodilo. MK nemá podporu posledních chipsetů a tak bys měl dopadnout jako u toho novějšího supermicro že ti nebudou chodit některé porty z jižní bridge. Někde se řešilo, že je to snad i záměr MK, aby se prodávaly CCRka. Navíc stejně stabilita obyč. PC je diskutabilní, přece jen to je trvalý běh v zátěži. Dřív jsme to měli na HP desktopech, ale jak jsme čuchli k supermicru, už bych to jinak nechtěl.
- spotřeba je samozřejmě problém. Máme u toho intex a velké baterie, výdrž je asi jen 4 hod. Žádná sláva to není.
0 x