❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
80Ghz na 4km
LadaP píše:když se kouknu na Ceragon IP20E R2, tak podle kalkulačky ISPa dá bez problémů 700MB na tazatelovu vzdálenost s 99.98% dostupností. Co jsem přehlédl, že tu není vůbec tento spoj uveden/uvažován?
L
Ahoj,
no jsme velcí blázni co honí velké vzdálenosti a velké rychlosti, já sám jsem velký zastánce toho Ceragonu, který má navíc skvělou cenovku a kapacitu, sám s ním mám velmi dobrou zkušenost na vzdálenosti do 3 km, na více jak 3km jsem ho nenasazoval (jednak moc nemusím, a druhak jsem blázen do spolehlivosti).
Nevíhodou Ceragonu je zatím absence SFP+ portu a nutnost těch 2,5Gbps tahat z více portů (na druhou stranu se mi to na několika místech už hodilo i takto).
Prostě tu doporučujeme to, co si myslíme, že by jelo opravdu nejlépe, tedy za mě např rada:
- určitě 60x60 anténa
- pojítko v pořadí Ericsson, Alcoma, Ceragon, kde na Ceragon je asi nejlepší cenovka pod 90k bez daně
- obecně je ale nejdůležitější kvalita montáže - prostě to pojítko se nesmí hnout
- při vzdálenosti nad 1,5km při opravdu silném dešti v celé délce spoje lehnou všechna tato pojítka, otázkou jen je pravděpodobnost a čas, fyziku nikdo neochčije
R
0 x
Už jsem se díval i na jíné výrobce, s Ceragonem nemám naprosto žádné zkušenosti a nerad bych dopadl na té trase jako poprvé se Siae. Rozcházel jsem to na několikátý pokus, a pořád tam bylo něco za problém.
To samé Ericson, nemám zkušenosti s nasazením.
Alcomu jsem rovnou zavrhl, mám od nich 2 spoje. Jedou (to se od nich očekává) ale nastavování přes nějakou utilitu na kterou je potřeba licenční klíč, nutnost další krabičky v bedně (nějaká ta jejich chráněná svorkovnice) a v neposlední řadě prachy které jsem za ně dal. Ze všech tuzemských výrobců byla nejdražší (Netuším jak jsou na tom teď)
No, ale k aktuálním možnostem, tedy v pásmu 80Ghz se spoje pohybují cenově +- stejně, tedy kolem 100 000Kč bez dph. Ceragon je o něco levnější. Podle jakého kritéria tedy vybírat?
Další podstatná věc je ta, že tam budu mít zálohu v 10Ghz. Sice jen 100Mbit, ale i tak, na pokrytí kritických situací určitě postačí.
Co se týče dalších pásem a licencovaných spojů, spoje co dávají víc než 500Mbit už stojí řádově 130 000+-, další věc je poplatek za licenci. Když vemu 18Ghz tak s +10db a 55Mhz jsem na 19200Kč za rok.
Alcomu jsem rovnou zavrhl, mám od nich 2 spoje. Jedou (to se od nich očekává) ale nastavování přes nějakou utilitu na kterou je potřeba licenční klíč, nutnost další krabičky v bedně (nějaká ta jejich chráněná svorkovnice) a v neposlední řadě prachy které jsem za ně dal. Ze všech tuzemských výrobců byla nejdražší (Netuším jak jsou na tom teď)
No, ale k aktuálním možnostem, tedy v pásmu 80Ghz se spoje pohybují cenově +- stejně, tedy kolem 100 000Kč bez dph. Ceragon je o něco levnější. Podle jakého kritéria tedy vybírat?
Další podstatná věc je ta, že tam budu mít zálohu v 10Ghz. Sice jen 100Mbit, ale i tak, na pokrytí kritických situací určitě postačí.
Co se týče dalších pásem a licencovaných spojů, spoje co dávají víc než 500Mbit už stojí řádově 130 000+-, další věc je poplatek za licenci. Když vemu 18Ghz tak s +10db a 55Mhz jsem na 19200Kč za rok.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Ispič píše:nerad bych dopadl na té trase jako poprvé se Siae. Rozcházel jsem to na několikátý pokus, a pořád tam bylo něco za problém.
Verze R2 od Ceragonu má Quick setup funkci, takže nastavení by mělo být bezproblémů a rychlé. Zato první verze byl oříšek. To než se nám povedlo bez "školení" nastavit, tak jsem na tom málem nechal nervy. Hlavně to, že se muselo nastavit že se má spojit WLAN, LAN, Management do dataportu atd..
V tomhle vede Sub10 na plné čáře. Zapnout, rádio nastartuje do 10s!!!, nastavení na 4 kliknutí (výběr frekvence, výkon, modulace, alignment mode), hotovo.
Edit: proč Alcoma a Summit používají tak široký kanál? 1-1,25GHz a 750MHz na 1Gb/s? Místo v tom pásmu sice je, ale tohle je celkem plýtvání ne?
0 x
Ispič píše:Už jsem se díval i na jíné výrobce, s Ceragonem nemám naprosto žádné zkušenosti a nerad bych dopadl na té trase jako poprvé se Siae. Rozcházel jsem to na několikátý pokus, a pořád tam bylo něco za problém.
Provozuje někdo 80tku na opravdu dlouhé spoje se zálohou? Máme alcomu 900mbit na 6km, řešení by bylo paralelně k tomu dát 80tku a 11tku si nechat jako zálohování. Používá někdo erika, siae, ceragon na víc jak 6km? Signálově to je za slunce ok. Pokud to nebude přepínat při každém deštíku, tak by to bylo zajímavé.
1 x
Protože používají modulaci z pravěku.
Nicméně to jim zase umožňuje mít teoreticky lepší citlivost, méně složitá modulace = lepší cistlivost. (proto si pojítka při dešti snižují modulaci)
Prakticky ale zase širší kanál = horší citlivost. (bohužel to ještě nikdo prakticky nedokázal, aby si pojítko při zhoršení podmínek mohlo zúžit "bezztrátově" kanál)
Ale zase složitější modulace = menší výkon.... . (proto když pojítka při dešti snižují modulaci tak si současně mohou zvyšovat výkon)
Abych to shrnul - jde snadněji a laciněji vyrobit kvalitní spoj.
P.S.: Ceragon odnapájíš normálně -48V přes "dvoulinku", pokud máš vedle toho jak píšeš zálohu, pak bych šel do toho Ceragonu, tak složitý nastavit to není
Nicméně to jim zase umožňuje mít teoreticky lepší citlivost, méně složitá modulace = lepší cistlivost. (proto si pojítka při dešti snižují modulaci)
Prakticky ale zase širší kanál = horší citlivost. (bohužel to ještě nikdo prakticky nedokázal, aby si pojítko při zhoršení podmínek mohlo zúžit "bezztrátově" kanál)
Ale zase složitější modulace = menší výkon.... . (proto když pojítka při dešti snižují modulaci tak si současně mohou zvyšovat výkon)
Abych to shrnul - jde snadněji a laciněji vyrobit kvalitní spoj.
P.S.: Ceragon odnapájíš normálně -48V přes "dvoulinku", pokud máš vedle toho jak píšeš zálohu, pak bych šel do toho Ceragonu, tak složitý nastavit to není
Petr Bačina píše:Ispič píše:nerad bych dopadl na té trase jako poprvé se Siae. Rozcházel jsem to na několikátý pokus, a pořád tam bylo něco za problém.
Verze R2 od Ceragonu má Quick setup funkci, takže nastavení by mělo být bezproblémů a rychlé. Zato první verze byl oříšek. To než se nám povedlo bez "školení" nastavit, tak jsem na tom málem nechal nervy. Hlavně to, že se muselo nastavit že se má spojit WLAN, LAN, Management do dataportu atd..
V tomhle vede Sub10 na plné čáře. Zapnout, rádio nastartuje do 10s!!!, nastavení na 4 kliknutí (výběr frekvence, výkon, modulace, alignment mode), hotovo.
Edit: proč Alcoma a Summit používají tak široký kanál? 1-1,25GHz a 750MHz na 1Gb/s? Místo v tom pásmu sice je, ale tohle je celkem plýtvání ne?
0 x
Ceragon provozujeme, složitost v tom nevidím. Jen mám morální problém dát 90tis za 2,5gbit radio, když se může dát 112tis a bude v budoucnu umět až 10gbit. Jinak ceragon asi něco kuje, protože nám přišlo, že doprodávají ip20e r2, že už nebudou.
0 x
nevim jestli bezeztrátově ale erik umí zúžit kanál.
Jo taky mám problém dát 100k když za 120k už mám 10Gbit radio. Teď jsem dostal nabídku na erika na 2GBit a je to stejná cena jako AlfoPlusHD na max. O alkomě aktuálně vůbec neuvažuju.
Jo taky mám problém dát 100k když za 120k už mám 10Gbit radio. Teď jsem dostal nabídku na erika na 2GBit a je to stejná cena jako AlfoPlusHD na max. O alkomě aktuálně vůbec neuvažuju.
Naposledy upravil(a) hapi dne 23 Feb 2018 08:41, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
v tom dokumentu co sem sem postoval je vidět rozhraní a zdá se velmi jednoduché.
0 x
dagus píše:A jak šílené je na tom erikovi nastavení? Viděl to někdo?
6532 velice jednoduche v nastaveni.
0 x
hapi píše:nevim jestli bezeztrátově ale erik umí zúžit kanál.
Aktualne mam doma erika misto siae .. to zlobilo a celkem jsem se s nim natrapil.
2G s SFP+
0 x
udělej screeny, erika chci kupovat ve stejný konfiguraci co máš ty.
0 x