Ahojte,
obraciam sa na vas s prosbou o pomoc ako mam prepojit 3 lokality medzi sebou po konfiguracnej stranke. Na lokalite 1 chcem mat servery a na lokalitach 2 a 3 pracovne stanice spolu s telefonmi. Pouzivam jedneho ISP ktory mi urobil nejakym sposobom moju vlastnu WAN siet. Mam k dispozicii vlastny WAN subnet s 32 verejnymi IP adresami. Aktualne fungujem iba na lokalite 1 kde mam servery a pracovne stanice. Na lokalite 2 a 3 su iba mikrotiky s verejnymi IP adresami kde mam rozbehany internet s NAT-kom pre zopar zakaznikov/kamaratov. Planujem ale servery aj so zopar pracovnymi stanicami ponechat na lokalite 1 a zhruba 10 pracovnych stanic rozdelit na lokalitu 2 a 3. Z toho dovodu potrebujem mat dostupnu VLAN 10,11,12 aj na lokalite 2 a 3. Akym sposobom to mam docielit? Vyriesi mi nieco prepojenie lokalit cez VPN alebo aky typ prepojenia tychto lokalit mi doporucujete? V MAN sieti mam k dispozicii 300 Mbit/s konektivitu
Prikladam aj obrazok
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ako prepojit lokality?
-
Asi zásadní by bylo upřesnit formulaci
Jinak obecně VLAN je pro oddělení sítí v lokální síti a VAN naopak pro propojení vzdálených sítí - Váš případ. Sledoval bych tedy VPN.
Mirek
.ktory mi urobil nejakym sposobom moju vlastnu WAN siet
Jinak obecně VLAN je pro oddělení sítí v lokální síti a VAN naopak pro propojení vzdálených sítí - Váš případ. Sledoval bych tedy VPN.
Mirek
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den
Před časem jsem řešil podobný problém s domácí sítí (rodiny)
Řešení : VPN
Uplně stačí 1 veřejná ip (nemohl jsem mít všude veřejky) použít nějakou openvpn (mikrotik nemá dobře implementované nepodporuje udp) nebo stačí PPTP ale zabezpečení nulové , a pak použít routy
Ale vzhledem k tomu že máte víc veřejných adres (pokud je máte v každé lokalitě alespoň jednu ) můžete použít ipsec a máte to .
Před časem jsem řešil podobný problém s domácí sítí (rodiny)
Řešení : VPN
Uplně stačí 1 veřejná ip (nemohl jsem mít všude veřejky) použít nějakou openvpn (mikrotik nemá dobře implementované nepodporuje udp) nebo stačí PPTP ale zabezpečení nulové , a pak použít routy
Ale vzhledem k tomu že máte víc veřejných adres (pokud je máte v každé lokalitě alespoň jednu ) můžete použít ipsec a máte to .
0 x
mam nieco podobne,
nad rb1100AHx2 eoip tunel pre kazdu pobocku, ak nedoverujes bezpecnosti siete poskytovatela tak to moze este zasifrovat cez ipsec...
nad rb1100AHx2 eoip tunel pre kazdu pobocku, ak nedoverujes bezpecnosti siete poskytovatela tak to moze este zasifrovat cez ipsec...
0 x
dubrma píše:Nemá poskytovatel MPLS a VPLS tunely?
ak aj ma, ak chce na tie dalsie dve lokality posielat vlan z lokality 1 tak potrebuje tunel na l2 vrstve, co eoip vie...
0 x