❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Novinka: rb3011

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
czatlantis

Re: Novinka: rb3011

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

Bohužel to musí být v bridge, stačí mrknout na blokový schéma a žádnej jinej propoj tam není http://i.mt.lv/routerboard/files/RB3011 ... 114519.png
Trochu nechápu, proč tam nedali nějakej switch chip co má 10portů? Neříkejte mi, že takový věci neexistujou. Nebo prostě šetřili každej $ a tady ty 2 byly levnější?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

ano byly, před lety jsem se s mkčky hádal o tom samém u RB2011 a ten chip přece existuje v RB493G kde je všech 8 portů z jednoho chipu a co si budeme říkat, 8 portů by stačilo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

Gigová RB493G má dva switch chipy s 5 a 4 porty: http://i.mt.lv/routerboard/files/RB493G ... 125042.png
Stovkové verze RB493 a RB493AH mají jeden switch chip, kde to jde dát dohromady.
0 x

czatlantis

A je to u té 3011 až takovej problém? Výkonu to má hafo. Zkoušeli jste někdo jak moc se liší latence, propustnost...když je to jen ve switchi a když je to bridgovaný?
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 9 years ago

Ano v RB493G mam a jsou tam skutecne 2 switche Atheros.

Jsem myslel jestli by nesly v CPU nejak ty switche spojit jako switch1+switch2, ale at hledam jak hledam nic nenalezam.
Trochu me mate ta polozka Switch ve WinBoxu, k cemu vubec je, kdyz to vse delam pres interface, jsem myslel, ze tam to nejak spojim.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

ta kolonka switch menu jen na to aby jsi viděl který port patří do jakého switche, případně na na stavení VLAN
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 9 years ago

Ladik píše:Ano v RB493G mam a jsou tam skutecne 2 switche Atheros.

Jsem myslel jestli by nesly v CPU nejak ty switche spojit jako switch1+switch2, ale at hledam jak hledam nic nenalezam.
Trochu me mate ta polozka Switch ve WinBoxu, k cemu vubec je, kdyz to vse delam pres interface, jsem myslel, ze tam to nejak spojim.

jde, založíš bridge a do něj přidáš ty dva master porty a máš switchce prpojené CPUčkem..
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ladik

Příspěvekod Ladik » 9 years ago

:-) tak se ten bridge da takto napsat a obhajit :-)

Kazdopadne pekne napsane diky :-)
0 x

Rajda

Příspěvekod Rajda » 9 years ago

Který routr je výkonější RB3011 nebo RB1100AHx2 ?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

O trochu výkonější je 1100AHx2
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

akurat ma 2x vyssiu spotrebu:)
0 x

Rajda

Příspěvekod Rajda » 9 years ago

RB 3011 zvažuji jako záložní místo 1100ah ta jede cca na 25% při 150Mb což je zatím max

je ta 3011 bez větráků?
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

0 fan´s
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

rb3011 ma to niekto nasadene? ako vam to bezi? ide to stabilne?
0 x

czatlantis

Já to teda nedoporučuju. Mám s tím problémy co se týče portů 6-10 (ten druhej switch-chip).
Často to dělá různý haluze ve stylu že se v grafu přenášených dat ve winboxu oběví špička na hodnotě třeba 20Gb/s a podobně. V logu to přitom háže "ether 7 excessive or late collision, link duplex mismatch? a také "excessive broadcasts/multicasts, probably loop?".

Mám tam porty 6-8 ve switchi -tzn sedmička a osmička má jako master 6ku, ta je v bridge s ether1. No a ether2-5 mají jako master ether1. V Ether9 a 10 jsou nezávislý linky do netu.
Občas se stane, že to tady tyhle chyby vyháže během krátkého času naprosto bez ohledu na to, kam je kterej port připojen - tzn vylučuju nějakou smyčku v síti, když to dělá i na portech co nejsou s ničím v bridge.

Když se podívám do grafů, tak to tam ukazuje naprostý kraviny - v době kdy vyskákalo plno těchto warningů do logu to tam ukazuje šílenej traffic, viz příloha. Je to připojeno k ADSL routeru s maximem 2mbit (vesnice) a navíc jen fast ethernetem....tu minulou sobotu tam dosahoval traffic skoro 200megabitů každým směrem
Přílohy
rb3011_weekly.PNG
rb3011_weekly.PNG (11.38 KiB) Zobrazeno 4456 x
rb3011_log.PNG
0 x