❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
80Ghz na 4km
Re: 80Ghz na 4km
Zeptej se pana Štourače jak sháněl plast na radom paraboly do 60Ghz, ten ti k tomu dá vyčerpávající odpověď. Většina normálních plastů má velků útlum nebo záření neprojde vůbec. Takže vůbec nemá smysl tady diskutovat že tomu a tomu to prošlo, takže by to mělo projít i mě.
0 x
Ještě záleží kde chceš spoj instalovat, pro 80GHz je limit spektrální hustoty na státní hranici -96dB/W/M2/MHz, což se spojením s povinnou registraci 80GHz spojů u ČTÚ je nutnost, aby bylo dodrženo. Alcoma sice umí Tx 20dBm, ale má to při nižší šířce kanálu, takže tímto spojením se spektrální hustota ještě navyšuje. Pokud jsi blízko státní hranice, tak líp vyjde spoj s širším kanálem, třeba Summit, který má 750MHz kanál a totožnou kapacitu zvládne při nižší spektrální hustotě.
Ptát se na 4km, jestli ano nebo není na místě. U 80GHz záleží strašně hodně na srážkách. Klidně někdo může 4km v tomto pásmu provozovat spokojeně a někdo jiný na druhé straně hory 20km jinde katastrofálně. V každém případě 4km bez zálohy realizované v jiným pásmu, tak do takovéto instalace bych se nepouštěl.
Ptát se na 4km, jestli ano nebo není na místě. U 80GHz záleží strašně hodně na srážkách. Klidně někdo může 4km v tomto pásmu provozovat spokojeně a někdo jiný na druhé straně hory 20km jinde katastrofálně. V každém případě 4km bez zálohy realizované v jiným pásmu, tak do takovéto instalace bych se nepouštěl.
0 x
Sidi píše:Když už se tu řeší 80Ghz, tak bych se chtěl zeptat jak je na tom s útlumem přes plastové okénko. Plánuji něco na zvonici a vše musí být schováno - už výměna dřevěného okna za nastříkaný plast je úspěch.
Počítal jsem v kalkulačce s až 20dB útlumem okna, je to reálné? Na 1km
Základem je, že sklo nesmí být pokovováno, což u plastových oken bývá často a ani wifi přes něj pak neprojde na tož 80GHz. Další problémem je, kdo bude okno pravidelně čistit, i nečistoty dělají pak své. U 80GHz parabol se řeší i šíře ochrany proti námraze u výrobců, toto pásmo je hodně citlivé na vše. Útlum je jedna věc, odrazy a lámání signálu průchodem překážkou pak druhá.
0 x
garry píše:Sidi píše:Když už se tu řeší 80Ghz, tak bych se chtěl zeptat jak je na tom s útlumem přes plastové okénko. Plánuji něco na zvonici a vše musí být schováno - už výměna dřevěného okna za nastříkaný plast je úspěch.
Základem je, že sklo nesmí být pokovováno, což u plastových oken bývá často a ani wifi přes něj pak neprojde na tož 80GHz. Další problémem je, kdo bude okno pravidelně čistit, i nečistoty dělají pak své. U 80GHz parabol se řeší i šíře ochrany proti námraze u výrobců, toto pásmo je hodně citlivé na vše. Útlum je jedna věc, odrazy a lámání signálu průchodem překážkou pak druhá.
Děkuji za info, asi jsem to špatně napsal. Plastové "okénko" bude naší výroby. Tzn kus obyčejného plexi cca 50x50, zasazený do dřevěného rámu, zamaskovaný aby to nikdo nepoznal.
.
0 x
Sidi píše:garry píše:Sidi píše:Když už se tu řeší 80Ghz, tak bych se chtěl zeptat jak je na tom s útlumem přes plastové okénko. Plánuji něco na zvonici a vše musí být schováno - už výměna dřevěného okna za nastříkaný plast je úspěch.
Děkuji za info, asi jsem to špatně napsal. Plastové "okénko" bude naší výroby. Tzn kus obyčejného plexi cca 50x50, zasazený do dřevěného rámu, zamaskovaný aby to nikdo nepoznal.
.
Už jsem viděl instalaci na kostelích, kde dotyční paraboly nastříkali barvou na šedo, aby parabola nebyla vidět a tu pak nechali bez zakrytí. Telekomunikační věci jsou úmyslně bílé, jednak aby se při slunci méně zahřívaly k vůli chlazení jednotky a pak údajně má docházet i k menším deformacím parabol (už jsem slyšel tvrzení výrobce, že zahřátím parabola může ztratit až jednotky dB deformací reflektoru). Další maskování jsem viděl, že do rámu v okně dali síť. Při pohledu z dálky přes ní není vidět co je za ní. Bylo to ale v 24GHz. U 80GHz to bude chtít zkusit. I při prvotním úspěchu bych byl opatrný do budoucna. Párkrát se mi už stalo, že i 10GHz parabola namrzla mrznoucím deštěm a na spoj nestačila ani 30dB rezerva a rozpadl se. U 80GHz to bude choulostivostí úplně ještě jinde. Na toto se prodávají speciální spreje, co jsem ale slyšel, tak speciální sprej za cca 600,- Kč a více dělá totožnou službu jako ošetření plochy klasickým sprejem WD40. Potíž je, že ošetření se musí dělat pravidelně, což kdo by dělal, a potíže s namrzáním jsou velice ojedinělé a lokální. Navíc zase na mastnou parabolu nebo okno se bude chytat v létě více nečistot... Chce to zkusit... třeba to pojede bez potíží.
0 x
hmm, použiješ WD40 a pak se divíš že se na to lepí bordel. Máme pár pojítek nastříkaných extra sprejem a žádnej bordel sem tam neviděl.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Někde tu byl topic o 80Ghz ohledně registrace spojů na ČTU. Někdo ty data od ČTU dal do google maps. Nenašel by jste to někdo to téma? Díky
0 x
Gemb píše:Ta mapa je realna ? Akoze niekto tam ma 80Ghz na 6,6km vertikalne, tx 18db
asi jo,proc ne.
0 x
Nasiel som aj 21km spoj ale to uz bude blbost. Ved ten 6,6km spoj musia splachovat dazde aj s takym vykonom nie ?
0 x
Gemb píše:Nasiel som aj 21km spoj ale to uz bude blbost. Ved ten 6,6km spoj musia splachovat dazde aj s takym vykonom nie ?
21km je asi blbost.6km uz je realny se zalohou.
0 x
Já jsem našel z Brna spoj na 78km tuším :)
Jinak na tu trasu jsem nakonec zvolil Ceragona HP, zatím objednán. Pokud pojede špatně, použiju ho na kratší vzdálenost jinde, asi budu brát ještě další.
Jinak na tu trasu jsem nakonec zvolil Ceragona HP, zatím objednán. Pokud pojede špatně, použiju ho na kratší vzdálenost jinde, asi budu brát ještě další.
0 x
Dá se se Siklu překročit povolený výkon?
0 x