Dobrý večer,
potřeboval bych poradit,máme síť na MT kde využívám LAN a dvě VLany. Dostal jsem se k Dlinku,který má menegmant.
Představoval jsem si že nějaké porty budou mít čistě IP VLANy,je to vůbec možné?Pokud třeba zapojím PC do portu 10 automaticky dostane IP Vlany10,pokud do 11-Vlan11
U MT mi to takhle funguje,tady jsem bezradný.Děkuji za tipy
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
VLAN-Switch D-Link DGS 1500
Samozřejmě to jde.
Port který bude zapojen do mikrotiku bude mít ty VLAN definované jako tagged.
Porty, které budou pro stanice pak tu VLAN jako untagged.
V podstatě je to to samé jako na MK. Tam jako tagged vystupuje definovaná VLAN na portu a jako untagged čistý ethernet port. (definice v nastavení Switch pomíjím).
Port který bude zapojen do mikrotiku bude mít ty VLAN definované jako tagged.
Porty, které budou pro stanice pak tu VLAN jako untagged.
V podstatě je to to samé jako na MK. Tam jako tagged vystupuje definovaná VLAN na portu a jako untagged čistý ethernet port. (definice v nastavení Switch pomíjím).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
Díky za odpověď.
Najivně jsem si to tak myslel.
Ale pokud propojím port 1 s MT kde mam na bridge nastavené VLANy.Na Dlinku port 1 nastavím tagged , třeba port 2 (IDVLAN 50) untagged,port 3 (IDVLAN60) untagged.Tak jsem stále v mrtvém bodě.
Najivně jsem si to tak myslel.
Ale pokud propojím port 1 s MT kde mam na bridge nastavené VLANy.Na Dlinku port 1 nastavím tagged , třeba port 2 (IDVLAN 50) untagged,port 3 (IDVLAN60) untagged.Tak jsem stále v mrtvém bodě.
0 x
No tak to funguje. Nevím co dodat.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
Tak pokud někoho napadne nějaký problem kde by mohl byt,budu rad za rady.
jelikož tak mě to pořád dává ip normalni lanky a nic nefunguje.
jelikož tak mě to pořád dává ip normalni lanky a nic nefunguje.
0 x
hasi by pomohly screeny nastaveni onoho mikrotika... a klidne i toho dé linku
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
-
Do Dlinku je zapojen LAN na port 1
- Přílohy
-
- MT Vlan.png (59.63 KiB) Zobrazeno 3336 x
-
- Dlink Vlan.png (163.89 KiB) Zobrazeno 3336 x
0 x
Zkoušel jsi ten port #1 na MK vyhodit z bridge a dávat ty VLANy přímo pak na ten port? Nějak se v tom maglajzu nevyznám co z toho v tom bridgi je ten port 1.
0 x
-
VLANy jsou na celem Bridge-Local,nemám je na MT přímo na konkrétní port.
Na Dlink vstupuji do portu 1.Na MT využívám pro Vlany port 2 a port 10
Na Dlink vstupuji do portu 1.Na MT využívám pro Vlany port 2 a port 10
0 x
Zkus se vyprdnout na bridge v MK a dej to na konkrétní port, tím ověříš že to vůbec funguje. Pak můžeš začít řešit bridge který zřejmě je důvodem proč to nejde. Osobně se vyhýbám bridge kde to jde, často se to chová tak jak by nemělo.
0 x
V manuálu to není - ale nenastavuje se tam ještě někde PVID (nebo VID) na konkrétním portu?
Co znamená asymmetric VLAN?
A ten service-tag na MK se mi též nelíbí.
Co znamená asymmetric VLAN?
A ten service-tag na MK se mi též nelíbí.
0 x
-
Nějak mi to nejde do hlavy že port 01-02 je untugged a dalším pravidlem tagged. Takhle se to ale tváří tak že to jede.Viz. obr.
Nastavuje se VID to je to první číslo tabulky,to jsem chápal že js ID Vlany.
service-tag na MT musí být vylnutý,na to jsem přišel. A co znamená asymmetric VLAN jsem se nedopídil.
Nastavuje se VID to je to první číslo tabulky,to jsem chápal že js ID Vlany.
service-tag na MT musí být vylnutý,na to jsem přišel. A co znamená asymmetric VLAN jsem se nedopídil.
- Přílohy
-
- Dlink VLAN1.png (52.5 KiB) Zobrazeno 3272 x
0 x
Tagovaných tam můžeš mít spoustu. Většinou plný počet 4096 VLANů.
Netagovaných pak záleží na možnostech konfigurace. Většinou jen jednu - pokud přijde paket bez VLAN tagu, dostane přidělený ten co je tam nastavený. A když paket s tou untagged VLAN odchází ze switche, je ten TAG vymazán. Většina switchů ten TAG konfiguruje ještě extra - jmenuje se to většinou PVID, nebo Native VLAN. Hlavně protože leckdy lze i víc untagged na portu
A pakety běhají jen mezi porty se stejnou VLAN, nesmí se objevit jinde. Prostě switch ve switchi.
Netagovaných pak záleží na možnostech konfigurace. Většinou jen jednu - pokud přijde paket bez VLAN tagu, dostane přidělený ten co je tam nastavený. A když paket s tou untagged VLAN odchází ze switche, je ten TAG vymazán. Většina switchů ten TAG konfiguruje ještě extra - jmenuje se to většinou PVID, nebo Native VLAN. Hlavně protože leckdy lze i víc untagged na portu
A pakety běhají jen mezi porty se stejnou VLAN, nesmí se objevit jinde. Prostě switch ve switchi.
0 x