❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

80Ghz na 4km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Ispič

Re: 80Ghz na 4km

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

Nakonec teda zkusím Siae, rozhodla zkušenost (vím co mám čekat za případné problémy) s ním, a teď na konec i spotřeba. Že to neumí víc jak gigo mě netrápí, pokud to bude v budoucnu někdy potřeba, spoj posunu po síti, a koupím jiné řešení.
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 7 years ago

Osobne bych do SIAE nesel prave kvuli vsem moznym problemum. Nevim co tyto 80G spoje, ale uzil sem si dost s jejich licencema a to je dost peklo. Zlaty vsechno ostatni, [az na peterkostroje].
Volba neupgradovatelneho spoje ti pouze prodrazuje cely projekt, evidentne to nepocitas nebo ten kdo to pocita te nekontroluje ale povazuji to za spatne rozhodnuti, ale neni me.
Kdyz uz nekam das Gigovej spoj ze ho potrebujes je predpoklad ze za dva tri roky ho budes menit uz bych pouzil cokoliv co se da upgradovat uz jenom kvuli tomu ze tak tam ten spoj bez zasahu muze bezet klidne 5let a vic.
Tam kde nam ted tece 30M davame 360M, tam kde ted tece 100M davame gigo. A vim ze pet let to bude stacit.
Gigove spoje vzdy s moznosti upgradu, 360M spoje [ray2] bohuzel upgrade asi nikdy umet nebudou a tak se vymeni pouze ODU za novejsi koncept, popr. licenci. Tak aby se s antenama uz nemuselo hejbat, pripadny upgrade byl co nejjednodusi.
Ericsson ma specifickou konfiguraci stejne jako huawei nebo jine telco spoje, ale nic co by sikovny sitar nenastavil nebo tomu nerozumel.
Spotreba podle me nemuze hrat vubec zadnou roli ze az teda na zminovane siae neznam zadny eband co by papkal pod 50W, a to mi vzhledem k prenosovce a dulezitosti spoje neprijde jako moc. Eband je vzdy na dulezitem site, kde jsou i dostacujici baterky.
Neprijde mi jako relevantni resit jestli to zere 35 nebo 50W, kdyz dva jiny spoje zerou stejne. Je mi jedno jestli je na sajtu 10 PtP spoju co zere 20W kus nebo 8ks kde jeden nebo dva zerou dvakrat tolik. Prece na takovym saitu jsou baterky 100Ah a vic. Tak to ti 10h pro vypadek elektriky prece vydrzi. :-] Tvoje volba, jenom podle me dosti nesmysla, ale tva. :-]
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Cheprer píše:Osobne bych do SIAE nesel prave kvuli vsem moznym problemum. Nevim co tyto 80G spoje, ale uzil sem si dost s jejich licencema a to je dost peklo. Zlaty vsechno ostatni, [az na peterkostroje].
Volba neupgradovatelneho spoje ti pouze prodrazuje cely projekt, evidentne to nepocitas nebo ten kdo to pocita te nekontroluje ale povazuji to za spatne rozhodnuti, ale neni me.
Kdyz uz nekam das Gigovej spoj ze ho potrebujes je predpoklad ze za dva tri roky ho budes menit uz bych pouzil cokoliv co se da upgradovat uz jenom kvuli tomu ze tak tam ten spoj bez zasahu muze bezet klidne 5let a vic.
Tam kde nam ted tece 30M davame 360M, tam kde ted tece 100M davame gigo. A vim ze pet let to bude stacit.
Gigove spoje vzdy s moznosti upgradu, 360M spoje [ray2] bohuzel upgrade asi nikdy umet nebudou a tak se vymeni pouze ODU za novejsi koncept, popr. licenci. Tak aby se s antenama uz nemuselo hejbat, pripadny upgrade byl co nejjednodusi.
Ericsson ma specifickou konfiguraci stejne jako huawei nebo jine telco spoje, ale nic co by sikovny sitar nenastavil nebo tomu nerozumel.
Spotreba podle me nemuze hrat vubec zadnou roli ze az teda na zminovane siae neznam zadny eband co by papkal pod 50W, a to mi vzhledem k prenosovce a dulezitosti spoje neprijde jako moc. Eband je vzdy na dulezitem site, kde jsou i dostacujici baterky.
Neprijde mi jako relevantni resit jestli to zere 35 nebo 50W, kdyz dva jiny spoje zerou stejne. Je mi jedno jestli je na sajtu 10 PtP spoju co zere 20W kus nebo 8ks kde jeden nebo dva zerou dvakrat tolik. Prece na takovym saitu jsou baterky 100Ah a vic. Tak to ti 10h pro vypadek elektriky prece vydrzi. :-] Tvoje volba, jenom podle me dosti nesmysla, ale tva. :-]

jako bys mi to vyrval z ust.presne tak.
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 7 years ago

KoZLiCeK píše:
Cheprer píše:Osobne bych do SIAE nesel prave kvuli vsem moznym problemum...

Pánové mohli by jste nastínit jaký problémy máte na mysli? Model/frekvence/rychlost?
Máme 18GHz pul gigo a nevíme o tom.
Dik
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

Co jsem vyčetl, chce to silnej zdroj.
0 x

Ispič

Cheprer: To je Tvůj názor, evidentně jdeme každý jinou cestou :)
0 x

Defender

Příspěvekod Defender » 7 years ago

Cheprer píše:Osobne bych do SIAE nesel prave kvuli vsem moznym problemum. Nevim co tyto 80G spoje, ale uzil sem si dost s jejich licencema a to je dost peklo. Zlaty vsechno ostatni, [az na peterkostroje].

Ono se to takhle hezky napise ale realita je vetsinou takova ze za tri roky co dojde na upgrade vychazi lepe koupe jineho spoje nebo je treba jina frekvence apod. Ale jako myslenka takova na zacatku vetsinou je.
1 x

Tar

Příspěvekod Tar » 7 years ago

Daxxim píše:
KoZLiCeK píše:
Cheprer píše:Osobne bych do SIAE nesel prave kvuli vsem moznym problemum...

Pánové mohli by jste nastínit jaký problémy máte na mysli? Model/frekvence/rychlost?
Dik

Máme 2 spoje SIAE 80GHz 2 roky a od té doby co jsme je nasadili o nich nevím. Taky by mě zajímalo jaké problémy máš na mysli.
0 x

Cheprer

Tar píše:
Daxxim píše:
KoZLiCeK píše: jako bys mi to vyrval z ust.presne tak.

Dik

Máme 2 spoje SIAE 80GHz 2 roky a od té doby co jsme je nasadili o nich nevím. Taky by mě zajímalo jaké problémy máš na mysli.

1u IDU s dvemi modemy, odu to kulate [podobne ceragonu]. Odu casto hluchy. Velice casto.
Brzke reklamace po instalaci protoze vadne odu nebo zdechlo idu. Celkem dost, ale dost velky nadprumer vadnych kusu.
95% montovanych bylo 38GHz
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

Ispič

Defender píše:Ono se to takhle hezky napise ale realita je vetsinou takova ze za tri roky co dojde na upgrade vychazi lepe koupe jineho spoje nebo je treba jina frekvence apod. Ale jako myslenka takova na zacatku vetsinou je.

Přesně, nechtěl jsem to tu rozepisovat ale technologická zastaralost spoje za 3 roky tu prostě bude, a bude tu zase jiné (novejší a lepší ) řešení. Vemte si jaké se prodávali před 3ma rokama spoje a za jakou cenu, a jaké se prodávají teď. Když bude kapacitní nedostatek, spoj posunu dál do sítě a je to.
1 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Já tedy za ty řekněme 3 roky zase tak zásadní posun nevidím. Zvažuji, že odložím stavbu optiky do nějaké lokality o řekněme 3-5 let (dlouhý výkop, kde po cestě nikoho nepřipojím, raděni bych kopal mezi domky kde něco nasbírám). Nechci za 2 roky kupovat další spoj, neboť ten starý nebudu mít kde dát a za 2 roky se dostatečně nesplatí. Když tam bude 5, bude to super.
1 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

Když už se tu řeší 80Ghz, tak bych se chtěl zeptat jak je na tom s útlumem přes plastové okénko. Plánuji něco na zvonici a vše musí být schováno - už výměna dřevěného okna za nastříkaný plast je úspěch.

Počítal jsem v kalkulačce s až 20dB útlumem okna, je to reálné? Na 1km
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 7 years ago

Sidi píše:Když už se tu řeší 80Ghz, tak bych se chtěl zeptat jak je na tom s útlumem přes plastové okénko. Plánuji něco na zvonici a vše musí být schováno - už výměna dřevěného okna za nastříkaný plast je úspěch.

Počítal jsem v kalkulačce s až 20dB útlumem okna, je to reálné? Na 1km

Myslím ze to bude min. Záleží ale jaký plast a jak silný. 2mm polykarbonát jsem třeba na signálu skoro nepoznal.
0 x

Cheprer

Okenní tabule z 2x 1mm skla udělala útlum 10dBi pokud si dobře pamatuji. Skok na 500m.
Takze s tím počítej.
Crazy ape nechci být stoura ale 2mm pc musel vygenerovat minimálně 6dBi útlumu.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

To jsou docela velké rozdíly. Byl by problém to v praxi odzkoušet? Je to test na pár minut, hodnotu odečte kolega z papučí a je hned jasno.
mpcz, 27.2.2018
0 x