❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB2011UiAS - packetloss na ethernetech

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
czatlantis

Re: RB2011UiAS - packetloss na ethernetech

Příspěvekod czatlantis » 10 years ago

6.30 - dělá
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

bude to někdo hlásit na suport at je nás více a nebo na to kašlete?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Určitě to chce řešit se supportem. Klidně bych to nahlásil ale nemám ISP admina a na smookepingu žádnou ztrátovost nevidím (s aktuálním nastavením)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

já tam určitě napíšu ale potřebuji nějaký jasný test který si udělají i oni u sebe.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 10 years ago

Nějakej jednoduchej ping test na windowsy nemáte? Ten smokeping vypadá nějak moc složitě na konfiguraci (resp se mi s tím nechce drbat). Ideálně něco jako iperf, kde na jedné straně spustím jedním příkazem server, na druhé klienta a nechám to chvilu jet a ono to bude ukazovat, kolik se ztratilo.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 9 years ago

zkoušeli jste už tu verzi 6.32rc6? něco tam opravovali ohledně ethernetů na RBčkách, které mají switch chip...
0 x

lukic

Příspěvekod lukic » 9 years ago

Tak 6.33.rc35 to robi furt.. downgrade na 6.7. pomohol a linka ide bez straty minimalne na ping (ICMP)..
0 x

tron

Příspěvekod tron » 9 years ago

Pintero píše:Dela vam taky u tohohle kramu to, kdyz ve winboxu koukam na datovy tok na ethernetech, tak to vzdycky po par sekundach jakoby spadne?
Par sekund je tam normalni provoz a pak se to na sekundu vynuluje. Data normalne prochazi, ale na citacich jsou vsude 0....
Tam kde mam verzi 6.10 to nedela, na 6.23 a 6.30.1 jo.

Bohužel dělá taky...
0 x

okoun

ano, cca už přes 3 týdny řeším problém se suportem, řešíme to na CRS což je obdoba 2011 a i na RB951 tam je to o poznání menší, ale je. Zatím za ty 3 týdny co tam mají přístup a různě nastavují queue na ethernetech ale zatím prdlačka, už mě to celkem teda točí a je tedy také :)
0 x

OK1COM

Příspěvekod OK1COM » 9 years ago

lukic píše:Tak 6.33.rc35 to robi furt.. downgrade na 6.7. pomohol a linka ide bez straty minimalne na ping (ICMP)..

Narazil jsem na stejny problem s PL na RB2011. Vzkousel jsem vsechno mozne, ale pomohl az downgrade na 6.7. Dekuji!
0 x

okoun

tak vážení support mi dnes napsal, že ten problém tam je, že to přiznávají, ale že vlastně to není takový problém, že je to opravdu velmi malý packetloss :) a třeba na RB951 je totálně malý.
jinak prý se to vyskytuje když na chvilku prudce stoupne datový tok, prostě velkým skokem třeba na 1-5sec.

nevim no, ale asi by je měl začat bombardovat s tímto problémem i někdo jiný, já tedy zatím nepřestávám bojovat dále, toto se prostě v lepších sítích dít nemá :(
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 9 years ago

... a já měl zato, že jde jen o nesynchronizovanou změnu proměnné s cykly jejího čtení...
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 9 years ago

okoun píše:tak vážení support mi dnes napsal, že ten problém tam je, že to přiznávají, ale že vlastně to není takový problém, že je to opravdu velmi malý packetloss :) a třeba na RB951 je totálně malý.
jinak prý se to vyskytuje když na chvilku prudce stoupne datový tok, prostě velkým skokem třeba na 1-5sec.

nevim no, ale asi by je měl začat bombardovat s tímto problémem i někdo jiný, já tedy zatím nepřestávám bojovat dále, toto se prostě v lepších sítích dít nemá :(

tady je podstatne vedet skutecnou pricinu tech ztrat. Existuji legitimni duvody pro ztratu - napriklad zaplneni bufferu, pokud nastava situace, ze soucet prichodu je vetsi nez odchod (rychlosti). Ale je daleko vice neomluvitelnych ztrat (chyby software, hardware atd). Takze za urcitych okolnosti je ztratovost omluvitelna a za jinych ne. Napsal k tomu MT nejake podrobnosti?

Btw: ten problem se projevuje jen pri pouziti switch chipu? Nejsem si nejak z historie tohohle vlakna jisty. RB2011 pouzivame v bridge CFG a tenhle problem nepozoruji. HW countery chyb nic neukazuji? (v tech ROSech kde to ma smysl sledovat - starsi 6.x je neaktualizuji)

Jinak k testu ztratovosti se mi osvedcil ping z linuxu s parametrem -A (= posilej ICMP dotazy tak rychle jak chodi odpovedi) a nastavena velikost > 1500. Pokud je nekde problem s velkou pravdepodobnosti se to projevi
0 x

okoun

mě to dělá jak v bridge tak v switchi, nicméně děje se to a od určité rychlosti, momentálně se na to nějak dál suport vykašlal, jdu je zase trochu kopnout a zkuste je kopat také aby se na ně víc tlačilo...
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 9 years ago

okoun píše:mě to dělá jak v bridge tak v switchi, nicméně děje se to a od určité rychlosti, momentálně se na to nějak dál suport vykašlal, jdu je zase trochu kopnout a zkuste je kopat také aby se na ně víc tlačilo...

tak jim jeste napis, ze by bylo kvuli tomu fajn pridelat counter na Discardy, aby se dalo sledovat, kdyz box zahodi packet kvuli plne fronte na odchodu. A aby to bylo k necemu, tak by konecne mohl ROS misto 0 vracet u SNMP counteru pro chyby vracet skutecna cisla. To same u nonUnicast packetu...
0 x