❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB3011 a IPTV lag

Návody a problémy s konfigurací.
Wombat
antispam: Ano

RB3011 a IPTV lag

Příspěvekod Wombat » 7 years ago

Zdravím,

mám 1 Gbit LAN postavenou na RB3011, od poskytovatele IPTV, která hraje přes 100 Mbit port v TV (via IGMP).. problém nastane, když začnu z PC kopírovat na NAS velké, nebo více souborů.. tak to kopíruje rychlosti cca. toho 1 Gbit, ale IPTV se začne škubat.. V čem může být problém? Podle stats atd. se RB nudí, tedy žadný CPU apod. neletí nahoru, všechno jede v poho.. "jen" se to škube, nebo sekne, do doby než skončí kopírování.

Nějaký nápad?
0 x

Grul

Příspěvekod Grul » 7 years ago

žeby si to měl ve stejný switch skupině připojený tou gbit linkou?
studujete před nákupem HW i bloková schemata zapojení portů?
0 x

Wombat

Screenshot_20171111-213833.png
Screenshot_20171111-213833.png (194.09 KiB) Zobrazeno 3783 x

Aha, no ok, tak přehodit TV, nebo PC, NAS?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Grul píše:žeby si to měl ve stejný switch skupině připojený tou gbit linkou?

No a? Je to snad switch, ne? Provoz mezi dvěma porty nemůže ovlivnit jiné dva.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Grul

tak 3011 je v první řadě router ne switch.
ale nejlíp by bylo kdybys wan měl do sfp
https://i.mt.lv/routerboard/files/RB301 ... 123613.png

vyzkoušej to proházet aspoň, můžu se mýlit ale podle mě končíš právě kvůli tomu že zahltíš tu linku a ten router tudy víc neprocpe pak
a jelikož to neteče přes CPU tak to na routeru ani nijak nevidíš
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

takže ty si ucpeš gigovej port kopírováním na nas plnou rychlostí a chceš ještě aby po tom samim portu jel bez chyby multicast?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Uplink je v ether1.
TV v ether7.

PC & NAS v portech 2 a 3.

O jakém zahlcení proboha oba mluvíte?

Grul: pokud je provoz "routován" hardwarově na L2 vrstvě, je to switch, ať už celé krabičce říkáš jak chceš.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Grul

dle mého soudu zahltí kopírováním z pc na nas ten switch chip pro první skupinu, kde má i wan
a pak chce do tv v druhý skupině ještě posílat data
kdyby to odloučil a wan měl třeba v 6ce tak si v prvních pěti může přetěžovat a v tom zbytku mu net pojede normálně.

ale jak jsem psal, je vás tu mnoho chytřejších jak já, jen jsem napsal svůj názor, který samozřejmě může být mylný.
nejsnáz je to když nám to otestuje ne?
0 x

Wombat

@Grul tak fakt.., PC & NAS přehozen do Switch 2, TV do Switch 1 a všechno jede na pohodu ;-) díky moc.

Měj se.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

ludvik píše:Uplink je v ether1.
TV v ether7.

Grul: pokud je provoz "routován" hardwarově na L2 vrstvě, je to switch, ať už celé krabičce říkáš jak chceš.

jak víš jaký porty tazatel má použitý? já to nikde napsaný od něj nevidim.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Kysa

Příspěvekod Kysa » 7 years ago

hapi píše:
TV v ether7.

Že by to odhadl podle obrázku?
0 x
Petr Krist

ludvik

za a) z obrázku, za b) kdyby to nebyl switch, tak to pozná na vytížení, což tvrdil, že nepoznal.

hapi píše:
TV v ether7.

0 x

ludvik

V tom případě je v tomto RB něco hodně špatně a moc jsi mě nepotěšil.
Wombat píše:@Grul tak fakt.., PC & NAS přehozen do Switch 2, TV do Switch 1 a všechno jede na pohodu ;-) díky moc.
Měj se.
0 x

Wombat

Mám sice RC verzi 6.41 s IGMP snoopingem, tak nevím na kolik to může být tím.. ale každopádně to přehození to vyřešilo.
0 x

Grul

ludvik píše:V tom případě je v tomto RB něco hodně špatně a moc jsi mě nepotěšil.
Wombat píše:@Grul tak fakt.., PC & NAS přehozen do Switch 2, TV do Switch 1 a všechno jede na pohodu ;-) díky moc.
Měj se.

špatně ne, ale je to furt "lacinej" HW a jako router dobrý, jak jsem psal neni to switch, ikdyž to switchovat umí, to by to od návrhu muselo vypadat jinak.
Já jsem za 3011ku rád, protože oproti 2011ce to má už aspoň nějakej smysl, 2011ka je slabota (nic moc to neunatuje a když se přidá další do FW, tak hrůza)
0 x