Jednotku mám Huawei HG8245H, chci místo toho svůj mikrotik (prozatím mám 2011) do kterého uvidíme co se děje a mám v síti své zařízení. Nesnáším když mám v síti zařízení do kterého nemám přístup a dělá mi to hraniční spojení.
E: Nebo alespoň kdyby se dalo do toho zařízení dívat a monitorovat.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Poda GPON neboli optika až do bytu
Tvé informace budou pro mě velmi cenné.
Díval jsem se, že ten HG8245H běží na Broadcomu BCM4317KMLG. Co když tam není firmware od Huawei, protože routuje NET i TV, takže ty LAN budou nějak nakonfigurované (např. 3x pro PC, 1x pro TV) a na WANu můžou být dvě rozhraní. Možná tam bude OpenWRT, který nemusí mít vůbec webovou konfiguraci. Proto si to nastavíš u nich a oni to do něj pošlou, ale to jsou jen dedukce.
Každopádně i to klonování S.N. bude zajímavé, ještě jsem si o tom nic nečetl, snad to jde?
Díval jsem se, že ten HG8245H běží na Broadcomu BCM4317KMLG. Co když tam není firmware od Huawei, protože routuje NET i TV, takže ty LAN budou nějak nakonfigurované (např. 3x pro PC, 1x pro TV) a na WANu můžou být dvě rozhraní. Možná tam bude OpenWRT, který nemusí mít vůbec webovou konfiguraci. Proto si to nastavíš u nich a oni to do něj pošlou, ale to jsou jen dedukce.
Každopádně i to klonování S.N. bude zajímavé, ještě jsem si o tom nic nečetl, snad to jde?
0 x
Na GPONu používáme L2 ONU od Tendy a tam si můžeš nastavit SN jak chceš. Každopádně ale možná narazíš na to, že PODA OLT bude čekat zařízení se 4 eth porty a dvěma POTSy a ty si tam dáš něco jiného, takže i přesto, že SN bude sedět, nebude to fungovat. Není to zase tak trivi. Co kdyby sis koupil vlastní Huawei HG8245 a nastavil si ho podle sebe?
Umí to skoro stejně věcí jako ten mikrotik.

0 x
Taky mě přechod na GPON čeká co nevidět. Po telefonátu s technikem jsem nabyl toto info:
- na tom Huaweji běží origo firmware, takže ani ten nebude marný
- při zachování veřejné IP není funkční WiFi, protože data propouští dál
- v klientské zóně by mělo jít nastavit, které LAN porty mají být pro PC nebo STB (takže s ním aspoň nahradím switch pro dva STB)
- nahradit prej nepůjde, protože to musí být Huawei
- taky na něm mají nějaké "presety", což můžou být konfiguráky (přes klientskou zónu), nebo možná nastavení rychlosti (pokud se omezuje na něm) a to by se mohlo ověřovat
Tahle varianta mi vadit nebude, protože kdybych šel do PCI-E karty s SFP, která by mi v serveru nahradila dvouportovou LAN kartu, tak bych nakonec musel mít dva switche (jeden pro dva STB a druhý pro zbytek PC na LAN).
- na tom Huaweji běží origo firmware, takže ani ten nebude marný
- při zachování veřejné IP není funkční WiFi, protože data propouští dál
- v klientské zóně by mělo jít nastavit, které LAN porty mají být pro PC nebo STB (takže s ním aspoň nahradím switch pro dva STB)
- nahradit prej nepůjde, protože to musí být Huawei
- taky na něm mají nějaké "presety", což můžou být konfiguráky (přes klientskou zónu), nebo možná nastavení rychlosti (pokud se omezuje na něm) a to by se mohlo ověřovat
Tahle varianta mi vadit nebude, protože kdybych šel do PCI-E karty s SFP, která by mi v serveru nahradila dvouportovou LAN kartu, tak bych nakonec musel mít dva switche (jeden pro dva STB a druhý pro zbytek PC na LAN).
0 x
- Ano, určitě tam běží origo firmware možná právě upravený těmi "presety" (dál jsme se v tom neštoural)
- Veřejnou nemám ale ta nefunkční wifi je divná, veřejná by správně měla být na WAN (takže na optice)
- Ano, jde viz. obrázek
- Nahradit jde všechno, jen je problém s nastavením
- Konfiguráky tam budou ale proč to mají tak blbě řešené? Rychlost a omezení se řeší na OLT
- Pokud by ale šlo to dát do mikrotiku např. 2011, který má více portů tak bych si nastavil dva porty pro TV zbytek pro PC s vlastní konfigurací (a nepoužíval bych jejich přednastavené sítě).
Klienská zóna Poda pro nastavení (Víc toho tam není
):

- Veřejnou nemám ale ta nefunkční wifi je divná, veřejná by správně měla být na WAN (takže na optice)
- Ano, jde viz. obrázek
- Nahradit jde všechno, jen je problém s nastavením
- Konfiguráky tam budou ale proč to mají tak blbě řešené? Rychlost a omezení se řeší na OLT
- Pokud by ale šlo to dát do mikrotiku např. 2011, který má více portů tak bych si nastavil dva porty pro TV zbytek pro PC s vlastní konfigurací (a nepoužíval bych jejich přednastavené sítě).
Klienská zóna Poda pro nastavení (Víc toho tam není

0 x
Dík za obrázek, říkal dokonce, že tam přidali změnu kanálu pro WiFi teprve nedávno.
S tou WiFi + veřejnou IP to může být divné, ale nejspíš je WiFi + LAN pro PC v mostu (bridge) a kdyby byla WiFi zapnuta, tak ten Huawei musí NATovat a veřejná IP by skončila jak píšeš na WANu. Já potřebuju, aby veřejná IP prošla tím Huawejem až na můj server.
A že jdou nastavit ty LANky pro PC nebo STB, tak mi vlastně ten Huawei nahradí již vzpomenuté dva switche, protože jsem ho chtěl obejít kvůli spotřeby. Tím pádem nula od nuly pojde.
S tou WiFi + veřejnou IP to může být divné, ale nejspíš je WiFi + LAN pro PC v mostu (bridge) a kdyby byla WiFi zapnuta, tak ten Huawei musí NATovat a veřejná IP by skončila jak píšeš na WANu. Já potřebuju, aby veřejná IP prošla tím Huawejem až na můj server.
A že jdou nastavit ty LANky pro PC nebo STB, tak mi vlastně ten Huawei nahradí již vzpomenuté dva switche, protože jsem ho chtěl obejít kvůli spotřeby. Tím pádem nula od nuly pojde.
0 x
Tak mě včera přepojili, spokojenost.
Se svou optikou už asi blbnout nebudu, ale na AE jsem objevil tohle.
Se svou optikou už asi blbnout nebudu, ale na AE jsem objevil tohle.
0 x
Zajimavé za cca 600kč je to dobrá cena. Jestli je to ještě kompatibilní s mikrotikem? + nějakou levnou OLT jenotku. Kdo to vyzkouší? 

0 x