❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kauza Supernetwork vs ČT (Bylo: Zdena zase jede :))

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza Supernetwork vs ČT (Bylo: Zdena zase jede :))

Příspěvekod stepan.benes » 7 years ago

Julian píše:
stepan.benes píše:Tak koukám, že ač ještě před nedávnem mjoudu strašně zajímaly naše problémy s routing policy UPC, tak z diskuze nic nebude a zůstane jen i anonymních jedovatejch pomluv.

Přijde mi, že jste si cca rovni,
nemyslím si, že by byla někde v pravidlech zakotvena povinnost na vyzvání vystoupit z anonymity.

Ano v pravidlech to není. Ale podepsat se pod svůj názor je alespoň v určitých kruzích naprostou samozřejmostí. Rozhodně v mých morálních pravidlech také není nikde zakotvena povinnost odpovídat anonymům na veškeré jejich otázky.
V místních krajích je tenhle zvyk anonymně plivat a psát udání tak zalezlej pod kůží, že dokonce Gestapo prosilo místní ať trochu brzdí. Počet agentů a donašečů STB je taky celkem známej. A že je jeden z nich premiér je jen třešnička na dortu.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 7 years ago

mjoula píše:
dantasik píše:mjoula: A Cetin je taky malý Tier2?Ono ve výsledku i kdyby měli na stream porty v nixu stejně by to nebylo platné když půlka opu s nima nebude peerovat.
Ano, i Cetin je jen malý Tier 2, v NIXu maj i menší provoz. A ani ten Cetin ten peering s UPC nemá. A narozdíl od Béni nekňučej.

Milý anonyme, tys opět úplně mimo, ostatně jako u tebe bývá zvykem. Béňa je totiž realista a nebrečí kvůli tomu, že s ním někdo nepeeruje. Ani to nepovažuje za něco nemorálního. Béňa chápe a je schopen bez problémů akceptovat closed nebo selective peering policy. Co se raději vrátit k tématu ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Pro srovnání - myslím si, že celkem běžná zkušenost z NIXu: Připojí se malý ISP, někteří (třeba Cetin, UPC) peering odmítnou. Malý ISP si tak ještě přikoupí od někoho (třeba od Masteru) CZ konektivitu a Cetin/UPC to celkem bez problémů akceptují = malému ISP traffic do Cetin/UPC nejde přímo přes NIX ale přidá se tam ještě Master. Pořád poměrně levná a dobře fungující varianta. K tomu si malý ISP pořídí ještě nějaké zahraničí, třeba Cogent...

celkem běžná zkušenost se Supernetwork: supernetwork osloví stejného malého ISP s nabídkou připojení do peering.cz, v podtextu je výhrůžka, že by "jejich obsah" taky mohl téct dost dokola. Malý IPS ho pošle do háje. Traffic, který doposud tekl cestou SN-Mater-malý ISP se najednou hrne přes tu nejdražší a nejpomalejší linku co malý ISP má (Cogent). SN i u sebe záměrně použije výrazně horší trasu (ale v jejich objemu je to tak nesere) a malého ISP to stojí docela dost peněz. Navíc to po té přeplněné lince jede blbě.

Má někdo zásadně odlišnou zkušenost?
0 x

rsaf

Jinak si myslím, že si ČT jako "držitel veřejnoprávního obsahu" měla distribuci mnohem lépe pohlídat už ve fázi výběrovky - podle mě tam např. měla být povinnost poskytnout obsah za transparentních a předem daných podmínek na portu v některém z datacenter nebo možnost si do vlastní sítě koupit/pronajmout CDN server...
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 7 years ago

rsaf: My jsme to měli spis naopak. Puvodne jsme chteli do nix jenze když se spocital okruh do CE Colo, propoj uvnitř a výsledek takovej ze valna většina s nami nebude peerovat, tak jsme poptali peering.cz a bylo vyreseno…
A ad tlaceni pomalym zahranicim - oni mají cogent jako jeden z hlavnich upstream pro zahranici a když není cesta jinudy a navíc je to nejkratsi tak kudy jinudy to poslat?...
Stejne tak UPC to posila do cetinu přes Telii. Proste to tak je.

A výsledek je si myslim ten ze pripojka v nixu by v zadavaci dokumentaci stejne nic nevyresila a spis se mělo rozběhnout nejake kolecko vyjednavani o propojich aby jelo to iVysilani vsem tak jak je potřeba...K cemu pripojka v nixu když si to z ni nikdo nevezme...?
Mimochodem Cogent celkem aktivne vola abychom se pripojili…:)
0 x
Daniel Tasáry

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

nevím ale zdá se mi že v NIXu je většina open https://www.nix.cz/cs/networks
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 years ago

Technicky to chápu, ale logicky mě to hlava absolutně nebere/nechce akceptovat. PROČ by se měl český obsah do česka tlačit přes transit?????
Vy snad jezdíte např. do Prahy přes Vídeň? Já ne.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

TTcko

Příspěvekod TTcko » 7 years ago

protože politika...
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 years ago

TTcko píše:protože politika...

Jaká? Jako Routing policy nebo Cendra policy?
1 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

rsaf

sub_zero píše:Technicky to chápu, ale logicky mě to hlava absolutně nebere/nechce akceptovat. PROČ by se měl český obsah do česka tlačit přes transit?????

Proč přes Vídeň? Dost možná (trace jsem nedělal) se to otočí na boxu Telie v Praze.
Když se prostě obchod UPC s obchodem CETINu neshodne, tak co se dá dělat. Pravděpodobně si někdo myslí, že je to jednostranně výhodné a tak to nechce udělat nebo chce prachy.
0 x

Bach

Příspěvekod Bach » 7 years ago

rsaf píše:Pro srovnání - myslím si, že celkem běžná zkušenost z NIXu: Připojí se malý ISP, někteří (třeba Cetin, UPC) peering odmítnou. Malý ISP si tak ještě přikoupí od někoho (třeba od Masteru) CZ konektivitu a Cetin/UPC to celkem bez problémů akceptují = malému ISP traffic do Cetin/UPC nejde přímo přes NIX ale přidá se tam ještě Master. Pořád poměrně levná a dobře fungující varianta. K tomu si malý ISP pořídí ještě nějaké zahraničí, třeba Cogent...

celkem běžná zkušenost se Supernetwork: supernetwork osloví stejného malého ISP s nabídkou připojení do peering.cz, v podtextu je výhrůžka, že by "jejich obsah" taky mohl téct dost dokola. Malý IPS ho pošle do háje. Traffic, který doposud tekl cestou SN-Mater-malý ISP se najednou hrne přes tu nejdražší a nejpomalejší linku co malý ISP má (Cogent). SN i u sebe záměrně použije výrazně horší trasu (ale v jejich objemu je to tak nesere) a malého ISP to stojí docela dost peněz. Navíc to po té přeplněné lince jede blbě.

Má někdo zásadně odlišnou zkušenost?

Jenom taková teze, ve které nikoho nebráním:
AS path:
ASmalyISP - ASmaster - ASsh
vs.
ASmalyISP - AScogent - ASsh

Jaký je v tom rozdíl? Pro někoho zásadní, pro někoho žádný. Tak to bohužel je.

sub_zero píše:Technicky to chápu, ale logicky mě to hlava absolutně nebere/nechce akceptovat. PROČ by se měl český obsah do česka tlačit přes transit?????

Mě zas jede UPC přes routery M247, což je pro mě transit. (něco mam odkloněné přes partnera, který má s UPC historický peer)
0 x
Na domácí přípojku to jde. :-))) http://www.speedtest.net/result/3688392378.png

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 7 years ago

A nejlepší jsou vesnice, kde jsou kluci a holky, kteří si spolu nepovídájí. To mají kluci a holky z okolních vesnic nejraději.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

marvoun

Příspěvekod marvoun » 7 years ago

Bach píše:Jenom taková teze, ve které nikoho nebráním:
AS path:
ASmalyISP - ASmaster - ASsh
vs.
ASmalyISP - AScogent - ASsh

Jaký je v tom rozdíl? Pro někoho zásadní, pro někoho žádný. Tak to bohužel je.
Tady žádný. Pokuď teda provoz aspoň zůstane v Praze. Ale ono tomu tak není vždy, žejo. Občas si to vykoná kolečko po Evropě, a pak to poznáš. Na latencích. A pomalejším TCP.
0 x

marvoun

Příspěvekod marvoun » 7 years ago

stepan.benes píše:K NIXu a posledním událostem v něm, "odchod" ředitele Martin Semráda a dalším řeknu zatím jen jediný - na pondělní pracovní skupinu jedu se s opravdovou zvědavostí, budu chtít jako člen hodně věcí vysvětlit a nejedu tam rozhodně ve spokojené a smířlivé náladě. O to víc mě baví komentáře typu "NIX je skutečně řízen českou ISP komunitou".
Tak co, Béňo. Jaké to bylo? estyď se, poděl se. Prej si tam ani nepípnul. Cožpak ses bál, ty náš siláku? No jo, na internetech má sílu kdekdo.

Tvůj Fanoušek
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 7 years ago

mjoula píše:Tak co, Béňo. Jaké to bylo? estyď se, poděl se. Prej si tam ani nepípnul. Cožpak ses bál, ty náš siláku? No jo, na internetech má sílu kdekdo.

Tvůj Fanoušek

Porušení pravidel 3) "Příspěvek musí být věcný a bez zlomyslných narážek, urážek ...", ale o to by asi tak nešlo. Spíš bych tady nadále nerad viděl podobný tón komunikace a jistě nejsem sám. Takže žlutá karta.
0 x