❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bridge v Routované síti

Návody a problémy s konfigurací.
Mojaaa

Bridge v Routované síti

Příspěvekod Mojaaa » 9 years ago

Mám routovanou síť. Do teď řeším směrování veřejných IP ke klientům NATem 1:1. Což není praktické. Pro lepší klienty routuji přímo /30 síť. Z hlediska nedostatku veřejných IP si nemůžu dovolit každému naroutovat /30 tak bych rád nalezl jiné vhodné řešení.

Napadlo mě jednoduše na mé bráně vytvořit VLAN, na něm nastavit veřejnou IP jako výchozí bránu pro celý VLAN a tento VLAN zkrze moje routery pře všechny HOPy bridgovat až k cíli. Tam nastavit veřejnou IP klienta a veřejnou IP brány, která je na hlavní bráně. Tzn. nasadit nad routovanou sítí VLAN bridge. Ale toto řešení mi nefunguje. Je nějaké jiné lepší resp. jak to řešíte ve svých sítích?

díky
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Snažíš se řešení na L2 roubovat nad L3, jestli jsem tě dobře pochopil ... jestli jo, tak asi už vidíš ten problém.

Někdo dělá NAT na bráně, někdo blíže ke klientům, někdo routuje přímo veřejné. Někdo používá /30 segmenty, někdo menší a někdo zase větší. Někdo má síť routovanou, někdo switchovanou, někdo routovanou a u klientů PPOE, někdo switchovanou a nad tím PPOE. Někdo nemá vlastně nic a jen GPON koncentrátor.
Někdo dokonce může routovat a od klientů k nějakému koncentrátoru honit nějaký tunel, třeba EoIP.

Stačí? :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.