❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Range extender RT-N12 za ZYXEL modemem

Návody a problémy s konfigurací.
Michal86

Re: Range extender RT-N12 za ZYXEL modemem

Příspěvekod Michal86 » 9 years ago

Výsledek dalšího pokusu:
Router ASUS je naprosto v pořádku a režim regenerativního zesilovače funguje tak, jak by člověk očekával. Zapnul jsem si na smartphonu hot spot, připojil se ASUS routerem k vytvořené wifi síti, nastavil router do režimu regenerativního zesilovače a připojil jsem ho LANem k počítači při vypnutém wifi adaptéru. A ejhle, internet na počítači funguje. To je situace, která se mi se ZYXELem nepodařila vytvořit.

Skutečně to tedy bude nějaké nastavení O2 modemu, které nedovolí signál přeposílat dál.
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Takze zjistit jeslti to ten zyxel dovoluje (podporuje a kde to zapnout) a pokud ne koupit si idealne ASUS dsl router a vymenit ho za ten zyxel od o2. Dalsi moznost je zkusit powerline adaptery (dobrou zkusenost mam s vyrobcem DEVOLO) a nebo proste mezi routery natahnout drát.
0 x

Michal86

Podle jiných článků na webu ZYXEL asi WDS nepodporuje. Nevěděl jsem, že mám hledat tohle klíčové slovo. Kabelové spojení obou routerů bohužel nepřichází v úvahu.

Nicméně, ještě k tomu druhému problému, na současný ZYXEL se mi nepřipojí přes wifi ani televize LG. Pokud dám na televizi vyhledat sítě, ukáže mi wifi, vyzve mě k zadání WPA2 klíče a tváří se, že se připojí. Nicméně pak v nastavení vidím, že nedostala IP adresu (resp. dostala, ale 169.254.81.162, což neodpovídá přidělovanému rozsahu) a ani když jí nastavím fixní IP adresu, masku, bránu a DNS, tak přesto na ní internet nefunguje. S modemem od O2, který jsem měl předtím než mi dali tenhle ZYXEL kvůli VDSL, internet na ní fungoval bez problémů. Nemám možnost ji připojit kabelem, je v jiném patře, ale věřím, že s ní je vše OK.

Mohlo by to souviset také s WDS? Nebo ještě existuje jiný protokol, který by měl ten modem umožňovat? Zkoušel jsem si hrát se šířkou pásma (20/40 MHz), s kanály i se zabezpečením, ale nic nepomáhá. Dokonce, když dám wifi síť jako open (tzn. bez zabezpečení), tak se televize nepřipojí.

To O2 nabízí teda hezký hardware..
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 9 years ago

A co na to jít úplně jinak. Ten Asus Vám z místa, kde je DSL ZyXel pokryje prostor, který potřebujete? A připojí se Vám na něj i Vaše TV? Pokud ano, máte dvě možnosti. Elegantnější - ZyXel přepnout do bridge, PPPoE vytáčet na Asusu a tam rovněž dělat vše ostatní. Méně elegantní, ale rovněž funkční - v ZyXelu vypnout WIFI, Asusem dělat další NAT a WIFI provozovat opět pouze na Asusu.
0 x

Michal86

Díky, nakonec jsem to přesně takhle vyřešil.

Děkuji za rady a nápady
0 x

mapo

Příspěvekod mapo » 9 years ago

Chová se mi to podobně, s drobnými rozdíly:
a) připojení na RT-N2 v reřimu "zesilovač" přes kabel je vše ok
b) připojení na RT-N2 v reřimu "zesilovač" přes wifi ip dostanu a pingnu všude, kromě gateway = nedostane se na internet

Zvláštní je, že je gateway nedostupná jen někdy - dle zařízení, na které se připojuje (= jehož signál zesiluje). Co mám vypozorované, tak když se připojuje na
a) jiný RT-NT v režimu AP = nedostanu se na gateway
b) AP Zyxel = nedostanu se na gateway a nedostanu IP z DHCP, při ručním zadání vše OK
c) AP Mikrotik = vše OK
d) AP TP-Link = vše OK

Aby těch zvláštností nebylo málo, tak na repeateru win10 nepingne na gateway a tím se nedostane na inet, ale po připojení mobilem s androidem fičí i inet a opět jen někde...

repater-A ---- AP ---- repeaterB (vše RT-N2)

připojení na AP = ok
repeater A = kabel OK, wifi jen po lan, nedostane se na gateway ani win, ani android
repeater B = kabel OK, win se nedostane na gateway, android šlape.
Repeater A i B jsou nastaveny stejně, liší se jen IP adresou a názvem vysílané sítě, všude je natažený poslední firmware.

A teď, babo raď... hodím to na support Asusu, toto není moc normální chování....
0 x