❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Starnet

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Pintero
antispam: Ano

Re: Starnet

Příspěvekod Pintero » 7 years ago

Dacesilian píše:Problém je právě tenhle váš přístup, "ať to klidně někoho zabíje a někdo jde do hajzlu a tak". Neumíte se vyjadřovat a v tomhle ohledu ani pořádně myslet. Tahat novou lištu v paneláku, když je tamta prázdná... No rsaf vám to řekl přesně. Achjo. Ustřihnout kabely, to už chcete přímo způsobit škodu a ne napravit špatný stav. Jednou se vám to může nemile vrátit.

Tak tady s vámi bohužel musím plně souhlasit. Protože mě se to nemile vrátí tak, že pokud budu nadále trpět srátnetí SXTčko které se objevilo na mém stožáru, kabel od něj vede v mé chráničce, tak za chvíli v paneláku nebudu mít žádné zákazníky, protože je přetáhnete pod nabídkou 100 mega za 79,-Kč na půl roku....
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

co vám brání jim dát takovou nabídku také? :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Dacesilian

Příspěvekod Dacesilian » 7 years ago

Pintero píše:Tak tady s vámi bohužel musím plně souhlasit. Protože mě se to nemile vrátí tak, že pokud budu nadále trpět srátnetí SXTčko které se objevilo na mém stožáru, kabel od něj vede v mé chráničce, tak za chvíli v paneláku nebudu mít žádné zákazníky, protože je přetáhnete pod nabídkou 100 mega za 79,-Kč na půl roku....

Pak lze už jen poradit, ať se vykašlete na podnikání, které nemá smysl. Ale to je mimo téma. Lézt po střechách a připojovat lidi se podle mne vyplatí těm velkým, kteří už mají AP na každé střeše ve městě a příjmy v milionech, takže je další investice nezatíží. Ale budovat poskytovatele na zelené louce, když by to byl jen další WiFi poskytovatel (mizerná kvalita oproti optice) a člověk platí 200 Kč, nevím nevím. Ta doba už je pryč a nadšení dělat zábavné věci, které nenesou zisk, také.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 7 years ago

A mame tu Sratnet ... prisli v totalne zasekany lokalite rozsvecej 40 mhz kanaly a slibujou az 100mb za 250 ..... hledam jak to dokazou ...aha indoooor :)))
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

rsaf píše:Jak se pozná VAŠE lišta? To ji máte co metr popsanou? Mám dávat novou lištu když už tam jedna poloprázdná 10 let je? Jak by pak ty domy vypadaly??? Nevím tedy jak na Slovensku ale u nás může být poškození telekomunikačního zařízení hodnoceno jako trestný čin.

Sice to nebyla reakce na mě, ale...
... v domech, kde si rozvody platilo SVJ a/nebo zákazníci lišty popsané nejsou a s tím, že se v nich může objevit cizí kabel je samozřejmě nutno počítat, ostatně jsou ty lišty okamžikem uhrazení faktury majetkem zákazníků, potažmo SVJ.
... v mnohých domech jsme si lišty tahali za své a ano, jsou poctivě co metr označené samolepkou s názvem firmy a kontaktními údaji. V takové liště najdu-li cizí kabel, štípu okamžitě bez ptaní a nikomu nic neříkám. K tomu tam to značení je, aby bylo vidět, čí to je. Na ten nápad nás dokonce přivedlo jedno SVJ, kde sami chtěli vědět, která lišta je čí/co v ní vede, a v tom domě si dodnes na poctivé značení potrpí, dokonce i CETIN nebo UPC, kteří jinak s každým včetně SVJ jednají jako s póvlem, se tomu podřídili.

Totéž platí o stožárech a jiných podobných konstrukcích. Není-li to označeno nebo uzamčeno (krabice, racky), je to součást domu a řešení sporů je na dohodě. Jde-li ale o označenou a/nebo uzamčenou konstrukci, nic cizího tam nemá co dělat a v případě nálezu jde okamžitě dolů, ať už jde o obyčejné SXT / NanoStation nebo klidně třeba Alcomu.

Jiná situace je, pokud si svoje věci daný výtečník označí, pak se to řeší dohodou, ale ti co to nadrzo nacpou do označeného si své zpravidla neoznačí.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Pintero

Dacesilian píše:
Pintero píše:Tak tady s vámi bohužel musím plně souhlasit. Protože mě se to nemile vrátí tak, že pokud budu nadále trpět srátnetí SXTčko které se objevilo na mém stožáru, kabel od něj vede v mé chráničce, tak za chvíli v paneláku nebudu mít žádné zákazníky, protože je přetáhnete pod nabídkou 100 mega za 79,-Kč na půl roku....

Pak lze už jen poradit, ať se vykašlete na podnikání, které nemá smysl. Ale to je mimo téma. Lézt po střechách a připojovat lidi se podle mne vyplatí těm velkým, kteří už mají AP na každé střeše ve městě a příjmy v milionech, takže je další investice nezatíží. Ale budovat poskytovatele na zelené louce, když by to byl jen další WiFi poskytovatel (mizerná kvalita oproti optice) a člověk platí 200 Kč, nevím nevím. Ta doba už je pryč a nadšení dělat zábavné věci, které nenesou zisk, také.

Myslím že byste měl s tím vykašláním podnikáním začít u sebe. Já jsem začal podnikat v roce 1998, to vám bylo asi 6 let. Takže já na zelené louce nic nebuduju a jak jsem psal - stožár jsem tam měl a možná zrovna vy, další přicmrndávač starnetu, kterému se zrovna v podnikání nedaří a sere se na ISPforum jste tam to SXT dal, a začal nabízet optický tarify.
Naposledy upravil(a) Pintero dne 16 Apr 2018 18:32, celkem upraveno 1 x.
0 x

Pintero

ppp76 píše:A mame tu Sratnet ... prisli v totalne zasekany lokalite rozsvecej 40 mhz kanaly a slibujou az 100mb za 250 ..... hledam jak to dokazou ...aha indoooor :)))

A ještě je mraky pásma nad 5700.... kam až to sxtčka pustí.... A už jsem taky viděl 2,4G páteře přes celý město realizovaný na QRT2 a LHG2
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Myghael píše:
rsaf píše:Jak se pozná VAŠE lišta? To ji máte co metr popsanou? Mám dávat novou lištu když už tam jedna poloprázdná 10 let je? Jak by pak ty domy vypadaly??? Nevím tedy jak na Slovensku ale u nás může být poškození telekomunikačního zařízení hodnoceno jako trestný čin.

Sice to nebyla reakce na mě, ale...
... v domech, kde si rozvody platilo SVJ a/nebo zákazníci lišty popsané nejsou a s tím, že se v nich může objevit cizí kabel je samozřejmě nutno počítat, ostatně jsou ty lišty okamžikem uhrazení faktury majetkem zákazníků, potažmo SVJ.
... v mnohých domech jsme si lišty tahali za své a ano, jsou poctivě co metr označené samolepkou s názvem firmy a kontaktními údaji. V takové liště najdu-li cizí kabel, štípu okamžitě bez ptaní a nikomu nic neříkám. K tomu tam to značení je, aby bylo vidět, čí to je. Na ten nápad nás dokonce přivedlo jedno SVJ, kde sami chtěli vědět, která lišta je čí/co v ní vede, a v tom domě si dodnes na poctivé značení potrpí, dokonce i CETIN nebo UPC, kteří jinak s každým včetně SVJ jednají jako s póvlem, se tomu podřídili.

Totéž platí o stožárech a jiných podobných konstrukcích. Není-li to označeno nebo uzamčeno (krabice, racky), je to součást domu a řešení sporů je na dohodě. Jde-li ale o označenou a/nebo uzamčenou konstrukci, nic cizího tam nemá co dělat a v případě nálezu jde okamžitě dolů, ať už jde o obyčejné SXT / NanoStation nebo klidně třeba Alcomu.

Jiná situace je, pokud si svoje věci daný výtečník označí, pak se to řeší dohodou, ale ti co to nadrzo nacpou do označeného si své zpravidla neoznačí.

Tak je jasné, že je to vždy o dohodě. Když přijdeme do malé bytovky kde je 40x20 lišta, v ní mix kabelů a dost místa, přidáme se tam. Když jsou tam třeba zvonky v tenoučké liště, nemáme problém ji vyměnit za naši - větší. Když už něco lištujeme, dáváme lištu s rezervou (a ano, možná i pro konkurenci). Třeba jsem vůl, ale náklady na tu lištu jsou vcelku zanedbatelné a stojí mi to za dobrý vztah s domovníkem i obyvateli domu. Instalaci děláme hned kompletní, pokud plánujeme na střeše AP tak vč. svazku UTP na střechu, takže do lišt zpětně lezeme málokdy.

Cizí zařízení na našich konstrukcích nebo v našich rozvaděčích nestrpím, ale neřeším to vycvakáním - kontaktuji majitele s výzvou k bezodkladnému odstranění. Poškozování našich zařízení taky nestrpím ale opět to řeším výzvou vlastníkovi a automaticky výhrůžkou ČTU - kolem Vánoc jsme zvednul z dovolené pár lidí v CETINu když mám ustřihli živé UTP k zákazníkovi - dělali přípojku do bytu, v našich lištách, našim průrazem jim kabel nechtěl projít takže nějaký ustřihli a použili na protažení. Jejich kabel bych si ale ustřihnout nedovolil.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Ano, s těmi lištami ke zvonkům a podobně to děláme stejně, stejně tak se dokážeme dohodnout i s konkurencí pokud se pod své dílo podepíšou. Potíž je ovšem v tom, že se stále častěji setkáváme s "konkurencí", která narozdíl od třeba toho CETINu nepošle nikoho to opravit, jako se to stalo vám, namísto toho má spíše výmluvy typu "nikdo od nás tam nikdy nebyl". Tam potom reálně v časových horizontech přijatelných pro zákazníka nic jiného než štípačky nepomůže. A to jsme ti slušní, v nemálo bytovkách máme de facto monopol právě díky tomu. Většině správců bytovek, ať už je to SVJ nebo nějaká firma, jde hlavně o klid. Mají mnoho papírování a starostí i tak, nemají čas a chuť ještě řešit spory o kabely. Pokud budou vědět, že firma A si udělá v baráku svoje lišty a nepoškozuje cizí vedení a firma B udělá co ji napadne, pak je celkem logické, která firma bude mít vnitřní rozvody a která bude muset věšet nanostationy nebo sxt po balkonech.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Ako s listami je to ako kde. Pokial su to spolocne priestory, chodba atd a vediet tam lista zo vsetkymi kablami a je neoznacena tiez do nej pridam kabel. Ak ma niekto oznacene nieco, tak mu tam ale nelezem. Toto sa nam stalo na jednom sajte. Pracne sme si tam pol dna robili kovove zlaby asi 50m dlzka a z toho vysekat velke diery von. Za pol roka tam pribudli okrem nasich aj cudzie kable a pritom je to najvacsia wisp firma na sk. Roztahuje sa rovnako ako starnet. Zatial to tam maju, ale jedneho dna im to strihnem a af 11x budu mat asi KO :d
1 x

AfrodCZ

Příspěvekod AfrodCZ » 7 years ago

Největší paráda je to, že pro ně není důležitá kvalifikace. Platí tam heslo není důležitý, aby byl z oboru, je důležité aby chtěl pracovat, ale to že infrastrukturu staví prodavači, uzenáři malíři, zedníci atd, to jim je jedno, oni je to přece naučili a když se nějaký takový "opice" zeptáte, tak tvrdí že to je ajťák. A co sem se dopídil od některých bývalých techniků. maji přes 100k zákazníků.
1 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 7 years ago

Pintero píše:
ppp76 píše:A mame tu Sratnet ... prisli v totalne zasekany lokalite rozsvecej 40 mhz kanaly a slibujou az 100mb za 250 ..... hledam jak to dokazou ...aha indoooor :)))

A ještě je mraky pásma nad 5700.... kam až to sxtčka pustí.... A už jsem taky viděl 2,4G páteře přes celý město realizovaný na QRT2 a LHG2

Tady je ctu docela haklivy na neco co je mimo pasmo :) myslim ze v tomhle jim psenka dlouho nepokvete takze se to tu uspesne zarusi a hura vsichni k o2 .... diky kok...m :( jejich az 100mb z rise snu
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

nemusí jim nic dlouho kvést. Stačí aby tě zlikvidovali a pak si budou dělat co chtějí. Tady už tak půl roku jedou v legálních pásmech a 100k+ zákazníků dokazuje že jim to kvete pěkně. 100Mbit je podle lokality takže proč ne.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

hapi píše:nemusí jim nic dlouho kvést. Stačí aby tě zlikvidovali a pak si budou dělat co chtějí.

A jak se jim to daří? Stále funguješ... :) Kolik tam máte ještě nezkoupených sítí?
0 x

Pintero

Samozřejmě že fungujeme a určitě dobře, nestavíme pochybný site. Koneckonců je to vidět i na tom videu od Hapiho - příhraďák vs. slepenina z konzol. Oni už šetří i na C-konzolách, ty dvě L proti sobě vidím na více jejich vysílačích.
1 x