❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak pomocí Mikrotiku spojit dva "páteřní" spoje v jeden

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
marekjanu

Jak pomocí Mikrotiku spojit dva "páteřní" spoje v jeden

Příspěvekod marekjanu » 7 years ago

Dobrý den,
začnu trochu obecněji. Řekněme, že v rámci sítě (myslím tím stejný IP rozsah adres a použití režimu bridge) vytvořím dvě cesty, kudy se mohu dostat z bodu A do bodu B. Vím, že podle toho, jak je síť nakonfigurována může dojít k vytvoření kruhu a nebo ne. Zajímalo by mne, zda to jde také použít jako výhodu a obě cesty spojit do jedné, tak aby se navýšila jejich kapacita (rychlost spojení mezi bodem A a B ). Vytvořil jsem k tomu tento obrázek:

sit.png
sit.png (13.31 KiB) Zobrazeno 2152 x

Jak bych mohl Routerboardy co nejjednodušeji nakonfigurovat, aby to přineslo nějaký užitek? Tj. zvýšení propustnosti mezi nimi resp. záloha při výpadku jednoho z point - to - point spojů. Jak se to bude chovat, když jeden ze spojů bude mít třeba pouze pětinovou rychlost oproti tomu druhému? Děkuji.
1 x

reset

Příspěvekod reset » 7 years ago

nemam to sice moc vyzkouseny, ale
aby nedochazelo k zakruhovani , melo by se to dat vyresit pres bridge protocol mode: stp / rstp .
Tim ale nevyresis spojeni konektu do sebe.
Vyresit by se to melo dat pres bonding , pokud jsou spoje "identicke". Tz. rozpojit bridge , udelat bonding .
Jine reseni asi neni , ale opravte me, pokud placam .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing

Být tebou, tak to ovšem neřeším. Budeš jenom na nervy a nikdy ti to nebude fungovat pořádně (to by ty spoje musely být fakt shodné a to včetně chování - což u wifi nikdy nedosáhneš). Udělej to jen jako backup. A za ušetřený čas si jeden spoj kup lepší.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

marekjanu

Příspěvekod marekjanu » 7 years ago

ludvik píše:https://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing

Být tebou, tak to ovšem neřeším. Budeš jenom na nervy a nikdy ti to nebude fungovat pořádně (to by ty spoje musely být fakt shodné a to včetně chování - což u wifi nikdy nedosáhneš). Udělej to jen jako backup. A za ušetřený čas si jeden spoj kup lepší.

Děkuji, toto je pro mne důležitá informace.

Prosím ještě o doporučení, jak nakonfigurovat mikrotik tak, aby jedna z linek byla jako záložní. Tj. v každém čase aktivní pouze jedna, s tím, že jedna z těch dvou bude upřednostňována, pokud budou dostupné obě dvě. Díky.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

spanning tree (RSTP). Tj. na obou koncích bridge. A kudy to půjde ladíš přes priority na portu (nebo cost, což je logičtější, pokud jsou ty spoje různé).

Nebo opět OSPF. Na obou spojích různé ip segmenty, ladíš opět cost (co je "levnější", to přenáší).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.