❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
BIGG_CZ

Re: AP 60ghz

Příspěvekod BIGG_CZ » 7 years ago

Zdravíčko,
já to četl pozorně, jen nevím proč prznit tak velkou parabolu když to bude mít tak malou účinnou plochu.
Pochopil jsem, že máte klasickou 3D tiskárnu 200x200, tedy to bude na 99% Rebel nebo Průša, pak tedy navrhuji toto:
anténa vytištěná na 3d s upraveným f/d pro rozměr tiskárny 200x200
A teď jsme na tom lépe s dopadovou plochou při stávajícím možnostech tiskárny. Výsledná parabola bude mít tedy průměr 200mm.
Pokud je potřeba *.stl, tak dodám.

186.jpg
186.jpg (29.68 KiB) Zobrazeno 3027 x
1 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 7 years ago

jen blby dotaz, ale 3D tiskarna Prusa ma povrch takovy no hmm vroubkovany, jak docilite pekneho lesteneho presneho povrchu ? pokoveni obrysuje nerovnosti ne ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Zdravím, no nevím, co je na mé skice nepochopitelného, ale já se domnívám, že metoda získání paraboly s potřebným poměrem D/f vyříznutím z velké je správná a využití plochy bude 100 procent, což jinak dosáhnout nelze. Třeba to nějaký matematik / teoretik shlédne a přepočítá. Závěr o malé činné ploše nechápu.
Přepočet na parabolu 200 mm si udělám i sám, to nic neřeší. Jde o to, kdo vytiskne návrh pro průměr 400 mm. Doufám, že to výše píši jasně. Ten návrh nechápu, co by se tím řešilo.
Děkuji, mpcz, 18.2.2018
0 x

mpcz

Viktor Novotný píše:jen blby dotaz, ale 3D tiskarna Prusa ma povrch takovy no hmm vroubkovany, jak docilite pekneho lesteneho presneho povrchu ? pokoveni obrysuje nerovnosti ne ?

Ano, to je samozřejmě správný dotaz, proto jsem se pídil po výsledku potažení alobalem. Já jsem to v minulosti zaplnil plničem, zaleštil a vakuově pokovil. To se ale jednalo o odraz světla, nikoliv rádia.
Takže mi lépe vychází druhá varianta: výřez malé paraboly z velké 65-80-100 cm. Jak tu velkou/vhodnou někde seženu, hned to odzkouším.
mpcz, 18.2.2018
0 x

BIGG_CZ

Povrch se dá částečně "vytunit" v acetonu s kombinací se styrenem. Ale toto se dá použit pouze u ABSka.
Tyto tisky jsou cca 2 roky staré kdy jsem testoval nějaký materiál z pomletiny a následně jsem z něj udělal drát. Opravdu je to jeden a ten samý materiál.
aceton.jpg
aceton.jpg (73.09 KiB) Zobrazeno 2998 x
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 7 years ago

ale naleptanim se zase povrch "posune" mimo optimalni ... :-(
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

BIGG_CZ

Ano, to je pravda, ale v případě paraboly je to opravdu tak, jak je popsané výše. Plnič a pokud to jde, tak to následně celé jen doleštit třeba na soustruhu přes brusné kopyto. Chybovost tam bude minimální.
Bavíme se ale o nízko nákladové testovací výrobě.
0 x

mpcz

Ano, vždycky se všechno posune. Povrch paraboly je popsán v teorii a takový posun se do této tolerance krásně vleze. Při výrobě vznikají mnohem horší posuny, ale na to se asi moc nehledí. Ty ztráty, které vznikají nedozářením anebo zacloněním jsou mnohem větší.
mpcz, 18.2.2018
0 x

BIGG_CZ

Zdravíčko

tak máme tady další posun.
Opět 250 metrů.
Včerejší testy, přenosovka na max. dokonce UDP test jednostranně přes 1150 Mbit.

Tentokrát se jedná o Dual Gregorian. Má to neuvěřitelnou ostrost, už tisknu nový typ, kde je to na max možného ze stávající 40cm antény.
a.jpg
a.jpg (102.35 KiB) Zobrazeno 2757 x
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

1150Mbit je maximum co dokáže generovat jednotka při plné rychlosti. Stejný udp výsledek jde dosáhnout na 112m s originál jednotkami. Tudíž s jakýkoli jiným bastlem do středové paraboly nebo offsetky uděláš na 250m tentýž výsledek ;)
Hoď si za to nějaké jiné výkonnější rbčka a testuj přes spoj, tam uvidíš posun, takto je to naprd. Případně to pak ještě dokrmit testem z jednotek.
0 x

mpcz

To se mi nějak nezdá. Pravda je, že 250m už tady bylo mnohokrát, ale jaký posun uvidí, až tam dá výkonnější stroje? Prosím více vysvětlit pro ty méně chápavé.
Řekl bych, že posun spíše nastane, až se dostaneme za kilometr. Ne že by bylo prioritní se za touto metou honit, ale řekne nám to, že jsou vyřešeny (třeba i částečně) problémy s neznámým úhlem (zatím kvalifikovaně odhadovaným) vyzařování dipólu a s tím spojené nedozáření středové paraboly atd. Jsou tu prezentovány pochybnosti o uskutečnitelnosti této trasy na 60 GHz, ale když chodí Metro, proč ne MKT?, že.
Podařilo se mi sehnat originální mikrokonektory DC/DC na propojení desky WAP a hlavně originální MURATA pigtaily v různých délkách. Ohledně přídavného útlumu MURATA pigtailu se to bohužel nevyjasnilo, údaj frekvenci mezifrekvence (v okolí 1,3 GHz) od p. Šťourače zatím nikdo nepotvrdil, ani on sám se k tomu již později nevyjádřil, takže těžko říci.
mpcz, 24.2.2018
0 x

Ispič

mpcz: jenom jsem chtěl říct, že testování jednotek proti sobě je k ničemu. Nemají početní výkon aby se dostali jedním směrem po 1 tcp spojení více něž 360-380Mbit a v udp více než 1150Mbit. Tudíž pokud tady BIGG_CZ dosáhl v udp testu 1150Mbit, znamená to pouze to, že spoj nedovede generovat větší provoz. Tedy ve skutečnosti možná propustí více, ale to nezjistí z pouze z testu jednotek proti sobě.
Aby se zjistilo, zda je propustnost ještě vyšší, je potřeba testovat přes spoj, tedy dvěma nezávislými stroji na koncích spoje. Ono vygenerovat Gigabit provozu není žádná sranda.
1 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Ispič píše:mpcz: jenom jsem chtěl říct, že testování jednotek proti sobě je k ničemu. Nemají početní výkon aby se dostali jedním směrem po 1 tcp spojení více něž 360-380Mbit a v udp více než 1150Mbit. Tudíž pokud tady BIGG_CZ dosáhl v udp testu 1150Mbit, znamená to pouze to, že spoj nedovede generovat větší provoz. Tedy ve skutečnosti možná propustí více, ale to nezjistí z pouze z testu jednotek proti sobě.
Aby se zjistilo, zda je propustnost ještě vyšší, je potřeba testovat přes spoj, tedy dvěma nezávislými stroji na koncích spoje. Ono vygenerovat Gigabit provozu není žádná sranda.

k cemu víc? má to jen 1G port.SFP jako metro to nema tak proc vic jak 1Gbit.
0 x

Ispič

K čemu víc? Podle čeho jiného to chceš zaměřit, když ti signál poskakuje bez problémů v rozmezí 10%.
Když máš 5ku, víš že signál má být -50, tak při -60 řekneš, že to je v pohodě a necháš to tak? Taky se snažíš o každý decibel rezervy, a tady je to obzvlášť nutné ;)
Problém je ten, že prostě už u 75-80% ti bude btest ukazovat tu samou propustnost jak u 100%, a to je sarka velké rozpětí rezervy.
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Ovšem rezerva má asi pramalý vliv na propustnost - pokud je signálu dost na to, aby to jelo v nějaké modulaci a ještě to doladíš o 10dB tak to na propustnosti a nejspíše ani na "signálu v bramborách" nepoznáš.
0 x