Tak poporade. AL webove rozhrani samozrejme ma. Akorat slouzi pouze pro nastaveni IP stacku. Zbytek v ASD a dobre, ze to tak je, procez doufam, ze to tak zustane. Pri obvykle prasackosti aplikaci psanych pro Java Runtime Enviroment atp., bychom se nepochybne dockali zas jen nepruzneho paskvil rozhrani, ktere ma neuveritelne naroky na PC a laguje vzdy, kdyz clovek potrebuje neco s radiem delat. Dekuji nechci.
Delka zaruky u Alcomy je naprosto druhorada zalezitost pro rozhodovani. To radio se proste nerozbiji, nebo zcela minimalne. Vetsina z radii je v rezimu nasmeruj a zapomen. Kdo to zkusil ten to vi. Obdobne na tom bude i Racom.
A pokud jde o svorkovnici, ukazte mi prosim nekdo jine FOD pojitko, ktere ma za svou cenu chranene proti prepeti vsechny sve porty, nejen na strane ODU, ale i na strane injektoru. Vetsina vyrobcu to resi stylem tady mas radio a co si tam das za injektor je na tobe. Jak ochranis druhej ethernet port je taky na tobe. A tak nastupuje lidova tvorivost. Pak, kdyz umiraji porty na switchi, tak se mozna nekdo zacne ptat proc ? Tak proto.
V neposledni rade, ukazte mi jine FOD pojitko, ktere umi handlovat outer tagy v QinQ, vcetne ethernet type 88a8, 9100 atp ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Alcoma vc Racom
že já se dycky do těch debat pouštím, když je mi to vlastně jedno...ať si každej používá co mu vyhovuje.
Beru to pokud máš jen alcomy. Ale mít pro každý spoje něco jinýho? My máme alcomy, racomy, siklu, možná i něco od peterky by se našlo to by byly 4 pos.aný aplikace. A to nemluvím o tom winboxu. Alcoma jede a když se člověk jednou za rok z nějakýho důvodu rozhodne na ní podíval, hodinu řeší podělanej nástroj a hesla do něj. To že neumí vývojáři napsat aplikaci a pak to vypadá jako v Siklu je věc druhá. Samozřejmě se mi ta hrůzojava taky nelíbí.
A co když budu mít tu smůlu a třeba ta krásná Al80 v ceně jako dacie sandero se ti po 3 letech a 1 měsíci vysype. Změníš na to názor? Kdyby si byl dodavatel tak jistej, tak dá záruku taky těch 60. Ale ono nic není nesmrtelné a Alcoma to samozřejmě ví, že další 2 roky záruky prostě mají svou cenu. Že jsi měl dosud to štěstí neznamená, že 36 a 60 je stejné.
Jasně souhlas. Proto taháme napájení zvlášť a rádia připojujeme optikou. Kdyby byly 2 porty SFP, bylo by to ideální zcela.
[/quote]

Ve firmách co vyhazujou prachy jinde ať si to dělají jak chtí. My chceme jen cenu/výkon. Myslím si, že produkty do 10 a 17, příp. 11 jsou natolik technicky srovnatelné, že cena může být právě tím hlavním rozhodným faktorem.
GRFS píše:Tak poporade. AL webove rozhrani samozrejme ma. Akorat slouzi pouze pro nastaveni IP stacku. Zbytek v ASD a dobre, ze to tak je, procez doufam, ze to tak zustane. Pri obvykle prasackosti aplikaci psanych pro Java Runtime Enviroment atp., bychom se nepochybne dockali zas jen nepruzneho paskvil rozhrani, ktere ma neuveritelne naroky na PC a laguje vzdy, kdyz clovek potrebuje neco s radiem delat. Dekuji nechci.
Beru to pokud máš jen alcomy. Ale mít pro každý spoje něco jinýho? My máme alcomy, racomy, siklu, možná i něco od peterky by se našlo to by byly 4 pos.aný aplikace. A to nemluvím o tom winboxu. Alcoma jede a když se člověk jednou za rok z nějakýho důvodu rozhodne na ní podíval, hodinu řeší podělanej nástroj a hesla do něj. To že neumí vývojáři napsat aplikaci a pak to vypadá jako v Siklu je věc druhá. Samozřejmě se mi ta hrůzojava taky nelíbí.
GRFS píše:Delka zaruky u Alcomy je naprosto druhorada zalezitost pro rozhodovani. To radio se proste nerozbiji, nebo zcela minimalne. Vetsina z radii je v rezimu nasmeruj a zapomen. Kdo to zkusil ten to vi. Obdobne na tom bude i Racom.
A co když budu mít tu smůlu a třeba ta krásná Al80 v ceně jako dacie sandero se ti po 3 letech a 1 měsíci vysype. Změníš na to názor? Kdyby si byl dodavatel tak jistej, tak dá záruku taky těch 60. Ale ono nic není nesmrtelné a Alcoma to samozřejmě ví, že další 2 roky záruky prostě mají svou cenu. Že jsi měl dosud to štěstí neznamená, že 36 a 60 je stejné.
GRFS píše:A pokud jde o svorkovnici, ukazte mi prosim nekdo jine FOD pojitko, ktere ma za svou cenu chranene proti prepeti vsechny sve porty, nejen na strane ODU, ale i na strane injektoru. Vetsina vyrobcu to resi stylem tady mas radio a co si tam das za injektor je na tobe. Jak ochranis druhej ethernet port je taky na tobe. A tak nastupuje lidova tvorivost. Pak, kdyz umiraji porty na switchi, tak se mozna nekdo zacne ptat proc ? Tak proto.
Jasně souhlas. Proto taháme napájení zvlášť a rádia připojujeme optikou. Kdyby byly 2 porty SFP, bylo by to ideální zcela.
GRFS píše:V neposledni rade, ukazte mi jine FOD pojitko, ktere umi handlovat outer tagy v QinQ, vcetne ethernet type 88a8, 9100 atp ?
[/quote]

Okoun píše:o ceněně bych tu nerad diskutoval, není to raketa, je to naprosto porovanatelné s ostatníma pojítkama, navíc pokud vidím za co se vyhazujou prachy jinde ve firmách, tak opravdu bez diskuse
Ve firmách co vyhazujou prachy jinde ať si to dělají jak chtí. My chceme jen cenu/výkon. Myslím si, že produkty do 10 a 17, příp. 11 jsou natolik technicky srovnatelné, že cena může být právě tím hlavním rozhodným faktorem.
0 x
Takze nic lepsiho nez alcoma MP600 neni na trhu ? Ja na toho racoma2 mam 120cm anteny a 360 Mbitu se na tom udelat da, ale pokud to ma byt stabilita, tak to jede tech 175 Mbitu.
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.
Orel005 píše:Takze nic lepsiho nez alcoma MP600 neni na trhu ? Ja na toho racoma2 mam 120cm anteny a 360 Mbitu se na tom udelat da, ale pokud to ma byt stabilita, tak to jede tech 175 Mbitu.
tak pokud to má být "jen" na 175Mb tak si kup MP300 má to stejné komponenty jak MP600 až na drobnosti, které tu neřešíš. Jinak ano RAY2 je o chlup pomalejší.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:Orel005 píše:Takze nic lepsiho nez alcoma MP600 neni na trhu ? Ja na toho racoma2 mam 120cm anteny a 360 Mbitu se na tom udelat da, ale pokud to ma byt stabilita, tak to jede tech 175 Mbitu.
tak pokud to má být "jen" na 175Mb tak si kup MP300 má to stejné komponenty jak MP600 až na drobnosti, které tu neřešíš. Jinak ano RAY2 je o chlup pomalejší.
No, prave ze me tech 175 Mbitu tam uz nestaci. Dotuji to ted z druheho smeru, ale protoze ted pokryvam nove vetsi mesto kde je poptavka vysoka, tak jsem chtel toto mesto pripojit racomem a nahradit ho za neco co zvladne vic.
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting
vysoká poptávka = zainvestuj do optiky
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
Lepší než výhra ve Sportce :)
jen nechápu proč dnes někdo za každou cenu tahá konekt na takový vzdálenosti 

0 x
Pokud vim, MP300 umi vse jako MP600 az na limit kapacity na 460 Mbit, takze ji lze pro 360 Mbit take pouzit - jestli se mylim, opravte mne. Na 10 GHz zadnou MP300 zatim nemame...
Racomy jsou skvela pojitka, jedinou jejich nevyhodu spatruji v zastaralejsim maximu modulace 256QAM, jasne, ve volnem pasmu se casto vyssi modulace nevyuzije kvuli ruseni, ale je fajn tu moznost mit. A vyvoj je proste uz jinde, standardem je delsi dobu 512QAM, u velkych vyrobcu pak uz 1024QAM a treba NEC ma 2048QAM.
Nicmene co nejvyssi efektivita spoje mne mnohem vic zajima v licencnim pasmu a protoze jedeme kombinaci nonlicence skoro vzdy Racom, licence pouze Alcoma.
S GRFS kazdopadne plne souhlasim, ze ASD je super utilita jistejsi nez nejiste web rozhrani.
Racomy jsou skvela pojitka, jedinou jejich nevyhodu spatruji v zastaralejsim maximu modulace 256QAM, jasne, ve volnem pasmu se casto vyssi modulace nevyuzije kvuli ruseni, ale je fajn tu moznost mit. A vyvoj je proste uz jinde, standardem je delsi dobu 512QAM, u velkych vyrobcu pak uz 1024QAM a treba NEC ma 2048QAM.
Nicmene co nejvyssi efektivita spoje mne mnohem vic zajima v licencnim pasmu a protoze jedeme kombinaci nonlicence skoro vzdy Racom, licence pouze Alcoma.
S GRFS kazdopadne plne souhlasim, ze ASD je super utilita jistejsi nez nejiste web rozhrani.
1 x
hol píše:že já se dycky do těch debat pouštím, když je mi to vlastně jedno...ať si každej používá co mu vyhovuje.
Souhlas. Ja se do nich poustim vzdy, kdyz mam pocit, ze nekdo nevi o cem mluvi

hol píše:Beru to pokud máš jen alcomy. Ale mít pro každý spoje něco jinýho? My máme alcomy, racomy, siklu, možná i něco od peterky by se našlo to by byly 4 pos.aný aplikace. A to nemluvím o tom winboxu. Alcoma jede a když se člověk jednou za rok z nějakýho důvodu rozhodne na ní podíval, hodinu řeší podělanej nástroj a hesla do něj. To že neumí vývojáři napsat aplikaci a pak to vypadá jako v Siklu je věc druhá. Samozřejmě se mi ta hrůzojava taky nelíbí.
Mam i neco jinyho nez Alcomu. Hafo jinych technologii a kazda ma svuj vlastni management system. Uplne se tomu nevyhnes, nechces-li rezignovat na jinak dobre technologie. Zatim to nejlepsi jak se to dalo vyresit je terminal server, kde aplikace bezi, idelane jako virtual machine a chodit na to odkudkoliv ze svy pracovni plochy pres RDP, variantne samozrejme lze i VNC.
hol píše:A co když budu mít tu smůlu a třeba ta krásná Al80 v ceně jako dacie sandero se ti po 3 letech a 1 měsíci vysype. Změníš na to názor? Kdyby si byl dodavatel tak jistej, tak dá záruku taky těch 60. Ale ono nic není nesmrtelné a Alcoma to samozřejmě ví, že další 2 roky záruky prostě mají svou cenu. Že jsi měl dosud to štěstí neznamená, že 36 a 60 je stejné.
Ja ti to neberu. Moje zkusenost rika, ze delka zaruky na papiru napsana, je primoumerna snaze vyrobce se ti zalibit. Realne ti to negarantuje vubec nic, protoze obvykle, kdyz dojde na lamani chleba, najde takovy vyrobce obvykle 1000 klausuli, proc to nemuze byt brano jako zarucni oprava a zacvakas si to stejne. Proto jsem se naucil merit na zaklade zkusenosti. Proto taky vim, ze jsou produkty s minimalni zarucni dobou, o kterych clovek nevi a pak produkty, ktere lze nakoupit s dozivotni zarukou a pri prvnim problemu dojde k prozreni uzivatele, protoze takova zaruka vyrobce neco stoji a on to platit nechce.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Pokud vysoká kapacit tak jen licence, přecijen to nestojí tolik a od toho ty frekvence jsou a není problém 40/56/80/112MHz a když je třeba tolik, tak by to měli zákazníci patřičně ocenit. Pokud licenci tak dnes už Ceragon (2048qam) IP20s, IP20C xpic (500/1000Mbit). Alcoma super, ale pro nás cena horší paradoxně a v kapacitně není lepší. Managment Ceragonu používám web a teda línej není. Racom mě s leností vytáčí, ale poměrem cena kvalita je číslo jedna pro free pásmo.
360Mbit na 10Ghz ne že by nešlo, ale provozuje to někdo s čistým svědomím na takovéhle vzdálenosti? Nehledě v době UBNT 10tek mi to příjde jako utopie hledat dva kanály volné vedle sebe s tím co se může venku objevit a pak honem rychle koordinovat licenci. Jediné plus beru ostré antény, ale nejsou všespásné.
360Mbit na 10Ghz ne že by nešlo, ale provozuje to někdo s čistým svědomím na takovéhle vzdálenosti? Nehledě v době UBNT 10tek mi to příjde jako utopie hledat dva kanály volné vedle sebe s tím co se může venku objevit a pak honem rychle koordinovat licenci. Jediné plus beru ostré antény, ale nejsou všespásné.
0 x
divizna píše:Pokud vim, MP300 umi vse jako MP600 az na limit kapacity na 460 Mbit, takze ji lze pro 360 Mbit take pouzit - jestli se mylim, opravte mne. Na 10 GHz zadnou MP300 zatim nemame...
Myslím, že MP300 nepodporuje multicast a bude mít asi horší citlivost než MP600.
0 x
GRFS píše:Ja ti to neberu. Moje zkusenost rika, ze delka zaruky na papiru napsana, je primoumerna snaze vyrobce se ti zalibit. Realne ti to negarantuje vubec nic, protoze obvykle, kdyz dojde na lamani chleba, najde takovy vyrobce obvykle 1000 klausuli, proc to nemuze byt brano jako zarucni oprava a zacvakas si to stejne. Proto jsem se naucil merit na zaklade zkusenosti. Proto taky vim, ze jsou produkty s minimalni zarucni dobou, o kterych clovek nevi a pak produkty, ktere lze nakoupit s dozivotni zarukou a pri prvnim problemu dojde k prozreni uzivatele, protoze takova zaruka vyrobce neco stoji a on to platit nechce.
No co se týká Racomu,tak musím říci,že nám jedna strana pojítka po 4 letech "ohluchla",opraveno v rámci 5 leté záruky.
0 x
Alcom mám ve správě 7 spojů, 1x jsem musel řešit servis a bylo to po uplynutí dvouleté záruky, Racomů mám nyní 22, servis 2x v záruce.
Jinak ASD mi vyhovuje pokud mám po ruce některý ze svých počálů, web u racomu obsloužím i z tabletu
Jinak ASD mi vyhovuje pokud mám po ruce některý ze svých počálů, web u racomu obsloužím i z tabletu
0 x
dagus píše:360Mbit na 10Ghz ne že by nešlo, ale provozuje to někdo s čistým svědomím na takovéhle vzdálenosti? Nehledě v době UBNT 10tek mi to příjde jako utopie hledat dva kanály volné vedle sebe s tím co se může venku objevit a pak honem rychle koordinovat licenci. Jediné plus beru ostré antény, ale nejsou všespásné.
Muze to byt klidne jeden kanal v obou polarizacich. A pak 10/11GHz jsou shodny anteny, takze migrace je celkem jednoducha.
A ciste svedomi ? Pta se nekdo tech co provozuji Powerbridge M10 na svedomi ? Ta technologie vyuziva obe polarizace uz ze sve podstaty, akorat s podstatne horsi efektivitou, takze nic noveho pod sluncem.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
davecv píše:Myslím, že MP300 nepodporuje multicast a bude mít asi horší citlivost než MP600.
Podporuje. Limit je pouze MTU a i tam je to s otaznikem, protoze posledni rady AL mely toto MTU v zakladu take a vyssi se odemykalo expiracnim klicem dle potreby. Pro vetsinu aplikaci ty 2kila totiz staci.
Podle kalkulacky ma na 10G citlivost vuci MP600 na testovacich konfiguracich stejnou. Zkousel jsem 7MHz 55Mb a 28MHzACAP 250Mb.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art