❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

The Simper

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
honzam

Re: The Simper

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Leeonek píše:
honzam píše:
Leeonek píše:Tak jsem zjistil, že uplně zezadu antény 30°, je i se stíněným twistportem na 50m signál -60. Na ss60ku na tom samém stožáru, mířící tím samým směrem mám -75. SS60ka má rádio schované v aluboxu. Stíněný box v twistportu tedy propouští na můj vkus docela dost.
Jo, a taky by mě zajímalo, proč je na twist portu přes plošňák se zářičem samolepka s čárkovým kódem. Je to papír, papír který chytá vlhkost, přímo v zářiči... To není uplně značka ideál.

Toto se nám nikdy nepovedlo. Když seš z úhlu klidně i zepředu tak se nepřipojíš. Nebo připojíš, ale "nefunguješ". Můžu se zeptat o jaký twistport adaptér šlo?
Samolepka je samozřejmě úplná blbost, nevím proč to tam lepí. Také ji pokaždé odstraňujeme

Jedná se bohužel o stíněný twistport. Normálně by mě to nenapadlo, ale kolega při montáži to zezadu zkusil, a světe div se, rbčko se připojilo a uplně normálně jelo.

A jednalo se o V2 verzi? Viz obrázek nad mým postem...
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 8 years ago

Jen drobnou poznamku k ucinnosti stineni koaxialnich kabelu-napr. u typu RG 316,ktery se casto pouziva k vyrobe pigtailu vsemoznych typu je ucinnost stineni kolem - 50 dB na kmitoctu cca 5,5 GHz,viz odkaz nize,strana 5

http://suddendocs.samtec.com/testreport ... eb_shd.pdf

coz velmi zjednodusene znamena,ze pokud ze zarizeni[karty] vychazi signal urovne + 20 dBm a pokracuje timto pigtailem k antene,dojde v blizkosti takovehoto pigtailu k vytvoreni elmag.pole s obtizne definovatelnym prubehem vyzarovaciho diagramu[bude zalezet na tom,jak jsou jednotlive useky pigtailu vuci sobe zkrouceny] s hodnotou kolem - 30 dBm a takovato,,pigantena,, bude vyzarovat do okoli.

Ucinnost stineni semirigidnich koaxialnich kabelu-napr.ohebne provedeni RG405- dosahuje hodnot pres -100 dB.

http://woken.com.tw/products/00100A1G2A ... c_RevC.pdf

Coz je rozdil 50 dB :shock:
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 8 years ago

Selič píše:

Schválně se podívám zítra, ale co jsem dnes koukal, tak za plošňákem je kovový odlitek a z něho vedou pigtaily. Na videu a v návodu mají ještě najkou, asi vylepšenou verzi, co tam má ještě takový plastový kroužek, asi k vedení pigtailů.

Právě to místo, kde je pigtajl připájen na plošnák, kryje jen plast. Pak je krátká cestička pod kovové víčko - dno vlnovodu.
Platí to pro verzi stíněnou pro routerboard. To "stínění" chrání jen samotný routerboard.

Momentalne su na trhu dva modely tieneneho TwistPort™ Adapteru pre RouterBoard. Prva generacia s nazvom TwistPort™ Shielded Adaptor for RouterBoard ma tieneny RouterBoard a samotny vyzarovaci element pripojeny k vlnovodu. Spojenie PCB a pigtailov nie je dodatocne tienene a je viditelne ked otvorite adatpter. Pre vedenie pigtailov je vnutri umiestnena plastova obruc. Updatovana verzia s nazovm TwistPort™ Shielded Adaptor V2 for RouterBoard ma uz okrem RouterBoardu tienene aj cele PCB kovovym krytom, do ktoreho vedu pigtaly. Samotne spojene s PCB sa nachadza pod tymto krytom. Pri tejto verzii uz nie je pouzita plastova obruc nakolko pigtaily drzia vo vnutri inym sposobom.

S vaseho opisu vyplyva ze whef pouziva uz novsiu verziu oznacenu ako "V2" a Selic pouziva prvu generaciu TwistPort™ adapteru. Ked mate nejaku otazku ohladom nasich produktov mozete sa pozriet aj na nase forum http://www.rfelab.com, kde najdete mnozstvo uzitocnych informacii.

Tak v mém případě šlo o starší verzi s nekrytou PCB a plastovým držáčkem.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

fiestak

Příspěvekod fiestak » 8 years ago

člověk by za ty prachy hlavně asi čekal jinačí kvalitu.. osobně jsem myslel, že se bude jednat o nějaký fajně provedený alubox. No následně jsem zjistil, že je to obyčejný plast a uvitř z ohnutého plechu jenom udělané stínění RB a toť vše. A to zasouvání RB v plastovém držáku do boxu, kdy vidíte jak se pigtaily kroutí a ohýbají.. No nepůsobé to high-end dojmem, viz poznatky všech výše. Twistport samotný šel zasunout dost ztuha, musel jsem fakt zabrat, až jem měl strach, jestli něco nepovolí. A to jsem ještě raději lehce máznul vazelinou to gumové těsnění.. Představa, že to člověk vymění jednoduše na stožáru je spíš z říše sci-fi.

Nicméně po nasazení 30° verze (výměna za 60° sektor se stínícím plechem) zatím spokojenost, ke klientovi jsme dostali původně kolem 6Mb a rychlost hodně kolísala, te'd cca 18Mb stabilně a vše v limitech. Ale porovnávat 30° a 60° asi moc nejde.
Samotné nastavení antény i na problémovém místě celkem bez problému, i když je to spíš na imbus, 13-kou klíčem se ty 3 šrouby na držáku dotahují blbě, ale taky to jde. Čas a více klientů ukáže, jak si anténa vede, ale věřím, že to pojede už z principu konstrukce..
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Dnes jsem nasadil 40 stupňový se stíněmým Twisportem na RB a je to zklamání. O ničem jiném než, 30 stupňovým hornu, do zarušenější oblasti, bych asi neuvažoval, i když ten je zas dost dlouhý :( Otestuju to ještě někde jinde, ale zatím zklamání :(
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

Máme nasazené 30,40,50,60,70,80 i 90 stupňové verze a rozdíly jsou prostě v úhlech. Že by 30 byla super a 40ka propadák je blbost. Ale těch 30 je při poklesu -6dbm, takže při -3 je to už dost ostré. Horší je ten box, stínění asi nikdy nemůže být dokonalé, resp. jak poznat co to nachytá skrz box, pigtaily a co nějakým lalokem. Ani par29ext mimo s jr-250 není hluchá dozadu a do boků. Kéžby to bylo jako v jiných pásmech, kde pootočením 60tky antény o 30stupňů nechytnu nic. Ale nač brečet nad rozlitým mlékem, roky tu lidi plakali ať někdo udělá různorodé skaláry, až se toho někdo chytl. Je to univerzální řešení co funguje, ne top model. Ačkoliv cena je nesmysl, ale je to dané nabídkou a poptávkou. Pan Stourac sice taky bude nabízet i treba lepší sektory, ale za mě potřebuji, aby zboží bylo dostupné a ne po modlitbě s tím, že výrobní kapacity jsou plné a mají přednost stálý zákazníci. To prostě není dostupná anténa. Na Slovensku by si ale hoši mohli sáhnout do svědomí a zkusit udělat maximum pro to, aby to bylo co nejlepší. Takže vykašlat se na zajíždění, které stejně nechodí a udělat ty semigridove či jak pigtaily. Všechny boxi rozšroubovávám a dávám rb lidsky a pigtaily nelámu, ale pěkně porovnám. Nejsem amík, ruce mi z pěti šroubků neupadnou. Taky bych ocenil, kdyby tam ta zátka na odtok byla vyndavatelná bez rozdělání těch šílených vrutů na radomu. Když je nahoře, tak přece nemůže vypadnout, tak pojďme vyvrtat do toho plastu větší dírky, aby tam mohl být ten silikonovej čudl a mě by to zbytečně netočilo, když mám sektor blbě smontovanej. Jen ho vytáhnu a napasuju na druhou stranu. Stejně by se houby stalo kdyby to byl průtokáč jako par24ext. Díra nahoře dole.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 8 years ago

dagus píše: ...Pan Stourac sice taky bude nabízet i treba lepší sektory, ale za mě potřebuji, aby zboží bylo dostupné a ne po modlitbě ...

:D

To neni vysmech,ale opravdu jsem se zasmal...Zasadni problem je v tom ze kazdy konektor vlastnorucne pajim a kazdou antenu,kabel,pigtail vlastnorucne doladuji-neni totiz v mem okoli nikdo,kdo by moje vytvory dokazal naladit na parametry lepsi,nez jakych dosahuji velkoseriove vyrabena zarizeni.Je v tom dost zkusenosti a trocha alchymie...
Posilam PM.
0 x

honzam

Taky se přidám k nářkům :) . Za ty prachy by to chtělo nějaké inovace.
Verze twistport adaptéru pojmenovaná V3 pro routerboard by se opravdu hodila. Zasouvání šuplíku a modlení se aby se pigtaly nepolámaly je fakt na prd. Kdyby byl box řešený jinak a pigtaly byly pěkně krátké se semigridním koaxem bylo by to super. Určitě by zákazníci nějakou korunu přihodili.

Ten červenej špuntík přehazovat na místě instalace je opravdu super. Zvláště když je venku vítr a mrzne :) což asi všichni během posledních dní znáte.

Dále upozorňuji že je více než vhodné odlepovat samolepku která je v zářiči twistport adaptéru. Tato samolepka může navlhnout a dělat bordel.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

No dnes jsem na ní koukal, ale moc se jí dolů nechce. Asi to bude chtít IPA očistit, ale copak si musí člověk dělat rozborku u škatule za nevím kolik?
0 x

whef

honzam píše:Taky se přidám k nářkům :) . Za ty prachy by to chtělo nějaké inovace.
Verze twistport adaptéru pojmenovaná V3 pro routerboard by se opravdu hodila. Zasouvání šuplíku a modlení se aby se pigtaly nepolámaly je fakt na prd. Kdyby byl box řešený jinak a pigtaly byly pěkně krátké se semigridním koaxem bylo by to super. Určitě by zákazníci nějakou korunu přihodili.

Ten červenej špuntík přehazovat na místě instalace je opravdu super. Zvláště když je venku vítr a mrzne :) což asi všichni během posledních dní znáte.

Dále upozorňuji že je více než vhodné odlepovat samolepku která je v zářiči twistport adaptéru. Tato samolepka může navlhnout a dělat bordel.

- Já bych úplně šuplík vypustil. Stejně jsem to rozšrouboval a pak to tam dal, stejně to moc dobře nevycházelo.
- Bohužel je to odlitek z hliníku a ten něco stojí, ale změna ceny, by taky stála za uváženou.
- špunzík a změna polarizace, někde na věži ve větru nic moc, radši jsem se do toho nepouštěl.
- samolepku jsem odlepil, ale byla to práce, moc mi to hlava nebere, proč to tam dávaj.
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 8 years ago

Také rozmontovávám. Hlavně jsem nevěděl, který pigtail dát na jaký konektor RB. Sice jsem něco vyčetl na MK foru jak je to s chain a polarizací u SXT, aby to lícovalo proti sobě, ale jistý jsem si tím nebyl.
Skaláry používám od r. 2006. Byly to 60° ale jednopolarizační. Všichni si klepali na hlavu, že se můžu rovnou vrátit k plechovkám od párků, že to nemá výkon atd. Pak se ukázalo, že jsou super. S rušením nebyl nikdy problém.
Po skoro 10 letech se objevil simper a říkal jsem si... někdo objevil ameriku. Ale zase musím říct, že se nemusím štvát s koaxem. Protože mít dobrou anténu nestačilo. Chtělo to mít i dobrou kartu a proměřený koax s minimem odrazu na konektorech.
Tehdy to byly tyhle:
Obrázek
0 x

whef

Laibir píše:Také rozmontovávám. Hlavně jsem nevěděl, který pigtail dát na jaký konektor RB. Sice jsem něco vyčetl na MK foru jak je to s chain a polarizací u SXT, aby to lícovalo proti sobě, ale jistý jsem si tím nebyl.
Skaláry používám od r. 2006. Byly to 60° ale jednopolarizační. Všichni si klepali na hlavu, že se můžu rovnou vrátit k plechovkám od párků, že to nemá výkon atd. Pak se ukázalo, že jsou super. S rušením nebyl nikdy problém.
Po skoro 10 letech se objevil simper a říkal jsem si... někdo objevil ameriku. Ale zase musím říct, že se nemusím štvát s koaxem. Protože mít dobrou anténu nestačilo. Chtělo to mít i dobrou kartu a proměřený koax s minimem odrazu na konektorech.
Tehdy to byly tyhle:
Obrázek

Můžeš mi prosím prozradit jak je to s těmi kanály chaniny na SXT ? Já jsem to tam dal podle návodu, tedy kabely, tak, aby vycházi křížem. Říkal jsem si, že na tom zas tolik nezáleží. Jinak koaxy, taky nemám rád :( Jsou i jiné antény s boxem.
0 x

honzam

Do teď jsem všechny adaptéry pouze zasunoval do šuplíku a "modlil se" aby to dopadlo. Po vaší radě že je lepší odšroubovat 5 šroubků jsem se nestačil divit. Koaxy totálně ohnuté skoro zlomené viz foto.
Od teď všechny boxy rozděláváme. Chtělo by to novou revizi, píšu jim to na oficiální forum.
Kdo máte stejný názor, přidejte prosím komentář: http://www.rfelab.com/topic/128-twistpo ... rboard-v2/
Přílohy
adapter.jpg
0 x

whef

honzam píše:Do teď jsem všechny adaptéry pouze zasunoval do šuplíku a "modlil se" aby to dopadlo. Po vaší radě že je lepší odšroubovat 5 šroubků jsem se nestačil divit. Koaxy totálně ohnuté skoro zlomené viz foto.
Od teď všechny boxy rozděláváme. Chtělo by to novou revizi, píšu jim to na oficiální forum.
Kdo máte stejný názor, přidejte prosím komentář: http://www.rfelab.com/topic/128-twistpo ... rboard-v2/

Já jsem to udělal ještě podle návodu a pigtaily jsem po vstupu tím plechem překřížil na vstupy, jinak to tam je dost zalomené.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 8 years ago

Tohe zasouvání vymýšlel nějaký teoretik, co k tomu dodat. To můžeš rovnou vyhodit, nebo poslat na reklamaci s popisem "debilně vymyšleno" ;)
1 x