❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problém s rychlostí přes wifi

Návody a problémy s konfigurací.
pgb

Re: problém s rychlostí přes wifi

Příspěvekod pgb » 7 years ago

_piggy_ píše:Jaky je prosím příkaz pro spuštění spektráku?

Použij google, první odkaz.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Spectral_scan
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

Zkoušel jsem to na svém notebooku který byl vzdálený cca 1metr od wifi. Na notebooku běžně měřím přes 40Mbit.

Spíš mě jde o to jaktože třeba ten teploměr nebo bezdrátová myš není vidět ve spektráku?
0 x

Kalda

Příspěvekod Kalda » 7 years ago

Není náhodou ta wifi někde ve výklenku? nebo někde mezi stěnami?
0 x

pavelsiman

Příspěvekod pavelsiman » 7 years ago

Nieje to na spektraku vidieť.
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 7 years ago

honzam píše:Řešil jsem u zákazníka u kterého máme vysílač (100Mbit full) že nenaměřím na wifině pořádné rychlosti.
Na kabelu před wifi naměřím vždy 40Mbit což je jeho rychlost. Přes jeho původní wifi asus n10LX jsem naměřil max 20, ale většinou tak 5mbit. Změna kanálu nepomáhala. Považoval jsem ji tedy za vadnou. Vyměním to za rb931, měřím metr od wifi na notebooku a jednou naměřím 40Mbit po pár vteřinách naměřím 5Mbit. Zkouším spektrák a ten vypadá čistě, dávám ho do přílohy. Setkal jste se někdo s něčím podobným že dle spektráku to je čisté ale rychlosti to nedává? Změna kanálu nepomáhá. V tu chvíli kdy měřím do 5Mbit jsou i odezvy hrozné (ve stovkách).

Jak dlouho ten spektrák běžel? Jinak máme otestováno že na spektráku je vidět vše od myši až po bluetooth zařízení zvonky chuvičky atd. Tzn pokud něco vysílá mělo by to být vidět. Nechal bych ho běžet klidně 10minut. Zkoušeli jste měřit i na jiném zařízení než tom jednom NTB? Třeba 2,4ghz myš je vidět až když se s ní kliká a hodně hýbe. Teda testovali jsme ten spektrák přes dude.
0 x

honzam

Kalda píše:Není náhodou ta wifi někde ve výklenku? nebo někde mezi stěnami?

Ne, ležela na vypnuté tiskárně.
Zkusím ten spektrák nechat bežet delší dobu jestli to něco ukáže...
0 x

_piggy_

Příspěvekod _piggy_ » 7 years ago

pgb píše:
_piggy_ píše:Jaky je prosím příkaz pro spuštění spektráku?

Použij google, první odkaz.

Zkoušel jsem, na stránkách mikrotiku byla údržba a nefungovali. Jinak bych se blbě neptal...
0 x

honzam

Dlouhý spektrák. Stále nic co by ukazovalo na nefunkční pásmo...
Přílohy
dlouhy spektrak.jpg
dlouhy spektrak.jpg (248.62 KiB) Zobrazeno 3504 x
0 x

dxtx

Příspěvekod dxtx » 7 years ago

Konfigurace mikrotiku pro nejvyšší přenosové rychlosti bývá celkem peklo.
Zvolili jsme jednodušší variantu: používat osvědčené unifi AP AC LC a je po problémech, konfigurace velmi rychlá a snadná.
0 x

honzam

Dnes výměna rb931 za rb951Ui. Na stejném kanále rychlost v podstatě stejná. Po použití spektráku (kupodivu rb951Ui ukazuje jiné věci než rb931 což jsem byl dost v šoku) a výběru jiného kanálu je rychlost 40Mbit bez problému dosažitelná
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

honzam píše:Dnes výměna rb931 za rb951Ui. Na stejném kanále rychlost v podstatě stejná. Po použití spektráku (kupodivu rb951Ui ukazuje jiné věci než rb931 což jsem byl dost v šoku) a výběru jiného kanálu je rychlost 40Mbit bez problému dosažitelná

Tak povedzme si to narovinu. RB931 je totalny lowcost a takych vysledov aj dosahuje.
0 x

menicks

honzam píše:Dnes výměna rb931 za rb951Ui. Na stejném kanále rychlost v podstatě stejná. Po použití spektráku (kupodivu rb951Ui ukazuje jiné věci než rb931 což jsem byl dost v šoku) a výběru jiného kanálu je rychlost 40Mbit bez problému dosažitelná

Currently, this feature is supported only for Atheros AR92xx, AR93xx
RB951Ui má AR9344
RB931 má AR9533

Takže asi tak...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

to neni tak. Pokud vim tak hap lite (AR9300) což je to samí jako hap lite (RB931) normálně scanuje spektrákem a pokud to nejde tak to mikrotik napíše že to nejde.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

menicks

hapi píše:to neni tak. Pokud vim tak hap lite (AR9300) což je to samí jako hap lite (RB91) normálně scanuje spektrákem a pokud to nejde tak to mikrotik napíše že to nejde.

On sice scanuje ale nevidí to non wifi zařízení... Takovýhle spektrák umí skoro všechny zařízení od MK...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

kam na tohle chodíš? hap lite ac jasně řekne že u 5GHz (AR9880) wifi nemá spektrák a u 2.4GHz (AR9300) má a spektrákuje. hap mini je to samí kromě externího chipu na 5GHz. U hap lite jsme dokonce přes spektrák našli rušení od non wifi zařízení.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků