❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

802.11ac

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
kure05

Re: 802.11ac

Příspěvekod kure05 » 8 years ago

Dlouhou dobu jsme pužívali Nstreme, ale asi tak před rokem to s tímhle protokolem celkem blblo. klienti se náhodně odpojovali, propustnost bídná. NV2 jsme nepoužívali nikdy, protože to taky nefungovalo nijak zázračně. Nyní máme všude nastaveno 802.11 a to chodí asi nejlíp a nejstabilněji. Kombinace A/N/AC klientů mě přijde že je jedno. Pokud je pouze "A" klient, tak se to sere jen u něj, ale u klientů s "N" nebo "AC" to jede dobře. Řešíme jen problém s RB912/922 a SXT SA a HG na vysílačích, že se zničeho nic odpojej všichni klienti a stačí disablovat a znova enablovat bezdrát a poté vše jede dál. Děje se to vše úplně náhodně. Někdy se to stane jednou za týden a někdy každej den . . .
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 8 years ago

Jeste jak jsme se bavili o tech ac deskach a spotrebe, tak jsem to testoval na te 750UP a kdyz udelam btest z toho, tak to zere 5W, karta jede na 17dBm. Jinak v klidu 2-3W
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 8 years ago

kure05 píše:Dlouhou dobu jsme pužívali Nstreme, ale asi tak před rokem to s tímhle protokolem celkem blblo. klienti se náhodně odpojovali, propustnost bídná. NV2 jsme nepoužívali nikdy, protože to taky nefungovalo nijak zázračně. Nyní máme všude nastaveno 802.11 a to chodí asi nejlíp a nejstabilněji. Kombinace A/N/AC klientů mě přijde že je jedno. Pokud je pouze "A" klient, tak se to sere jen u něj, ale u klientů s "N" nebo "AC" to jede dobře. Řešíme jen problém s RB912/922 a SXT SA a HG na vysílačích, že se zničeho nic odpojej všichni klienti a stačí disablovat a znova enablovat bezdrát a poté vše jede dál. Děje se to vše úplně náhodně. Někdy se to stane jednou za týden a někdy každej den . . .

nerobi ti to dfs?
0 x

kure05

Ne, tak tupej fakt nejsem. . .
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 8 years ago

chlapi nedali mi tie vase slova a na jednom spoji kde som doteraz mal 802.11N to slapalo okolo 92 prepol som 802.11AC tak uz okolo 100 na novom firm takze to sa vylepsilo ale ako nahle som nechal mode AC a zapol nstreme tak to ledva slo 60 nv2 slo tiez okolo 90-100 ale menej stabilne samotne ac stabilnejsie takze ostava tam to....

nstreme teda nadalej nevidim zeby bolo ako kedysi.... alebo to pouzivate len na ap s viacerymi klientami?
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 8 years ago

kure05 píše:Řešíme jen problém s RB912/922 a SXT SA a HG na vysílačích, že se zničeho nic odpojej všichni klienti a stačí disablovat a znova enablovat bezdrát a poté vše jede dál. Děje se to vše úplně náhodně. Někdy se to stane jednou za týden a někdy každej den . . .

Vyřešili jste to nějak?

---------------

Jinak aktuálně řeším tenhle problém: Na AP mám NV2 v eNku, antény Gigasektor Duo 15/120, RB411AH a F50N-PRO bezdrátovou kartu, k tomu je připojených něco kolem 18-20 klientů. Signály se pohybují vesměs mezi 50-70 dB, CCQ taky vesměs dobrý 90-100%. Verze ROS vesměs 6.35. Ty klienti moc nestahují, propustnost je něco kolem 10 max. 15 megabit. Ale když dám od nějakého klienta bandwidth test na AP tak nenaměřím nikdy více jak 30 megabit. Patrně to bude tím, že je k tomu sektoru připojených hodně lidí.

Otázka zní: Je to normální? Jak to v obdobné konfiguraci a počtu klientů chodí vám? Když přejdu na AC, pomůžu si? Tedy buď bych tam dal místo toho Gigasektoru SXT SA5 AC a nebo RB912 a k tomu AC mini pci express kartu. Přemýšlím, co by bylo lepší. Zatím se kloním asi spíše k tomu RB912 v Gigasektoru.

Díky.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

kure05

Se koukni při tom spuštěným btestu na vytížení CPU na tom RB na vysílači a hned to pochopíš ;-)
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

kure05 píše:Se koukni při tom spuštěným btestu na vytížení CPU na tom RB na vysílači a hned to pochopíš ;-)

RB912 zvladne bez problemu proti SXT klidne i 50 Mbit stabilne, zas tak slabe CPU tam neni. To co je podstatne a co se tady nepise je nastaveni NV2, jake je tam casovani? Co jine protokoly? Pak teprve lze delat nejake zavery ....
0 x

kure05

Jasný, ale on tam píše o RB411, ta je ráda že je ráda.
0 x

davecv

Příspěvekod davecv » 8 years ago

kure05 píše:Jasný, ale on tam píše o RB411, ta je ráda že je ráda.

Pokud to má jako AP, tak to bude nejspíše 411ah a ta má dostatečný výkon...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

jee to je zase sebranka tohle.

- divit se sektoru kde maji klienti signály i -70dB... co to jako je? jak asi může ject klient kterej má signál 70dB?
- a použití RB912 + AC kartu do slotu... to je jako co? Ona neexistuje RB922?

v čem ti jako AC má pomoct když máš klienty se signálem na prd? Dám ti příklad. Obyč starej omnitik, 28 klientů, rychlost ke každýmu z nich do netu 30+Mbit... proč? protože tam nemám klienty se signálem přes 55-60dB voe... Jak chceš fungovat když signály tvých klientů jsou podobně silný jako šum ve vzduchu od rušení? Raději si nenapsal na jakou rychlost klienti jsou spojený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Desku + kartu bych za problém nepovažoval, to spíše ty signály.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

kure05

To by mě celkem zajímalo, co dělá takovej omnitik s 28 klientama večer ve špičce.
1 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 8 years ago

Aneb Hapiho konstruktivní řešení problému :D Možná by to chtělo trošku klidu. :D No, ale tak abych zodpověděl dotazy:

To, že jsem napsal, že mají klienti signály 50-70 neznamená to co si myslíš. Tak když se kouknu:
14 klientů má signál 50-60, zbytek má signály horší, ale na těch propustnost neměřím. Slinkováno je to povětšinou na 130 megabitech, něco na 117, jeden na 104 a ty sedmdesátkový mají link nižší to jo... Ono když jste na vesnici a máte volný kanál, tak to jde :D Nevím co by mě tu mělo rušit na 60 decibelech, jak jsi psal ;) Další tři mají signály pod 70. Další a jediní asi dva nad sedmdesát.

To že špatný klient boří rychlosti všem okolo vím, ale pokud vím, tak tohle pravidlo platí jen pokud ten klient přenáší data - nebo stačí jen aby byl přítomen? Protože jinak by to nesedělo, ještě asi zkusím těch pár klientů se špatným signálem vykopnout a zkusmo to změřit co to udělá.

Každopádně to co jsem měřil tak to bylo na klientovi se super signálem, slinkovaným na 130/130... A propustnost aktuálně kolem 25 - 35 megabit v TCP. Zdá se mě to docela málo. Vytížení CPU je kolem 20%... Na AP teď už nikdo není, takže propustnost přes něj ani ne megabit... I když chvílema se to tam zvedne asi k 10 megabitům a pak to zase spadne.

kure05 píše:Se koukni při tom spuštěným btestu na vytížení CPU na tom RB na vysílači a hned to pochopíš ;-)

RB411AH není jako RB411. Je to jedno z nejvýkonnějších co pro řadu 4xx je ;) Takže tím to nebude... Ale RB9xx budou výkonnější, proto mě zajímalo to porovnání - jestli se mi vyplatí upgrade na 9tkovou řadu...

Jako teoreticky nepotřebuju ACčko, ale chtěl bych navýšit propustnosti, a sbírám info, co by s tím šlo dělat. A nepřijde mi moc normální, že když jsou klienti slinkovaný na 130/130 a protáhnu přes ně reálně jen něco přes 30 mega...
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

kure05

Furt máme velkou část sítě postavenou na RB433AH a btest od klienta jí v TCP vytíží na 100% už po několika desítkách Mbps. Teď postupně vše upgradujeme na RB912 nebo RB922 a je to celkem velkej skok kupředu co se týče propustnosti. Nejvíc to je znát v silně zarušenejch místech. Protože tam kde byla RB433AH a propustnost ke klientům byla několik Mbps, tak po upgradu na RB922 se zvedla třeba na 80Mbps. A to byl bezdrát nastavenej identicky. Ale máme i místa s RB433AH v nějakejch končinách bez rušení a ke klientům to taky celkem jede.
0 x