❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: AP 60ghz

Příspěvekod okoun » 7 years ago

kéž by tomu s tou modulací bylo i tak u 5GHz :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 7 years ago

hapi píše:neřeš, všechno se signálem 80 a mcs 8 jede totálně stejně.

Přesně tak. Spojů mám několik, a až na drobné kolísání je to +- stejné.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

okoun píše:kéž by tomu s tou modulací bylo i tak u 5GHz :)

Ano, přesně to jsem měl na mysli. A nejen u 5, ale i 10G není modulační rychlost za určitých podmínek stoprocentně určující pro max. průtok dat. To ta prvé. A za druhé, řádek:
WAP1 to WAP2 XXXm, UDP XXXM, TCP XXXM
je podstatně kratší než:
"nemusi dělat ani jeden na to abych po netu posbíral informace. Modulace je jasná, modulace rozhoduje o rychlosti.
neřeš, všechno se signálem 80 a mcs 8 jede totálně stejně.
Přesně tak. Spojů mám několik, a až na drobné kolísání je to +- stejné",
a hlavně - něco to každému řekne, není to něčí domněnka a dá se to srovnávat, nemluvě o času potřebném na změření oproti tomu viz výše.
mpcz, 15.mar.2018
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 7 years ago

Nejdelší komentáře, navíc i k opakujícím se věcem tu máš ale Ty.
Nic ve zlém, máš tu zajímavé poznatky, ale některé věci se Ti musí vysvětlovat fakt dost podrobně ;)
0 x

mpcz

Zřejmě jsi nepostřehl, že se tu nejedná o délku, ale o to, že jeden (navrhovaný/zavrhovaný) kratičký řádek by řekl mnoho a mnoho řádků zbytečných téměř nic.
mpcz, 15.mar.2018
0 x

Jap

Příspěvekod Jap » 7 years ago

Jap píše:grafy z poslednich par dnu po nasazeni spoje:

https://webshare.cz/#/folder/73n7MH18x3/

- 540m, praha
- nan jedne strane kolisa signal, nema vliv na rychlost ani dostupnost
- mcs stale 8
- meni se tx-sector, opet bez vlivu na rychlost a dostupnost
- je videt vymena z 5g na 60g (zvysena ztratovost 11 byl traffic generator..)

tak dneska bylo dost hnusne a je videt, ze na chvilku spadl signal a dokonce i mcs, ale nevypadl ani paket :-)

https://webshare.cz/folder/73n7MH18x3/ww-jrc24-grafy
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

z toho co tu popisujete to vypadá jako kdyby to mělo menší útlum jak SIKLU :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

jistě že má. Jedna věc je statickej útlum na trase kde má větší 60GHz jenomže naopak 80ku ovlivňuje víc až to co pak padá z nebe a tam má zase větší útlum 80ka. Ale ono je to i o něčem jiném. 802.11ad má na startu docela vysokou modulaci kterou většina 80ek vůbec nemá takže nemaji v případě nouze kam podřazovat.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

K tomu prosím jen malý dotaz: co to přesně je ten "statickej útlum"? Jestli je to to, co myslím já, tak to se mi nějak nezdá. Narážím (i) na renomované firmy a úřady a jejich útlumové kalkulačky, které speciálně na 60 GHz říkají něco jiného a rozdíl není rozhodně malý. Jednou takovou tu argumentoval pan kolega komenski (už ten odkaz nemůžu najít). Asi by se to mělo dát do pořádku.
mpcz, 18.3.2018
p.s. párkrát jsem tu již požádal šťastlivce, co mají Metro, popsat podmínky na reálném spoji (třeba i PM), který měří v dB, (TX výkon, zisk/průměr antén, RX příjem, vzdálenost, sucho, jako bonus mlha/déšť/průtrž), ale zatím bohužel nic.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

O2, kvli O2 je tam prostě větší útlum trasy bez ohledu na počasí. Ale když pršet začne, tak např. 80GHz letí ryyychle dolu ale 60GHz jenom minimálně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

OK, tak to myslíme to stejné. No a v tom případě jsem nenašel kalkulačku, která by počítala správně. Nebo existuje?
Dle mého všechny kalkulačky počítají jen se základním útlumem a dělají, jako by ten přídavný ani neexistoval. A rozdíl cca 18db rozhodně není zanedbatelný.
mpcz, 18.3.2018
0 x

wwire

Příspěvekod wwire » 7 years ago

Metrolinq Cloud - je tam kalkule a počítá dokonale - i pro různé kanály.
0 x

mpcz

Z čeho tak usuzuješ? (Ne že bych nevěřil).
Odkaz by nebyl?, hledat se mi to v tom jejich zmatku nechce. Navíc, kalkulačka by měla být v NB, dost často se totiž potřebuje i mimo dosah internetu.
Děkuji, mpcz, 18.3.2018
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Obrázek to vysvětlí asi nejlépe ;-) Poreferovat by mohli možná pánové z i4wifi, kteří instalovali 60GHz spoje už v roce 2008 http://i4wifi.blog.cz/0810/instalace-60ghz-spoje

https://www.rfglobalnet.com/doc/fixed-w ... nique-0001

Kód: Vybrat vše

In addition, the high level of attenuation from oxygen absorption makes even the worst weather-related attenuation insignificant, especially on the short paths where 60GHz systems operate. Even extremely heavy rainfall, 25mm/hr (5dB/KM), will make only a very small percentage contribution to aggregate attenuation in the 60GHz oxygen absorption region.

absorbce_signalu.png
absorbce_signalu.png (156.44 KiB) Zobrazeno 3146 x
1 x

mpcz

Pro ty úplné puntíčkáře ještě přidám podobný, s rozřířeným pohledem. Jen bych autorům obrázků doporučil pojmenovat grafy názvem "přídavný útlum" nebo tak něco, protože takhle to lecjakého nováčka (třeba mě) může pěkně poplést, popř. v tom může hledat chybu.
mpcz, 18.3.2018
Přídavný útlum 60GHz kyslík mlha déšť.jpg
Přídavný útlum 60GHz kyslík mlha déšť.jpg (107.12 KiB) Zobrazeno 3130 x
1 x