❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
vtipné fotografie
Re: vtipné fotografie
Máme AP kde je 17 SXT + omnitik + rb911 v JRC parabole jako záloha a M10 jako uplink. A světe div se - funguje to
Na několika bodech se zkoušelo stínění těch SXT a že by to nějak pomohlo se říct nedá . . .

0 x
Vykrejváme 360° pomocí SXT HG a zbytek jsou SXT HG pro spoje na spolecny rozvody, kde nabízíme vyšší rychlosti než pro klioše se solo anténama. Kanálově se to vždy nějak udělá. Hlavní je, že klienti musej bejt co nejblíž, pak to celkem funguje.
0 x
kure05 píše:2,4GHz + 5GHz free pro lidi a ještě k tomu 5GHz spoje pro další free AP a spoje pro různý stage, produkce, vedení atd . . .
A když se tam připojí 50 lidí na free wifi tak to asi moc ty sxt nedaj moc ne?
0 x
Netusim ako to moze fungovat ale budis....neni lepsie zhodit taky bordel a dat si tam 4 kvalitne sektorky? Hentaka kopa SXTciek sa rusi uz aj medzi sebou. Predpokladam, ze indoor frekvencie sa beru tiez do poctu a 5,4 a 5,8GHz tiez
Potom to nejak pojde 

0 x
indoor to je jasny ! prece ti neprijede na akci na par dnu trvajici CTU merit...
ale je to dobry masox to zas jo.

0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Ako nejaka par dnova akcia je v pohode ale myslim trvale instalacie SXT hniezd
A potom niekto nadava na starnet a ich 20+ placiek na AP 

0 x
Hniezdecko placiek

Tiez slusny masaker, urcite sa to voobec nerusi

0 x
Koukám, že jakmile je někde víc jak čtyři 90° antény, nebo všesměr, tak se to automaticky musí rušit
Jo, na vesnici a v podobnejch prdelákovicích to opravdu stačí, ale ve velkejch městech tohle jaksi nestači a prostě se musej používat směrovější antény a pokud člověk chce vykrejt třeba 360°, tak tam těch antén musí bejt logicky trošku víc než 4. Ten, kdo provozuje pouze výše popsaný AP s všesměrkou alá OmniTik, nebo s nějakejma 90°, 120° sektorama, tak ať se radši ani nevyjadřuje k fotkám kde víc antén s plkama typu " urcite sa to voobec nerusi ". Nejdřív si něco jako je na těch fotkách postavte, testujte jak to chodí, či nechodí a pak pište REÁLNÝ poznatky a zkušenosti. Do tý doby tu jen melete ho*na a chytrý kecy, který nejsou ničím podložený . . . 

0 x
je to slušnej zabiják..

0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
kure05 píše:Koukám, že jakmile je někde víc jak čtyři 90° antény, nebo všesměr, tak se to automaticky musí rušitJo, na vesnici a v podobnejch prdelákovicích to opravdu stačí, ale ve velkejch městech tohle jaksi nestači a prostě se musej používat směrovější antény a pokud člověk chce vykrejt třeba 360°, tak tam těch antén musí bejt logicky trošku víc než 4. Ten, kdo provozuje pouze výše popsaný AP s všesměrkou alá OmniTik, nebo s nějakejma 90°, 120° sektorama, tak ať se radši ani nevyjadřuje k fotkám kde víc antén s plkama typu " urcite sa to voobec nerusi ". Nejdřív si něco jako je na těch fotkách postavte, testujte jak to chodí, či nechodí a pak pište REÁLNÝ poznatky a zkušenosti. Do tý doby tu jen melete ho*na a chytrý kecy, který nejsou ničím podložený . . .
A mas s tim tedy nejake realne zkusenosti? Me osobne by to dost zajimalo... Kdybys sem mohl dat treba screenshot scanu z jednoho sektoru z takoveho hnizda, urcite nebudu sam koho by to zajimalo jak se to mezi sebou rusi ci nerusi, atp... klidne do zvlast topicu, kde to muzem prodiskutovat

0 x
Jan Ptáček
Tak je samozřejmě jasný, že se ty jednotlivý sektory chytaj třeba na -30dB, ale to neznamená že by to nemohlo rozumně fungovat. Hodně záleží kde v městě to AP je, co všechno chytá, jak jsou daleko klienti atd. Máme místo kde se dodělala druhá polarizace ke stávající single (s RB433AH + 3x R52Hn) a nezměnilo se vůbec nic, prostě vůbec. Sektory 20 - 30°. Ke kliošum to jelo nestabilně několik Mbps, ping desítky až stovky ms. Pak se místo těch RB433 nasadily RB912 + R11 s identickým nastavením a ejhle, najednou se zvedla propustnost od 30 - 80Mbps, ping několik ms a stabilní. Na test se dalo k několika kliošům RB911AC a na AP se na několika sektorech dala RB922 + R11AC a propustnost se trošku zvedla, ale v řádu o několik Mbps, občas u někoho třeba 10Mbps. Pak se k těmhle sektorům daly SXT HG a SXT AC (krátká verze co má 28°) a dalo se to do kovovýho stínícícho krytu od CSATu a nechávalo se to běžet nějakou dobu na těch RB912, RB922, jedno SXT a druhý SXT. Že by tam byla nějaká výrazná změna, to se říct nedá. Propustnost, pingy +- stejný. Nejzásadnější skok je opravdu přechod z chipsetu AR9220 na novější a najednou to letí jak z praku i v zarušeným prostředí. Co máme nějaký AP na vesnicích a maloměstech, tak třeba celkem dobře fungujou i ty RB433AH s R52Hn, jakmile je tam trošku rušení, tak to prostě nejede na žádným kanálu, ani s dobrejma anténama, nebo dobrým signálem. Ani PtP spoje nefugujou dobře. Takže mě celkem udivuje, že dnes ještě někdo používá RB411 s jakoukoliv kartou, protože kdyby tam dal cokoliv novějšího, tak se vše razantně změní. Ke mě domů mám PtP spoj postavenej na RB911AC + 24dB extremy od jirouše a ve 20MHz to ke mě letí 120Mbps v TCP. Prostě ty nový chipsety dělaj divy. Nevím jak je to u UBNT, ale u Mikrotiku to tak je . . .
0 x
kure05 píše:Tak je samozřejmě jasný, že se ty jednotlivý sektory chytaj třeba na -30dB, ale to neznamená že by to nemohlo rozumně fungovat. Hodně záleží kde v městě to AP je, co všechno chytá, jak jsou daleko klienti atd. Máme místo kde se dodělala druhá polarizace ke stávající single (s RB433AH + 3x R52Hn) a nezměnilo se vůbec nic, prostě vůbec. Sektory 20 - 30°. Ke kliošum to jelo nestabilně několik Mbps, ping desítky až stovky ms. Pak se místo těch RB433 nasadily RB912 + R11 s identickým nastavením a ejhle, najednou se zvedla propustnost od 30 - 80Mbps, ping několik ms a stabilní. Na test se dalo k několika kliošům RB911AC a na AP se na několika sektorech dala RB922 + R11AC a propustnost se trošku zvedla, ale v řádu o několik Mbps, občas u někoho třeba 10Mbps. Pak se k těmhle sektorům daly SXT HG a SXT AC (krátká verze co má 28°) a dalo se to do kovovýho stínícícho krytu od CSATu a nechávalo se to běžet nějakou dobu na těch RB912, RB922, jedno SXT a druhý SXT. Že by tam byla nějaká výrazná změna, to se říct nedá. Propustnost, pingy +- stejný. Nejzásadnější skok je opravdu přechod z chipsetu AR9220 na novější a najednou to letí jak z praku i v zarušeným prostředí. Co máme nějaký AP na vesnicích a maloměstech, tak třeba celkem dobře fungujou i ty RB433AH s R52Hn, jakmile je tam trošku rušení, tak to prostě nejede na žádným kanálu, ani s dobrejma anténama, nebo dobrým signálem. Ani PtP spoje nefugujou dobře. Takže mě celkem udivuje, že dnes ještě někdo používá RB411 s jakoukoliv kartou, protože kdyby tam dal cokoliv novějšího, tak se vše razantně změní. Ke mě domů mám PtP spoj postavenej na RB911AC + 24dB extremy od jirouše a ve 20MHz to ke mě letí 120Mbps v TCP. Prostě ty nový chipsety dělaj divy. Nevím jak je to u UBNT, ale u Mikrotiku to tak je . . .
Hlavně že to funguje tobě, a ostatní okolo ať si nas***u co? Neřikam někde na vesnici kde seš sám, ale tohle udělat ve městě, to je fakt o nakopání....
0 x
kure05 píše:Tak je samozřejmě jasný, že se ty jednotlivý sektory chytaj třeba na -30dB, ale to neznamená že by to nemohlo rozumně fungovat. Hodně záleží kde v městě to AP je, co všechno chytá, jak jsou daleko klienti atd. Máme místo kde se dodělala druhá polarizace ke stávající single (s RB433AH + 3x R52Hn) a nezměnilo se vůbec nic, prostě vůbec. Sektory 20 - 30°. Ke kliošum to jelo nestabilně několik Mbps, ping desítky až stovky ms. Pak se místo těch RB433 nasadily RB912 + R11 s identickým nastavením a ejhle, najednou se zvedla propustnost od 30 - 80Mbps, ping několik ms a stabilní. Na test se dalo k několika kliošům RB911AC a na AP se na několika sektorech dala RB922 + R11AC a propustnost se trošku zvedla, ale v řádu o několik Mbps, občas u někoho třeba 10Mbps. Pak se k těmhle sektorům daly SXT HG a SXT AC (krátká verze co má 28°) a dalo se to do kovovýho stínícícho krytu od CSATu a nechávalo se to běžet nějakou dobu na těch RB912, RB922, jedno SXT a druhý SXT. Že by tam byla nějaká výrazná změna, to se říct nedá. Propustnost, pingy +- stejný. Nejzásadnější skok je opravdu přechod z chipsetu AR9220 na novější a najednou to letí jak z praku i v zarušeným prostředí. Co máme nějaký AP na vesnicích a maloměstech, tak třeba celkem dobře fungujou i ty RB433AH s R52Hn, jakmile je tam trošku rušení, tak to prostě nejede na žádným kanálu, ani s dobrejma anténama, nebo dobrým signálem. Ani PtP spoje nefugujou dobře. Takže mě celkem udivuje, že dnes ještě někdo používá RB411 s jakoukoliv kartou, protože kdyby tam dal cokoliv novějšího, tak se vše razantně změní. Ke mě domů mám PtP spoj postavenej na RB911AC + 24dB extremy od jirouše a ve 20MHz to ke mě letí 120Mbps v TCP. Prostě ty nový chipsety dělaj divy. Nevím jak je to u UBNT, ale u Mikrotiku to tak je . . .
a až to takto udělají i ti, které zrovna přeřveš v éteru, tak budeš zas tam kde si byl

0 x
Halamíček Jakub
Pobavil som sa
Mna by strasne zaujimalo ako moze byt jednoduchsie vyskladat 360 stupnov 10x plackou....nehovorim, uz ani o tom, ze to pojde v indoore uz z principu. Ked vidim, takto nacapane anteny je mi zle. Schvalne by si to mali niektori ludia vyskusat. Naposledy som tak experimentoval s JRC24 a RB911, vedla bol nanobridge m5 25. Ak boli tie anteny uplne vedla seba, pozerali s rozdielom asi 10 stupnov tak RB911 nevedela ist s CCQ nad 70% aj ked kanal bol prazdny. Ked sa dali obidve anteny na vylozniky tak aby sa snazili neziarit do seba, zrazu bolo 90%-100%. Rozdiel bol hlavne v tom, ze mikrotik dokazal naskenovat NB25 na -25 a pod. Po presunuti to naskenuje tak na -45. Jo a samozrejme kazdy spoj ide na inej frekvencii to je jasne...tak teraz kvizova otazka. Ako sa nemozu rusit take hniezda? Nemam nic voci uzkym sektorom, ale aspon u mna je uzky sektor napr UBNT 45stupnov, pouzijem 6 sektorov a mam to. Samozrejme pokial su frekvencie. Avsak toto co sa tu prezentuje, nie su ziadne uzke sektory kvoli ruseniu...su to len sprosto vyskladane hniezda ktory zabijaju zbytocne kanaly.

0 x