Preji vsem krasny den
Zacina se stavat, ze klient vola, ze se mu seka video, nebo pomalu nacitaji stranky.
Pritom vyuziva linku (20Mb) na plno. Vetsinou jsou za tim decka (steam, torent, youtube), apod.
Resite nejak tyhle stiznosti?
Zkousel jsem podle navodu tohle http://wiki.mikrotik.com/wiki/Basic_traffic_shaping_based_on_layer-7_protocols
Chova se to podivne. Jako parent v Queue jsem dal pcq, mozna to je problem.
Provoz to ridi, ale treba v mangle mi http odchytne a oznaci packet, ale v QT ho pusti az na posledni pravidlo (vse ostatni co neni v mangle). Pokud v mangle zakazu ostatni provoz, tak to ridi http pravidlo v QT (coz je spravne), ale pak spousty komunikace, treba speedtest neprojde QT.
Mohu to dat na verejku.
Mate nekdo nejake reseni?
Diky za radu ci nakopnuti
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
QoS na klientske jednotce
Pošlu mu grafy kde je vcelku jasně vidět jak tu linku používal i jak se mu kvůli tomu změnila latence a dál to neřeším ať si u sebe udělá pořádek sám.
Jenže tam by potřeboval mít těch třeba 20Mbs garant, což u wifi normálně není. A zase vzít jako garant to z teoretické agregace těch 20Mbs, tak mu to jede výrazně pomaleji, než když si udělá pořádek doma sám.
Naštěstí těch případů je minimum tak jeden do měsíce když hodně, jakmile pošlu grafy s komentářem tak diskuze utichá.
Jenže tam by potřeboval mít těch třeba 20Mbs garant, což u wifi normálně není. A zase vzít jako garant to z teoretické agregace těch 20Mbs, tak mu to jede výrazně pomaleji, než když si udělá pořádek doma sám.
Naštěstí těch případů je minimum tak jeden do měsíce když hodně, jakmile pošlu grafy s komentářem tak diskuze utichá.
0 x
Kompletni L7 priorizaci.
Lze k tomu pouzit HW firem Allot, Procera, Comguatd ci F5 a mozna jeste dalsi.
Diky tomu lze i ve vecernich hodinach dosahovat tohle
. Bezi za spojema (SXT + sektor) par desitek lidi a IPTV.
iTomB
Lze k tomu pouzit HW firem Allot, Procera, Comguatd ci F5 a mozna jeste dalsi.
Diky tomu lze i ve vecernich hodinach dosahovat tohle

iTomB
0 x
Řekl bych, že i kdyby si ten jeho zákoš koupil ty dreky za stovky tisíc cos jmenoval, tak skončí na tom že to zařízko nebude stejně vědět kolik má u něj v danou chvíli garant na rozdělení z těch 20Mbs v agregaci
. A nebo teda dobře, ať si je poskytovatel jistý že těch 20Mbs tam bude naprosto vždy a pak si to v Mikrotiku u zákoše snadno pořeší a mezi vnitřní zákazníkovy IP se bude ten trafik přerozdělovat korektně a pak nepotřebuje ty dreky cos psal.
Většině menších a středních tu na foru jako shaper stačí Mikrotik a pár šťastlivců má i jiný SW. HW řešení na shaper mají jen ti větší a to ještě asi ne všichni.

Většině menších a středních tu na foru jako shaper stačí Mikrotik a pár šťastlivců má i jiný SW. HW řešení na shaper mají jen ti větší a to ještě asi ne všichni.
0 x
-
Ten klient tam tech 20Mb ma. Ma 40Mb ale to je burst.Navic nechci delit nejakou rychlost. Chci davat paketum priority. Proste http ma prednost pred p2p. Jde o to, ze treba stahuje 24GB fallout ze steamu a stahuje full rychlosti 20Mb. Ostatni v dome si stezuji. Proto se ptam, jestli je reseni QoS co jsem postoval v prvnim prispevku. Tam k jednotlivym sluzbam se da poresit rychlost, takze i ten steam treba zatrhnout treba na 10Mb. Hrac se sam neomezi, radsi bude volat, ze mu nejede youtube.
Chci ten QoS u klienta.
Ptam se, jestli nekdo nema uz vyreseny komplet, Treba ten seznam sluzeb. Ja Layer-7 nechapu a treba pravidlo
Jak to sakra pozna, ze to je edonkey ?
Kde vezmu dalsi kody?
Vcera jsem to zkousel doma a treba, kdyz stahuje steam naplno, tak se seka i skype a vypadava mi internetove radio, co mam v kuchyni. Kdyz zapnu QoS, tak to jede.
Chci ten QoS u klienta.
Ptam se, jestli nekdo nema uz vyreseny komplet, Treba ten seznam sluzeb. Ja Layer-7 nechapu a treba pravidlo
/ip firewall layer7-protocol
add comment="" name=edonkey regexp="^[\C5\D4\E3-\E5].\?.\?.\?.\?([\01\02\05\14\
\15\16\18\19\1A\1B\1C !234568@ABCFGHIJKLMNOPQRSTUVWX[`\81\82\90\91\93\96\
\97\98\99\9A\9B\9C\9E\A0\A1\A2\A3\A4]|Y................\?[ -~]|\96....\$)"
Jak to sakra pozna, ze to je edonkey ?
Kde vezmu dalsi kody?
Vcera jsem to zkousel doma a treba, kdyz stahuje steam naplno, tak se seka i skype a vypadava mi internetove radio, co mam v kuchyni. Kdyz zapnu QoS, tak to jede.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
QOS na klientské jednotce v tomhle případě nic neřeší. OQS nad Ethernetem je v podstatě priorizace paketů ve frontě na výstupním interfacu. Takže pro download je pozdě. Pokud to má mít jakejkoli rozumnej impakt na přenosovou síť je třeba to dělat co nejdál od klienta. Tzn. v tomhle případě dělat L7 klasifikaci ideálně na vstupu sítě a to je softwarově poměrně dost náročný. Takže se dostáváme k těm zmíněnejm krabicím jako je Procera PacketLogic, Allot NetEnforcer, a tak dál. Pořizovačka v řádech stovek tisíc nebo taky milionů korun.
<joke>Nebo stavět síť na nějaký jiný než Best Effort technologii, tedy ne Ethernet. Třeba ATM nebo GPON.</joke>
<joke>Nebo stavět síť na nějaký jiný než Best Effort technologii, tedy ne Ethernet. Třeba ATM nebo GPON.</joke>
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!