❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vliv Slunce na 5 GHz

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
mirek.k

Vliv Slunce na 5 GHz

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

Zdravím a omlouvám se za blbý dotaz:
Pozorujete nějaký vliv slunečního svitu na AP a spoje?
Mám pár AP (SXT SA), které jsou orientovány na západ a v těchto horkých dnech jdou AP ve večerních hodinách ke dnu. Ve zbývajícím čase jedou klienti v pohodě v řádu 20 - 30 mbps a CCQ je přes 80. Večer jde CCQ do kytek a dochází dokonce k náhodnému odpojování všech klientů. O přenosových rychlostech nemluvě.
Na rušení mi to nepřijde (i po změně kanálu je to stejné), tak nemám jiné vysvětlení.
Moc se mi, prosím, nesmějte :-)
Mirek
0 x

KociCrack

Příspěvekod KociCrack » 7 years ago

u ubnt máme zkušenost že se nám rocket s plechem na který celý den svítilo slunce samovolně začal restartovat a odpojovali klienti. Když bylo škaredě nedělalo to, nakonec jsme ho vyměnili. Jestli to ale bylo teplem ? nejspíš ano asi kousek z páteční směny... přehříval se...
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 7 years ago

Nám letní zapadající slunce schazovalo 17GHz. V parabole se posbíralo tolik tepla, že to spoj rozladilo.
U malých plastových antén jsem to nikdy nepozoroval.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

helapc píše:Nám letní zapadající slunce schazovalo 17GHz. V parabole se posbíralo tolik tepla, že to spoj rozladilo.

Zajímalo by mě čistě akademicky, jak jste to vyřešili?
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 7 years ago

helapc píše:Nám letní zapadající slunce schazovalo 17GHz. V parabole se posbíralo tolik tepla, že to spoj rozladilo.

Evidentně levný materiál.
Co to bylo za výrobce anteny?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

helapc

Příspěvekod helapc » 7 years ago

Racom Rey1, dokopali jsme tam optiku a spoj dali jinám běhá už pět let bez problémů.
Ty výpadky byli cca 2-3 týdny v roce vždy na hodinu, měli jsme tam i jinou trasu tak jsme tam zvedli costy a jeli chvíli jinudy. Reklamaci nám neuznali. Nechci tímto příspěvkem hanit Racom.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 7 years ago

helapc píše:Racom Rey1, dokopali jsme tam optiku a spoj dali jinám běhá už pět let bez problémů.
Ty výpadky byli cca 2-3 týdny v roce vždy na hodinu, měli jsme tam i jinou trasu tak jsme tam zvedli costy a jeli chvíli jinudy. Reklamaci nám neuznali. Nechci tímto příspěvkem hanit Racom.

Zajímavé rayu máme dost a ještě víc jsme namontovaly a nikdy jsem tento problém ne zaevidoval.
Jak Arkivator Anteny tak Jirous.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

mirek.k

Mohli bychom se vrátit k 5 GHz. :-)
Nikdo nepozorujete večer problémy na sektorech orientovaných na západ?
Díky Mirek
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

80G spoje SUB10 mají přes léto o 8dB horší signál než v zimě. Ale jenom v jednom směru, myslím že na 74GHz to utíká a na 84GHz drží. Jak jde nahoru teplota, tak signál jde přímo úměrně dolu.
Ale zase nastává situace, že jakmile začne pršet a je potřeba signál, tak se zároveň ochladí a jednotka se vrací k původním hodnotám. Takové ATPC :-)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

a co sluneční erupce?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Selič

Příspěvekod Selič » 7 years ago

Měli jsme problém na jistém druhu sektorových antén - vosa kutilka zazdila dírku na odtok vody dole a kolem konektoru dovnitř pomalu pronikala vlhkost. Většinu roku byl klid. Teprve v pařáku se přes den voda odpařovala a kondenzovala všude v anténě. Přes den to celkem jelo, zlom nastal kolem páté odpoledne, kdy se orosily zářiče. To šel signál dolu o víc jak 10dB. Kolem půlnoci, když voda natekla zase dolu se signál opět zlepšil. Podle průběhu jsem to taky dlouho přisuzoval rušení. Přišel jsem na to až při pokusu o výměnu za sektory s menším úhlem.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

mirek.k

Díky za info. U sebe kolísání signálu nepozoruji - vše mezi 55 a 65 dBi.
Ale CCQ jde do kytek.
0 x

hol

Příspěvekod hol » 7 years ago

s tou vosou je to neuveritelny a zajimavy zaroven.

CCQ bude rusenim, vecer je vetsi provoz a smer je dan tim, kde jsou vysilace vase a konkurence?!? Nebo tim smerem horsi sectorka. Vedu bych v tom asi nehledal, pac vecerni cas je pro ruseni typickej.

A nebo to dela jeden klient hnojic s vadnym prvkem, co to zapne odpo jak prijde domu z kolbenky. Nejvic zarusis sam sebe, pak az je ruseni od konkurence. Ten co vola a jde mu to nejhur je vetsinou ON :)
0 x

mirek.k

Zajímavé a asi to zní i logicky.
Teď jak identifikovat ten vadný element...
Díky
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Vyměnit anténu a pak ji zkusit na firmě/doma rozebrat. Na 99 % tam bude voda.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.