❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rozdvojka ethernet

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
mirek.k

Re: Rozdvojka ethernet

Příspěvekod mirek.k » 9 years ago

Tak ještě jednou a snad naposled.
To, že si něco představuješ neznamená, že to bude fungovat :D.

Koaxiální kabel lze za určitích impedančích přizpůsobení a výkonových ztrát provozovat liniově.
UTP Ethernet je naproti tomu striktně hvězdicový systém. Bez aktivního prvku to prostě nepojede.
Něco jako nedávno v jedné pohádce, že bez soli to prostě není ono.
Dráty se při kmitočtech v řádu desítek megahertzů nechovají jako čistě odporové, ale jako vlnové vedení s komplexní impedancí i útlumem.
Cokoli z toho se zhorší, má dramatický vliv na kvalitu spojení.
Dále do hry vstupuje přeslech (na blízkém a vzdáleném konci) mezi jednotliuvými kroucenými páry. Ten je řádově horší uvnitř čtyřpárového UTP, než mezi dvěma UTP.
Proto "rozpar" jednoho UTP na dva Ethernety nemůže správně fungovat.

Rozdíl mezi dvěma splittery na UTP a 5 port switchem bude v řádu desetikorun.
To bylo již mnohokráte vyčerpáno touto dosti nesmyslnou diskuzí (snad kromě Cimrmanova objevování slepých uliček).

Takže hodně zdaru při pokusech a dej pak vědět
Mirek
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Na rozdíl od vás teoretiků jsem si to v praxi ověřil ...

Slepou uličku samozřejmě nerozporuji.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

VSTK

Příspěvekod VSTK » 9 years ago

Funkce na 10Mb/s bez link autonegotiation je do určité míry možná, bude to ale dílo náhody dané řadou vlivů - např. délky kabelů a implementace fyzické vrstvy konkrétního zařízení.

Přinejmenším tam bude vždy zásadní problém s tím, že ty dvě "rozdvojené" zařízení budou mít propojen Rx-Rx a Tx-Tx pár = neuslyší se mezi sebou, tj. nebude korektně fungovat CSMA/CA, a nejspíš ani komunikace mezi těmi zařízeními navzájem. U koax. ethernetu je společná linka pro Rx/Tx, takže s tím problém není. Při připojení společného konce do switche by teoreticky byla možná komunikace přes něj. Ale fakt nechápu, proč něco takového vůbec zkoušet.
0 x

midlan

Příspěvekod midlan » 9 years ago

Děkuji všem rádcům. Už chápu proč to nefunguje a kdy ano (ludvik). 10 Mbit je ale stejně málo, takže nezbude než switch.

Důvod proč jsem ho tam dávat nechtěl:
- další UTP nenacpu do husího krku ve zdi
- budou tam vždy jen 2 zařízení
- úspora elektřiny
- náklady

Úsporu elektřiny by šlo vyřešit USB powered switchem (byl by napájen ze zařízení ke kterému je zamýšlen), čímž by zase ještě víc vyletěly náklady. No uvidím jak se nakonec rozhodnu.

Ještě možná jeden trochu OT dotaz: proč mají některé switche (většinou malé, pro domácnosti) jeden ethernet konektor jakoby oddělný pro uplink?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Některé tupé switche mají přepínač na "port vlan" nebo "port isolation". Pak všechny porty můžou komunikovat jen s tím uplinkem, ale ne mezi sebou navzájem. Může to být ono.
midlan píše:Ještě možná jeden trochu OT dotaz: proč mají některé switche (většinou malé, pro domácnosti) jeden ethernet konektor jakoby oddělný pro uplink?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

petrproducent

Příspěvekod petrproducent » 7 years ago

To je splitter, ne rozdvojka
1 x

menicks

Příspěvekod menicks » 7 years ago

Nefunguje to ani na 10Mb/s vyzkoušeno udělal to takhle jeden zákazník a hodně se divil. Když zapne druhý PC přestane to fungovat, a první pc pokud má vypnutý ten druhý jeden na 10Mb/s. Tahle "rozdvojka" je k tomu aby se z jednoho kabelu udělali dva, tzn "rozdvojku" je potřeba použít na obou stranách kabelu takže stejně na te jedne je potřeba switch.

Ten konektor pro uplink je většinou kvuli qos, jinak je to jedno.

midlan píše:Děkuji všem rádcům. Už chápu proč to nefunguje a kdy ano (ludvik). 10 Mbit je ale stejně málo, takže nezbude než switch.

Důvod proč jsem ho tam dávat nechtěl:
- další UTP nenacpu do husího krku ve zdi
- budou tam vždy jen 2 zařízení
- úspora elektřiny
- náklady

Úsporu elektřiny by šlo vyřešit USB powered switchem (byl by napájen ze zařízení ke kterému je zamýšlen), čímž by zase ještě víc vyletěly náklady. No uvidím jak se nakonec rozhodnu.

Ještě možná jeden trochu OT dotaz: proč mají některé switche (většinou malé, pro domácnosti) jeden ethernet konektor jakoby oddělný pro uplink?
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

Je to kravina, nefunguje to korektně. Když jsem byl ještě mladý síťař, taky jsem to zkoušel :)
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

ye to mrdqa, konkurence to pouziva aby to 1 kablu nacpali TV a NET a v byte zas rozbocili, takze to asi na tech 30m + - jede asi ok. Me to na 50m nejelo vubec, zadny link, nic. po obycejnem rozparovani UTPcka na 2 linky vse ok.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))