❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

hAP AC lite (RB952UI-5ac2nD)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Pintero
antispam: Ano

Re: hAP AC lite (RB952UI-5ac2nD)

Příspěvekod Pintero » 7 years ago

hapi píše:ale je fakt že s mikrotikem jsou daleko větší problémy takže pokud to člověk má jenom na wifi tak tplinka nebo netise bych dal.

tvl hapi vždyť si tady ještě docela nedávno vychvaloval hap lite do nebes jak je boží, jede ti vše na CAPsu, přijdeš k zákazníkovi, nic nenastavuješ a jdeš dál :nerd:
Když to někomu nejelo, bylo to v lidech a tobě jelo vše super?? Proč ta změna v názoru?
0 x

whef

Příspěvekod whef » 7 years ago

Jo jo, taky jsem si říkal, že když už Hapi otočil proti tiku, tak že je to zlé a co teda vlastně dávat. Dávám takový mix tiku a TP-Linku a když to nefunguje a vadí to tak se to případně mění. Nevím, už čemu věřit asi ničemu z těch levnějších věcí. Standarty moc nefungují a vše si to funguje svým vlastním životem. Jinak Tp-link alespoň má trochu českou podporu a zastoupení, což třeba u Tiku nechápu, ale chápu, že to je zařízení pro jiný segment. Trochu mi chybí, že nemá UBNT nějakou rozumnou domácí wifinu, ale asi vědí proč to nedělaj. Neumí to udělat asi tak lacině a trochu funkčně. Ty kostky nejsou řešení, když to nemá vlastní managemnt, to vidím spíš jako doplněk GPONU.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

tady jde o to co od toho chceš. Mikrotik má capsman. To je docela dobrá věc protože neřešíš spoustu věcí a docela často se poslední dobou nasazují dvě apčka po baráku což je potom pro správu daleko snaží a třeba teď budeme dávat v jednom baráku 4 mikrotiky. Můžeš si upravit defaultní konfig atd.. takže zákazníkovy dáš už apčko upravený tebou s customizovaným nastavením takže to je hodně podobný jako dsl modemy upravený od operátora.

To je dobrý. Jenomže kompatibilita s ostatními zařízeními obzlášť s těmi staršími je extrémně problematická. Já doma třeba nemám s mikrotikem problém. Máme tu dva telefony, notebooka a tablet. Neni vůbec žádný problém. A ten problém zdá se nemá ani většina zákazníků co maji nový věci. Sem tam se prostě něco ukáže a nejde to na mikrotiku vyřešit. Ale to ani neni tak zásadní jako třeba fakt že za cenu hap lite dostanu od tplinka lepší věc po wifi stránce.

No ale proč v tomhle případě sem cuknul? No, když jsem se podíval na tazatele s 18 příspěvky a chce koupit mikrotik a dobastlit pendreky (ačkoliv nevim co očekává od signálu o cca 2dB většího, asi zázrak) tak mu prostě řeknu ať si koupí netise, protože za 14 dní přijde na tohle formu znova a bude se ptát jak má spojit tyhle dva porty s wifinou dohromady na mikrotiku a proč mu tohle nefunguje s tímhle atd...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Kaja

Příspěvekod Kaja » 7 years ago

Nikde jsem k Netis2149 nenasel vyssi verzi FW nez V2.2.36123. A tahle ma jiz binarni obsah konfig souboru.
K.

Petr Bačina píše:
Kaja píše:A V2.12.41694 ma opravdu textovy konfigurak? Nebo to je binarni soubor, ktery nelze strojove vygenerovat a poslat do zarizeni?

Nevím, ale pokud si pamatuji, tak se dá z routeru stáhnout backup, který má sice koncovku archívu, ale je to texťák, který jde upravit zase nahrát zpět. To je ve všech verzích stejné. Ale nezkoušel jsem to, nepoužíváme.
http://aspa.cz/doc/d/o/c/netis_tipy.pdf
0 x

whef

Příspěvekod whef » 7 years ago

Jasný, že je potřeba uvažovat na co to chci, mikrotik je uričitě víc variabilní, o tom žádná. Teď dost dávám od TP-Linku EAPY 115 v cluster modu, škoda, jen že ten cluster mod zařízly u ostatních zařízení a hw konroler a k tomu ještě případně poe switch, to už je úlet do domácnosti. Ty Tiky jsou lépe zpracovaný, dá se tam jednoduše vypnout svítí led, což na Capech nejde, nebo se mi to jednoduše nepodařilo, dávat ty wAP se mi nelíbí, i když už jsem to taky zkoušel. Po bezdrátové části je na tom TP-Link lépe za lepší peníze. Jo pokud je potřeba nějaká special konfigurace, je problém to je fakt. Ty 5G rádia, ale moc nedáváme to je tak do paneláku a neumí to zas router a dávat do do domu, kde je přípoj 5G, je podle mne nesmysl.

hapi píše:tady jde o to co od toho chceš. Mikrotik má capsman. To je docela dobrá věc protože neřešíš spoustu věcí a docela často se poslední dobou nasazují dvě apčka po baráku což je potom pro správu daleko snaží a třeba teď budeme dávat v jednom baráku 4 mikrotiky. Můžeš si upravit defaultní konfig atd.. takže zákazníkovy dáš už apčko upravený tebou s customizovaným nastavením takže to je hodně podobný jako dsl modemy upravený od operátora.

To je dobrý. Jenomže kompatibilita s ostatními zařízeními obzlášť s těmi staršími je extrémně problematická. Já doma třeba nemám s mikrotikem problém. Máme tu dva telefony, notebooka a tablet. Neni vůbec žádný problém. A ten problém zdá se nemá ani většina zákazníků co maji nový věci. Sem tam se prostě něco ukáže a nejde to na mikrotiku vyřešit. Ale to ani neni tak zásadní jako třeba fakt že za cenu hap lite dostanu od tplinka lepší věc po wifi stránce.

No ale proč v tomhle případě sem cuknul? No, když jsem se podíval na tazatele s 18 příspěvky a chce koupit mikrotik a dobastlit pendreky (ačkoliv nevim co očekává od signálu o cca 2dB většího, asi zázrak) tak mu prostě řeknu ať si koupí netise, protože za 14 dní přijde na tohle formu znova a bude se ptát jak má spojit tyhle dva porty s wifinou dohromady na mikrotiku a proč mu tohle nefunguje s tímhle atd...
0 x

hapi

nesmysl to bejval. Pomalu přecházíme na dávání zákaníkům co chtěji aby to jelo hap lite ac. Nemám to jak vysvětlit ale 5GHz prostě jede i když je to jenom 1x1. Typický nastavení 2.4GHz 2x2 20MHz a 5GHz 1x1 2x20MHz. Je fakt že hap lite ac jede podstatně lépe než hap lite což bude hlavně výkonnější wifinou. Možná kdyby tplink měl možnost upravit si default config a spojit ethernety všechny včetně wanu do bridge s ostatními, ok, proč ne. Jenomže takhle si to každej doma nějak zapojí, za půl roku to resetne a ten net už nechodí tak jak by měl protože tplink převezme i dns a vyřizuje to sám a nezřítka kdy se stane že to po čase blbne. Takže super že máme v cpe dhcp a všechno možný když dole u zákazníka trůní tplink ve wanu a jakákoliv vzdálená konfigurace tim pádem končí. Zyxel měl docela dobře našlápnuto, ap mod, některý uměli ukazovat stavy portů, uměli i dhcp klienta... jenomže po záruční době tak nějak začaly odcházet.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 7 years ago

Nový FW u TL-WR841N taky umí AP mód, ale neměl jsem moc času si s tím hrát, takže nevím, jestli je opravdu bezproblému bridgován i WAN port. Stejně tak to nevypadá, že by se mu dal v tomhle módu nastavit default GW, takže management na dálku asi furt nehrozí. Ale klidně mě opravte, jestli si s tím už někdo více hrál.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 7 years ago

Btw. ten Netis má binární konfiguraci i s nejnovějším FW. Kdyby se někomu podařil získat soubor s novým FW, aby se dal nahrát do starších kusů, byl bych rád, kdyby se o něj podělil. Stejně nechápu, proč je pro výrobce problém dát ho na web.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 7 years ago

Routery značky Netis obsahují zadní vrátka umožňující ovládnutí routeru z internetu. Podle bezpečnostních expertů je na těchto zařízení otevřený port 53413, který spolu s neměnným heslem poskytuje útočníkům snadný přístup do zařízení.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Ověřený zdroj? A článek na root.cz a twitter mezi ověřené zdroje fakt nepatří ;-)
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 7 years ago

To je tak 4 roky starý ne?
0 x

hapi

on netise někdo dává na veřejku? neni to pak jedno když jí nemá?
0 x