❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

měření teploty

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
philirom

měření teploty

Příspěvekod philirom » 8 years ago

Zdravím,

má tu někdo vyřešené měření teploty pomoci Mikrotiku - RS232 a senzoru DS18B20 ? Našel jsem toto schema http://martybugs.net/electronics/tempse ... rdware.cgi , v pc běží krásně, ale na MK vubec nic :( . Už se to tu kdysi řešilo, ale nedohledal jsme žádný výsledek. Děkuji. :)
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 8 years ago

Zdravím,
tohle už jsem kdysi řešil, ale ne tak jednoduše, Dallas byl na Arduinu a převodníku TTL na USB. Nebo to jde i bez převodníku, ale RS 232 už na RB moc není.
mpcz, 21.01.2017
0 x

philirom

mpcz píše:Zdravím,
tohle už jsem kdysi řešil, ale ne tak jednoduše, Dallas byl na Arduinu a převodníku TTL na USB. Nebo to jde i bez převodníku, ale RS 232 už na RB moc není.
mpcz, 21.01.2017

Děkuji za možné řešení. Vím, že rs232 se už moc nevyskytuje, ale leží mi tu nějaké starší kousky MKček tak jsem jim chtěl najít aspoň nějaké využití než úplně umřou. Každopádně když to nebude možné, půjdu do něčeho sofistikovanějšího ;).
0 x

erotel
antispam: Ano

Příspěvekod erotel » 8 years ago

Já používám Esp8266.Připojím k tomu ds18b20 do softu zadám essid,heslo a api klíč k mému serveru.Hodím do krabičky s 3ks nabíjecích baterek.monitoruje mi to podle použitého čidla různé údaje.Kdyz tam dám BME280 tak mám teplotu,vlhkost,tlak a napětí beterek.Používám deep sleep,kdy esp bere okolo 1 mikro ampery.Jednou za 10minut se probudí,odešle data a zase uspí.Zatím mi jede jeden kousek 8 měsíců z baterek.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 8 years ago

Pokud vím, tak na rs232 nejde čidlo připojit. Tam je ten seriák nějakej okuchanej, šlo to třeba k alixům, tam jsem to měl a návod by tu i někde měl být.
0 x

mpcz

hafieror píše:Pokud vím, tak na rs232 nejde čidlo připojit. Tam je ten seriák nějakej okuchanej, šlo to třeba k alixům, tam jsem to měl a návod by tu i někde měl být.

Zdravím,
no přímo na RS232 určitě ne, to okuchání je především tím, že RB nepoužívá normu, ale pouze TTL napěťové úrovně. Ale i kdyby to tak nebylo, připojit nelze. Dallas komunikuje po docela složitém protokolu, který je třeba něčím dešifrovat. Nejjednodušší a nejlevnější je podle mého Arduino do USB RB.
mpcz, 22.01.2017
0 x

hafieror

mpcz píše: Nejjednodušší a nejlevnější je podle mého Arduino do USB RB.
mpcz, 22.01.2017

Do tohoto nevidím, ale dokážu arduino z USB jakýhokoliv RB napájet a zároveň s ním i komunikovat? USB myslím třeba to co má SXT.
0 x

mpcz

SXT jsem nezkoušel, nebyl důvod, na RB411 a RB951 jsem pár věcí vytvořil, které byly napájené z USB a posílaly teplotu do centrály.
mpcz, 22.01.2017
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Zahlednul jste nekdo toto reseni od papouch.com ? 8) :idea:

A 1wire sbernici copouziva DS18B20 lze provozovat na RS232, ale ne s primym propojenim je treba adapter a hlavne vhodny SW, ne ROS.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

philirom

erotel píše:Já používám Esp8266.Připojím k tomu ds18b20 do softu zadám essid,heslo a api klíč k mému serveru.Hodím do krabičky s 3ks nabíjecích baterek.monitoruje mi to podle použitého čidla různé údaje.Kdyz tam dám BME280 tak mám teplotu,vlhkost,tlak a napětí beterek.Používám deep sleep,kdy esp bere okolo 1 mikro ampery.Jednou za 10minut se probudí,odešle data a zase uspí.Zatím mi jede jeden kousek 8 měsíců z baterek.

Děkuji za inspiraci,koukal jsme se na jednotlivé komponenty a nevypadají špatně.
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 8 years ago

Ten modul od Papoucha máme na jednom koupališti na měření teploty vody a vzduchu a je to připojený k RB411 a funguje to vpohodě . . .
0 x

hafieror

erotel píše:Já používám Esp8266.Připojím k tomu ds18b20 do softu zadám essid,heslo a api klíč k mému serveru.Hodím do krabičky s 3ks nabíjecích baterek.monitoruje mi to podle použitého čidla různé údaje.Kdyz tam dám BME280 tak mám teplotu,vlhkost,tlak a napětí beterek.Používám deep sleep,kdy esp bere okolo 1 mikro ampery.Jednou za 10minut se probudí,odešle data a zase uspí.Zatím mi jede jeden kousek 8 měsíců z baterek.

Jak měříš napětí baterek? Přes dělič napětí a analogReference(INTERNAL)?
0 x

erotel

Příspěvekod erotel » 8 years ago

hafieror píše:

Jak měříš napětí baterek? Přes dělič napětí a analogReference(INTERNAL)?

Přímo v ESP8266

Kód: Vybrat vše

#include <ESP8266WiFi.h>

ADC_MODE(ADC_VCC);
  float vdd;

void setup (){
Serial.begin(115200);
}

void loop(){

vdd = ESP.getVcc();
  Serial.println(vdd);
  } 

0 x

mpcz

Pokud je v místě měření už Wifinka 2,4 instalována, je toto určitě nejlepší řešení i z hlediska ekonomického a energetického, pouze když měřím teplotu třeba v racku nebo tak nějak, tak je asi potřeba dodat i Wifi AP 2,4 GHz pro příjem a to je dost výrazná komplikace. Pro takové případy bych rozhodně použil Arduino. K ESP sice připojit ETH modul také lze, ale už je s tím komplikace, především mechanická.
mpcz, 26.01.2017
0 x