❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vlastní AS only IPv6

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
okoun
antispam: Ano

vlastní AS only IPv6

Příspěvekod okoun » 8 years ago

ahoj, jsem v tomto úplně v začátcích ale poradil by mi někdo kde získat vlastní AS + balík IPv6? IPv4 jsou pro nás cenou zabité, bohužel nebyla ta možnost jako u ostatních je nakoupit za ještě výhodné ceny...
tedy ipv6 bych chtěl mít pořešenou. půjde to vůbec mít vlastní pouze ipv6 a ipv4 mít prpoůjčené od poskytovatele?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

radik

Příspěvekod radik » 8 years ago

Musis si udelar registraci na RIPE a byt clenem. Az si clenem, tak si muzes zakoupit AS, IPv6 adresy, IPv4 adresy (tady se uz dava jen blok /22). U IPv4 neni jiny zpusob jak adresy ziskat levne. Podminka pro prideleni IPv4 /22 je, ze mas prideleny uz IPv6 adresy a myslim, ze je i musis propagovat jinak mas smulu a zamitnou.

Klidne muzes mit AS a tam jen IPv6 adresy. Pokud ti jde ale jen o vlastni adresy, tak nemusis met AS vubec. Adresy co ti prideli RIPE nahalsis svemu poskytovateli a on bude propagovat za tebe a k tobe jen naroutuje (pak budes mit v6 adresy svoje a v4 jeho). Pokud chces resit zalohu konektivity od nekoho jinyho, tak pak uz je dobry mit svoje AS + musis mit BGP router.
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

Jediné co tě může odradit je vstupní a roční poplatek ripe. (Snad se nepletu ale vstupka je 2000e + 1400e ročně a nevím jestli vstupka obsahuje první rok)

Edit: a proč to dělat?
- můžete mít vlastní as
- spojení přes více ISP
- blok /32 IPv6
- blokace spameru a jiných je plánována na /48 (což muže být maximum, co Vám jinak přidělí Vás ISP)
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 8 years ago

S IPv4 se ještě donedávna "legálně"nebochodovalo, ale byly RIPE přidělovány. To že tady bylo pár vykuků co s tím porůznu kšeftovali, je věc jiná. Nějakou dobu existuje ofic. market, cena za IP se pohybuje v menších rozsazich okolo 12-15$ za IP.
IPv6 si lze nechat přidělit, ať už pod svým LIRem nebo po domluvě s někým jiným. Na vlastní AS není třeba LIR.
Při týhle úrovni znalostí je lepší to nechat udělat někoho kdo o tom něco ví (na trhu je těch lidí celkem dost), nebo zajít na nějaký školení, nebo si lehnout a učit se.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

Ano na vlastní as se stačí domluvit s lirem, je tam mnoho možností, ale pořád max /48 dle podmínek ripe pro tvého lira. (A i to má nějaké vyjímky a ohýbáky)
0 x

okoun

kdo se tady s tím rozuměně zabývá komerčně? vím jen o isp-servisu....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

sacnok

Příspěvekod sacnok » 8 years ago

pgb píše:Jediné co tě může odradit je vstupní a roční poplatek ripe. (Snad se nepletu ale vstupka je 2000e + 1400e ročně a nevím jestli vstupka obsahuje první rok)

Edit: a proč to dělat?
- můžete mít vlastní as
- spojení přes více ISP
- blok /32 IPv6
- blokace spameru a jiných je plánována na /48 (což muže být maximum, co Vám jinak přidělí Vás ISP)

Vstupní poplatek už zahrnuje první rok, když se registruješ v průběhu roku, tak ti ještě něco z toho vstupního poplatku odečtou, za to, že to není celý rok.

Jestli chceš vědět přesné částky za zeptám kolegy, teď řešil registraci pro nějakou kabelovku.
0 x

sacnok

okoun píše:kdo se tady s tím rozuměně zabývá komerčně? vím jen o isp-servisu....

Co myslíš komerčně? Komerční pomoc s registraci LIR, přidělení AS a všechny věci kolem toho, nebo komerční pronájem ip adres?
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 8 years ago

okoun píše:kdo se tady s tím rozuměně zabývá komerčně? vím jen o isp-servisu....

Co já vím ... třeba ISPA ? :wink:
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

okoun

klidně mi dávejte do PM nějaké nástřely cen jeslti máte zájem....
0 x

sacnok

okoun píše:klidně mi dávejte do PM nějaké nástřely cen jeslti máte zájem....

No jo, tys ale nenapsal s čím potřebuješ pomoct. Chceš řešit registraci LIR, přidělení AS a všechny věci kolem toho, nebo pronajmout ip adresy?
0 x

okoun

LIR se mi nevyplatí jako malého regionálního poskytovatele... takže mi stačí když nějaký LIR mi udělá ASN a dá mi nějaký balík IPv6
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 8 years ago

jj, ISP Servis dlouhodobě, http://isp-servis.cz/?page_id=312
0 x

sacnok

okoun píše:LIR se mi nevyplatí jako malého regionálního poskytovatele... takže mi stačí když nějaký LIR mi udělá ASN a dá mi nějaký balík IPv6

LIR může požádat o nový AS pro zákazníka (pro tebe) a pod nový AS může dát /48 IPV6 (standart pro zákazníky) nebo /32 IPV6 (standart pro ISP) ale AS bude pořád vlastnit LIR který o něj požádal! Protože IP adresy a AS nemohou existovat bez LIR.

IP adresy nelze prodat (skutečnost může být jiná), ale pouze převést na jiný LIR.

Tkaže pokud budeš chtít vlastní AS a IPV6 tak se s někým domluvíš, ať pro tebe vytvoří AS a požádá o IVP6, ale IP adresy nebudou tvoje, budou toho LIR. S LIRemse pak uzavřeš dohodu o tom, že jak se staneš LIRem ty, tak že na tebe IPV6 převede.

Takže teď je otázka za kolik ti nějaký LIR udělá nové AS s IPV6 a jestli, až se staneš LIRem ty, to AS na tebe převede... :D
0 x

radik

Příspěvekod radik » 8 years ago

No chlapy, porad se tady dohadujete, jestli byt a nebo ne LIRem. Dulezity je, jestli okoun chce IPv4 adresy nebo ne. Pokud nebude udelany novy LIR, tak nema narok na posledni blok /22 pro kazdyho LIR. Jak jsem psal jedena z poslednich moznosti jak dostat adresy (pak uz jen na RIPE zakoupit od jinyho LIR).
0 x