❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
komenski
antispam: Ano

Re: AP 60ghz

Příspěvekod komenski » 7 years ago

hapi píše:offsetku si strč do zadku. Pokud hodláš dát více ptp spojů na jeden site tak tvrdě narazíš.

Já mám na svých "sitech" alias hlavních stanicích i několik offsetových parabol (samozřejmě kvalitních) a nikam jsem nenarazil ani za 25 let...V 60GHz má WAPka 3 kanály, takže 3 spoje určitě půjdou. Směrovost sat.offsetek 60cm a víc je určitě daleko lepší, než nějakých bastlů s WAPkami ve středových parabolách (s výjimkou Cassegrainu).
Celé mé teoretizování ohledně výhodnosti offsetové paraboly (nejen) v pásmu 60GHz od počátku - i přes Váš neznalý odpor - vychází z praxe a z phased array ve WApce. Pochvalu p.Štouračovi jsem mínil upřímně a jen na každém, aby si sám rozhodl, do čeho WAPku strčí či ne. Tady máte "zlatokopa" z Polska: http://siec.multimediahd.pl/60ghz#400
1 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

na směrovost offsetu ti víš co. offset moc pěkně přezařuje parabolu takže moc hezky svítí do ostatních pojítek. Proto se dělaji středovky s límcem. Těch pár dB u offsetu už nic nezachrání. A to sem ještě vůbec nezabrousil do pevnosti celí konstrukce offsetu a rozhodně nehodlám dávat za "kvalitní" offset tolik jako za jednu wap jednotku.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

komenski

hapi píše:na směrovost offsetu ti víš co. offset moc pěkně přezařuje parabolu takže moc hezky svítí do ostatních pojítek. Proto se dělaji středovky s límcem. Těch pár dB u offsetu už nic nezachrání. A to sem ještě vůbec nezabrousil do pevnosti celí konstrukce offsetu a rozhodně nehodlám dávat za "kvalitní" offset tolik jako za jednu wap jednotku.

No, ustrnul jsi technicky někde u Canopek nebo prvních pokusů mastit Nanostationy do offsetek, budiž. Nezbývá ti tedy než si koupit MIKROTIK Wireless Wire Dish a modlit se, aby ti to přežilo první rok a nestalo se okrasou pro hmyz, mechy a lišejníky a lapačem sněhu a ledu.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 7 years ago

možná by bylo dobrý kdyby jsi sem postnul fotku takového kvalitního offsetu nebo třeba odkaz, docela by mě to zajímalo, klidně do PM pokud to tu nechceš ventilovat, na kvalitní offset jsem už hezkých pár let nikde nenarazil, díky
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 7 years ago

https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... -spoj.html

aky bude realny dosah?

ak by to bolo podobne metrolinku, teda 35cm antena a 14db, tak ten vie ist v dazdi na 300mbps kapacitu v 900m...
0 x

komenski

Peyrak píše:možná by bylo dobrý kdyby jsi sem postnul fotku takového kvalitního offsetu nebo třeba odkaz, docela by mě to zajímalo, klidně do PM pokud to tu nechceš ventilovat, na kvalitní offset jsem už hezkých pár let nikde nenarazil, díky

Například paraboly Fuba: http://www.eusat.com/parabola-fuba-80al-seda/
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

nevidim tam límec ani radom
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

komenski

hapi píše:nevidim tam límec ani radom

Vidíš dobře. Co a proč chceš ještě krýt radomem? Aby ani nic vidět nebylo? Pak si ještě kup nafukovací balón+++ ty radome
A límec?? Nejprve si přesně zjisti vyzařovák samotné WAPky (to nezjistil ani p.Štourač), u offsety žádný límec nepomůže, zde musí být pořádný ozařovač bez postranních laloků, chytrému napověz...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

mpcz píše:
Haward píše:Označení LHG60G neznamená, že bude mít stejnou parabolu a konstrukci jako LHG5 ... Pravdivost údajů v FCC certifikaci bych nezpochybňoval ...
Jinak oficiální představení produktu bude na MUM Europe 5-6.4.2018 v Berlíně.

Zdravím,
to je samozřejmě otázka, co jsem ale viděl dostupné foto, tak se to ubírá směrem k dírkované parabole, což se může samozřejmě ve finále změnit.
Taky bych rád viděl oficiální foto, především ty dírky v parabole, polohovací držák a kótu ohniska.
mpcz, 06.mar.2018

https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... -spoj.html

Zdravím,
vypadá to tak, že parabola bude opravdu dírkovaná. Pokud je foto na i4 autentické, je parabola stejná jako u LHG5, dírky se změnily, je jich tam zhruba 3x více než u LHG5. Foto je z osy, takže nelze odhadnout ohnisko paraboly a tím pádem způsob, jak je pořešen ten (pro nás) nešťastný vyzařovací úhel. Čekal jsem prodloužení ohniska nebo změnu vyzařovacího úhlu krmítka. Polohovací držák je zatím taktéž obestřen tajemstvím.
mpcz, 28.3.2018
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

Moc tomu nevěřím, podle mě i4 ví max cenu a termíny. Vzhled je buď pod nda, nebo neví.
0 x

komenski

Nic pro "hapi"ho, LHG nemá límec ani radom a polohovací držák... to už fakt radši WAPku v offsetce+++
0 x

mpcz

dagus píše:Moc tomu nevěřím, podle mě i4 ví max cenu a termíny. Vzhled je buď pod nda, nebo neví.

Těm dírkám bych i věřil, i na této fotografii je vidět, že síto je cca 3x hustěji dírkované, těžko tedy říci, k čemu by jinak patřilo. Ten zbytek uvidíme.
mpcz, 28.3.2018
0 x

arrabbella

Příspěvekod arrabbella » 7 years ago

mpcz píše:
dagus píše:Moc tomu nevěřím, podle mě i4 ví max cenu a termíny. Vzhled je buď pod nda, nebo neví.

Těm dírkám bych i věřil, i na této fotografii je vidět, že síto je cca 3x hustěji dírkované, těžko tedy říci, k čemu by jinak patřilo. Ten zbytek uvidíme.
mpcz, 28.3.2018

Vic fotek (i zezadu) je v tom datasheetu. Leze tam ven snad i ten chladic ci co to je...
0 x

lazna

Příspěvekod lazna » 7 years ago

Zajimavy je ze tady:

https://www.i4wifi.eu/Antennas-2-4-GHz- ... acturer=83

uvadeji chipset IPQ-4019 zatimco v tam linkovanem datasheetu je QCA6335
0 x

mpcz

Ano, ale co to je chipset, že. Je tam hlavní "CPU" a pak set na bezdrát. A ten nás bude asi zajímat nejvíce, popř. i modul-konvertor na/z 60GHz. A o tom není zmínka.
mpcz, 28.3.2018
0 x