❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nespravedlnost shaperu

Návody a problémy s konfigurací.
FE501
Kontaktovat uživatele:

Nespravedlnost shaperu

Příspěvekod FE501 » 17 years ago

Zdravím!
Nějakou chvíli jsem tu hledal podobný problém, na který bych se rád zeptal ale asi jsem hledal málo nebo to tady není. Několikrát jsem pozoroval při maximálním vytížení linky jak se chová rozdělování rychlostí, které by mělo být "spravedlivé" pro všechny dle aktuálního zatížení. Někdy tomu ale tak není:
Linka jede naplno většina aktivních klientů má rychlost, která by odpovídala určitému podílu a mezi nimi je kupříkladu jeden, kterému to jede na Max-Limit, nebo k němu blízko, což samozřejmě nechci. Když se podívám do Torch na rychlosti u jednotlivých adres vidím něco takového: (příklad pro 4Mbps)

1.IP (spojení na 1.dst address) RX 512kbps
1.IP (na 2.dst address) RX 512kbps
1.IP (na 3.dst address) RX 512kbps
1.IP (na 4.dst address) RX 512kbps
2.IP (na 5.dst address) RX 512kbps
3.IP (na 6.dst address) RX 512kbps
4.IP (na 7.dst address) RX 512kbps
5.IP (na 8.dst address) RX 512kbps

Vypadá to tak, že 1.IP stahuje rychlostí 2Mbps a ostatní stahují 512kbps přičemž by měl mít každý 1/5 max. rychlosti. Vypadá to, že se rychlost rozděluje spravedlivě podle počtu konexí a ne podle počtu přidaných klientů do QT.

Nastavení:
na routeru je NAT př:

Kód: Vybrat vše

chain=srcnat out-interface=ether1_public src-address=192.168.13.0/24 action=masquerade
     chain=srcnat out-interface=ether1_public src-address=192.168.14.0/24 action=masquerad
     chain=srcnat out-interface=ether1_public src-address=192.168.15.0/24 action=masquerad

Mangle tímto způsobem:

chain=forward in-interface=wlan1_ptp_kovarov src-address=192.168.13.11 action=mark-packet
     new-packet-mark=KortanoviUL passthrough=no

chain=forward in-interface=ether1_public dst-address=192.168.13.11 action=mark-packet
     new-packet-mark=KortanoviDL passthrough=no

Queue Tree př:

name="download" parent=global-out packet-mark="" limit-at=0 queue=pcq-download priority=7
     max-limit=7000000 burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

name="Kortanovi_DL" parent=download packet-mark=KortanoviDL limit-at=32000 queue=pcq-download
           priority=6 max-limit=2560000 burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

name="upload" parent=global-out packet-mark="" limit-at=0 queue=pcq-upload priority=7
     max-limit=7000000 burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

name="Kortanovi_UL" parent=upload packet-mark=KortanoviUL limit-at=32000 queue=pcq-upload
           priority=6 max-limit=1024000 burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

Queue Type:

name="pcq-download" kind=pcq pcq-rate=0 pcq-limit=40 pcq-classifier=dst-address pcq-total-limit=2000
     name="pcq-upload" kind=pcq pcq-rate=0 pcq-limit=40 pcq-classifier=src-address pcq-total-limit=2000

Klienti jsou za různými interfaci ale žádná trasa není v ten daný okamžik přetížená v tom by problém být neměl. Možná by bylo lepší použít mark connection a teprve na základě toho mark packet, nebo jinak queue type jsem z toho rozčarovaný. Chěl bych na to znát názor odborníků třeba to špatně diagnostikuji, nebo to mám nastavené špatně, už jsem to ale v tomhle stavu zastihl několikrát :roll:
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Pouzivas ve skupinach PCQ pokud mel bys to prave resi tento problem, pac clovek serfujici ma max nekolik konexi , zato prasatko s nejakym down akceleratorem klidne nekolik set konn. tudiz se to rozdeli v jeho prospech a do dost vyrazne. Podivej se na demo tam to funguje perfekt. 90.183.240.250 demo/demo
0 x

FE501
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FE501 » 17 years ago

Děkuju!
Přesně tak download akcelerátory a podobně. Na podobně řešený QT + SQ jsem už koukal vypada to velice zajímavě.
0 x

vasek

Příspěvekod vasek » 16 years ago

Zdravim,
mam uplne stejny problem. Resim ho uz hodne dlouhou myslel jsem ze problem je v tom ze mam na shaperu nat. Nyni jsem zkousel shaping predelat podle dokumentace mikrotiku. Pouzil jsem connection marking a pak teprve packet marking, ale vysledek je uplne stejny rekl bych.
Obcas se proste stane ze jeden klient zahlti celou linku.

Vyresil ste to nekdo?
To reseni v kombinaci s simple queue nejak nechapu. Nechci omezovat klienty jen potrebuju, aby se trafic rovnomerne delil.

Dik moc za kazdou radu
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

ono se staci zamyslet jakze vlastne pcq funguje a problem je vyresen ;)
0 x

vasek

Příspěvekod vasek » 16 years ago

mel jsem asi napsat ze pouzivam pcq a resim download
mam proste jednoduchy pravidlo kde oznackuju vsechne dowload z portu 80 a oak queue tree na to pouziju PCQ tak aby rozlisovalo podle cilovy adresy, ale poste to porad nechodi upne peferkne.

No pcq funguje tak ze prepocitava paketu ktery jdou na jednotlivou ip adresu a ty se snazi brat tak aby to bylo rovnomerny. V tom pripade teda nechapu jak muze nekdo s vice conexema zahltit linku, kdyz presne tenhle problem by to melo resit. Nebo se v necem mylim?
0 x

Moľačok
antispam: Ano

Příspěvekod Moľačok » 14 years ago

Maxik píše:Pouzivas ve skupinach PCQ pokud mel bys to prave resi tento problem, pac clovek serfujici ma max nekolik konexi , zato prasatko s nejakym down akceleratorem klidne nekolik set konn. tudiz se to rozdeli v jeho prospech a do dost vyrazne. Podivej se na demo tam to funguje perfekt. 90.183.240.250 demo/demo

Mohol by som poprosit o spristupnenie toho dema? Pouzivam RED a nepaci sa mi ako to rozdeluje, resp. zahadzuje pakety. Male nakopnutie by pomohlo. Diky :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

potřeboval by si nakopnout to jo, ale s manualem v ruce. RED funguje na principu zahazování paketů tak nevim čemu se divíš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Moľačok

Najprv som používal PFIFO, ale to mi vytváralo špičky a linka často dosahovala strop. RED používal môj dodávateľ, tak som to vyskúšal, ale viem že je to somarina. Manuál v ruke som mal už mnohokrát, ale stále sa učím. Mojou najväčšou oporou je aj napriek manuálu toto fórum, veľa ma naučilo a "nakopáva" ma ďalej, tak sa ospravedlňujem, ak mám niečo zle a som rád za každú pomoc od skúsenejších. Hapi, pochybujem, že ty si mal hneď všade správnu konfiguráciu v čase začiatkov... Som začiatočník, tak ma tak prosím berte, keď budem mať viac skúseností, aj ja veľmi rád pomôžem ďalším :-)
0 x

hapi

http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=4696#p35528

Používáš RED jako shaper což je pro klienty špatně. RED se používá proti přetížení spojů tak, aby nikdy nejely na max. Pro klienty blbost. RED je primitivní pro procesory a proto se používá tam, co tečou ohromný kvanta dat ale nemůžeš si dovolit jít na strop linky nebo zvyšovat latenci.

Ty špičky ti to dělá kvůli špatným výpočtům v limit at. Detaily tvýho nastavení neznám ale drtivá většina lidí neví jak to funguje a nastaví tam kraviny. Opravil jsem už desítkám lidem shaper a všichni si pochvalujou protože to funguje přesně tak, jak má a jak chtěji. Žádný špičky nevznikají. Nebo ne takový aby jsi je přes rozhraní mikrotika pozoroval. Když jsou pozorovatelný, tak to máš blbě.

Víš hele, tak před 7 lety když jsem začínal, tak žádný stránky nikde nevysvětlovaly co se jak udělá nebo aby tě někdo vodil za ručičku jako si to představuješ tady na foru. Existovaly pouze manuály takže je čti. QT v mikrotiku je HTB takže si dej do google hledat "HTB manual" a první co na tebe vyskočí je anglická verze a čtvrtý v pořadí je česká verze takže si to přečti a budeš mít jasno. Každej by si to měl přečíst a klidně 50x aby to lidem došlo kde dělaji chybu a proč se to divně chová.

Takže mi tu nepovídej jak seš strašnej chudák a jak začínáš. Jestli začínáš, tak se nauč učit nový věci a ne se ptát. Nejlepší je se opájet vlastní chytrostí a na tom základu budovat shaper a kochat se jak krásně funguje a pak se ve finále ptát na foru proč to nejede když jsi to udělal přece tak hezky. Ne, vlastně by jsi neměl vůbec přemejšlet protože neni co vymejšlet jelikož v manuálu je napsaný jak se to chová a co to dělá takže ty to jenom vobšlehneš a upravíš takže nepoužiješ ani jednu mozkovou buňku na přemejšlení.
0 x

Moľačok

Robím to necelé tri roky a nepovedal som že som "chudáček" ale ešte stále začiatočník :-D Čo sa týka Limit At, tak ho mám nastavený dobre. Napr ak mam agregačnú skupinu 2Mbps a agregáciu 1:20 tak limit at nastavím na jednu dvadsatinu limit max, čiže 102kbs. Oprav ma ak sa mýlim.
0 x

hapi

a co celej shaper jako celek, můžeš sem pástnout nějakej screen?
0 x

Moľačok

No tu je taký úryvok jedného routru. Stiahol som to aby nebolo vidno mená.
Přílohy
Shaper.png
Shaper.png (108.93 KiB) Zobrazeno 3606 x
0 x

hapi

tak třeba 128x9 je 1152 čili nedodržuješ hlavní pravidlo. Pak by jsi měl všude limit at i za cenu že bude stejný s max limit což bude případ uplně vrchního queue. Limit at by jsi měl mít i poměrově na podtřídy hlavní třídy atd..
0 x

Moľačok

Dá sa povedať, že je to len testovací router, pracuje sa na ňom a ešte nie je v ostrom provoze a klienti to vedia :-) . Ďakujem ti za napomenutie ohľadom Limit At, až teraz som si všimol, že som to prešvihol. A ešte k tomu, že nepoužívam ani jednu mozgovú bunku... Všetko som sa snažil nastaviť sám pomocou logiky a nemám v pláne od niekoho niečo kopírovať, len pochopiť ako isté nastavenia fungujú a s toho si vytvoriť svoju vlastnú konfiguráciu ktorá mi bude vyhovovať. Nemusíš ma hneď zbuzerovať...
0 x