❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zase CCQ

Návody a problémy s konfigurací.
mirek.k

Re: Zase CCQ

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

Robotvor píše:Nahrej verzi 6.34. Na klientech wireless protocol=any a na AP dej nstreme a testuj. Ještě můžeš v záložce nstreme nastavit best fit a packet size 4000.

Mam všude verze 6.36.4 a ten nstreme zkusím zítra.
diky
0 x

mirek.k

Nstreme se chová stejně blbě, jako Nko.
Může to být hardwarová závada na AP?
Mirek
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

signál 60 znamená -60 nebo 60 SNR? jaké tam jsou signály v mínusovejch hodnotách?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mirek.k

okoun píše:signál 60 znamená -60 nebo 60 SNR? jaké tam jsou signály v mínusovejch hodnotách?

Signál -60 dBi a SN 41-49.
0 x

okoun

no tak to je ten problém u mě by se to taky při -60 rozpadalo.... musím mít minimálně -55 a lepší. Pokud přepnu na nv2 tak to sice začne držet ale za cenu malé rychlosti třeba jen okolo 6Mb...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mirek.k

okoun píše:no tak to je ten problém u mě by se to taky při -60 rozpadalo.... musím mít minimálně -55 a lepší. Pokud přepnu na nv2 tak to sice začne držet ale za cenu malé rychlosti třeba jen okolo 6Mb...

To nemyslíš vážně? Normálně provozuju AP s klienty mezi -60 a -70 zcela bez problémů.
To by při dodržení limitů výkonu znamenalo připojovat klienty tak do 100 - 200 m.
0 x

okoun

no to v případě použité malejch antének.. začal bych s tím že sektor bych dal něco normálního železného a potom dávat parabolky k zákazníkům... Ono pokud tam někdo na otm kanálu je už třeba jen při -85 tak už je problém při -60 si to spočítej kolik tam je rezerva...
0 x

hol

Příspěvekod hol » 7 years ago

Podle popisu mi to prijde jako zaruseny s tim, ze takhle hodne dokazes zarusit pouze sam sebe (tedy za podmínky, že jsi na bodu sám a nikdo na tebe nemíří). Proveris to tak, ze na chvilku naladis nekam, kde je cisto (indoor treba). Pokud nepomuze, tak porestartuj vsechny klienty, nektery muze byt seklej v nejakym nekorektnim stavu. Pak moznost ze je vadna sectora. Tu muzes samozrejme zkusit vymenit i RB. Posledni moznost je pak postupne vypinat klienty a hledat, kterej to dela. To je pracne, chce to trochu citu...nicmene se to obcas stava :(
Jo a jeste mrkni do torce, zda tam nebeha prilis mnoho malych packetu. I to dokaze ap docela slusne rozhnojit.
0 x

mirek.k

Vlastní rušení mně napadlo jako první a nemyslím si to.
Scanoval jsem to jak z toho AP, tak od klientů i z jiného všesměrového AP na stejném místě.
Nápad se seklým klientem je prima - vyzkouším.
Přeladění na chvíli do indooru je problém. Na klientech mám vyjmenované jen outdoor kmitočty :-(
Každopádně díky!
Mirek
0 x

Ice_Mann

Příspěvekod Ice_Mann » 7 years ago

Zkusil bych vyměnit to SAcko podle me je na něm na anténě nějaký problem vysoka hodnota psw,když radio vysila tak se do něj vrací velké množství energie zpet a zarusi samo sebe
0 x

mirek.k

Ice_Mann píše:Zkusil bych vyměnit to SAcko podle me je na něm na anténě nějaký problem vysoka hodnota psw,když radio vysila tak se do něj vrací velké množství energie zpet a zarusi samo sebe

Ano, to bude další krok.
Reboot klientů nepomohl.
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

mirek.k píše:Vlastní rušení mně napadlo jako první a nemyslím si to.
Scanoval jsem to jak z toho AP, tak od klientů i z jiného všesměrového AP na stejném místě.
Mirek

Podla coho usudzujes, ze sa sam nerusis ? Mnoho ludi sa to smialo nad tym, ze preco mikrotik riesi synchronizaciu AP na rozdielny freq a nie rovnakych - pretoze aj na rozdielnych freq sa mozes rusit. Ak mas setup napr. takto AP1 - 5500 / 20Mhz kanal a AP2 5520 /20Mhz kanal a tieto dve zariadenia sa ti naskenuju navzajom na -30 tak mozes pocitat s vlastnym rusenim. V tom pripade je najlepsie vhodnejsie rozmiestnenie alebo vacsi odstup freq. Co sa tyka klientov, nemas tam nahodov aj nejake single chainy N ? Pokial zacne taky klient prenasat data tak priepustnost AP ide dole, dalsia vec moze byt vadne radio na klientskej antene - casty problem RB711 alebo starych sextantov s RB711. Ten vykon 15dBm na sektor vyhul na maximum a vyskusaj aku to spravi zmenu, tak isto skus nechat vyhulene aj na klientoch ci bude zmena. Tymto ta nenavadzam na zasieranie prostredia ale na skusku ci bude rozdiel, prasaciny tiez nemam rad ;) V jednom pripade si sam spominam na taky problem, ze sektor UBNT AC s NetMetal5 nechodil az tak dobre - pretoze vykon bol nejakych 14dBm, ked sa hodil na 20dBm tak uz chodil, signaly pritom boli aj z regulaciou dobre ale proste neslo to.
0 x

mirek.k

Díky za pěkný rozbor a nápady.
V síti ještě nějaké jednopolarizační klienty mám, ale ne na tomto AP.
Při scanování rušení samozřejmě beru v úvahu i okolní kanály.
Dnes jdu vyměnit AP, tak uvidíme.
0 x

mirek.k

Provedena výměna AP bez jakékoliv změny.
Zkoušel jsem také zakázat polovinu klientů a pak druhou - taky nic.
Takže už zbývá jen to rušení.
Na stejném kanále jsou tři AP -85 (prý bez klientů), -82 a -85.
Na sousedních kanálech pak také dvě AP -60 a -76.
Může to dělat takové psí kusy? Přeladit není kam. Zvýšený výkon pomáhá, ale zdaleka to není tak, jak to bývalo.
Mirek
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

Trošku OT snad to nebude zakladateli vadit?
Když máte mix klientů na jednom sektoru. Dual N a single N klienty. Jak moc to vadí? Degraduje to reálně hodně rychlost?
0 x