❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kvalitní metalické patchcordy - odkud?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
TheITman

Re: Kvalitní metalické patchcordy - odkud?

Příspěvekod TheITman » 8 years ago

My bereme stíněné CAT6 AWG24 zlacené 50ug od cableexpert a nikdy jsme s nimi neměli žádný problém
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 8 years ago

DD,
jak se pozna, ze je to CCA a ne poctiva med? Je to videt po oskrabani (vyleze stribrna misto medene)? Zkousel jsem ted jeden patch kabel ktery jsem vcera identifikoval jako zdroj problemu a zda se byt medeny durchum durch. Ale ty dratky uz jsou tenke dost na to abych si nebyl jisty (bez nejakeho zvetseni).
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

Normálně poškrábat, případně stačí vzít zapalovač a plamenem nahřát. Měd bude držet a jenom se opalovat, hliník začne odkapávat.

Hlína vypadá po oškrábání mědi takto https://photos.google.com/share/AF1QipN ... lRQTZCOUF3 je to vidět okem, stačí dobré světlo.
To CCA znamená v překladu mědí potažený hliník (Copper Clad Aluminum)

https://www.youtube.com/watch?v=9cHvW2d-TfQ
Kolem čtvrté minuty https://www.youtube.com/watch?v=ojFPdg7DGvk
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 8 years ago

Já si krimpuju kabely sám, bohužel jsem "výhodně" koupil balík konektorů v Opticordu a už třetí měsíc přecvakávám.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 8 years ago

Pintero píše:Já si krimpuju kabely sám, bohužel jsem "výhodně" koupil balík konektorů v Opticordu a už třetí měsíc přecvakávám.

jeste bych zkontroloval kleste. Kdysi jsem meli problemove kabely diky opotrebovanym krimpovacim klestim... A taky je dobre mit konektory na spravny typ kabelu (drat/lanko)
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Konektory jsou většinou v pohodě. I ty levné fungují jak mají. Teď máme teda nějakou divnou várku z Discompu a u těch se dost často ulamuje ten trojúhelník, který má držet izolaci kabelu v konektoru. Musí se nacvakávat pomalu, pak je OK, ale jak ho vezmu rychle, tak se ulomí. Drží totiž jenom na krajích na malém kusu plastu a ne po celé šířce jak je obvyklé.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 8 years ago

CCA se pozná už pohledem zepředu na konektor, je vidět hliníkový jádro.

Já uvažuju o recyklaci kabelů starejch 5, 10, 15 let, z doby, kdy to ještě bylo kvalitní, než seženu rozumné dodávky kvalitních cordů nebo konektorů pro ruční výrobu. Překroucení, přílišný ochození či jiný poškození konektorů se pozná okem, vodivost otestuje blikátkem. Jinak je akorát špinavej plášť a většina toho se dá umejt, navíc je to jen kosmetika. Když to bude za cenu těch mrdek z kšeftu, tak dobrý, ne? Jako vážně, proč jako ostatní amatéři že ekolikvidace všechno jen rozjebat do šrotu a poslat do hutě, aby každej šel koupit novej šmejd? Víme, jak se to v čajně dělá, to je ochrana ŽP jak noha, že :D Dá se navíc narazit i na lepší kousky, teď mám třeba něco Cat. 7 od AMP :D

Konektory a kleště jsou taky kapitola sama pro sebe. Levný kleště cvakaj různě nakřivo, rozbíjí konektory atd. atd. Levný konektory taky viděly zlato jen z rychlíku a klidně to zčerná po pár letech v šuplíku, nepoužitý.

Má někdo doporučení na dobrý kleště, který na todle netrpí (a to ovšem spolehlivě drží jakost, ne že jste narazili náhodou na jeden dobrej kus) a nestojí úplnej nesmysl?
Naposledy upravil(a) Behemot dne 18 Aug 2017 17:44, celkem upraveno 2 x.
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

https://www.forsteel.eu/kleste-lisovaci ... -8p8c-7302 GPH LTE468A, odzkoušené 3ks, kupované v rozmezí cca 1,5 roku. Máme dvoje v provozu, s tím že jedny používáme už 4 roky a jedny jsou v batohu pro případ, že bychom cvakali víc kabelů ve 2 lidech. Před cca rokem jsme vyměnili nože na zastřihování drátků a kleště jedou pořád jak nové. Žádné zmetky ani nic takového. Jenom jsou trochu těžší, díky konstrukci. Dneska mají za sebou už tisíce konektorů.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

Kleště mám ještě po bývalém technikovi podobné a mají už určitě 10let a pouze ta guma na madlech trošku trpí, musí se stáhnout izolačkou. Konektorů nedělali desítky tisíc. Stále super, občas po dešti chytly korozi, tak jsem je bral vdčkem a jedou super. Za nové bych neměnil. Kupovali jsme dle obrázku podobné našim a nechoděj tak dobře. Plast na rukojeti je taky horší. Ale dělají konektory taky dobře, zásadní je aby všechny nože v rj45 zajížděli naráz a ne jak ty levný, kde to jede postupně.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 8 years ago

Důležitá je hlavně správná geometrie a žádné vůle, jak jsem si ověřil u čín, kde to je co kus to jinak nesedí. Tudle mačká moc na kraji zub co mačká izolaci až tak, že ho to škube z těla, támhle zas mačká blbě na kraji kontakty a ty zajíždí tak šikmo, že třeba nepropíchnou drát oba zuby, plus to pak nemá kontakt v zásuvce…no běs.

A „podobné“ je obávám se dost naprd tip, protože číňan okopíruje všechno, takže podobných jsou plný obchody, ale aby to nebyl ve výsledku jen lagricovej šmejd za plnou cenu, to je ten problém…
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Dneska se mi dostaly do ruky vzorky z Alternetiva... Zcomax cat.5e AWG24 UTP i FTP. Zatím můžu říct, že na první pohled moc pěkné kabely. Materiál je skutečně měď. Nevím jak čistá, ale měděné to fakt je. Konektory jsou pěkně zpracované, izolace pěkně hladká a kabel drží pěkný nezlámaný smotek. Stíněná verze má skutečně silnou stínící fólii s drátkem a krycí plastovou fólii. Dokonce i ty nejkratší 0,5m jsou v AWG24 a průřez sedí.

Za mě určitě říkám, že jsou to pěkné patchcordy a za dobrou cenu.
0 x