❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Protlak home made
Re: Protlak home made
Tak to by me take zajimalo, ja na jedne strane koncim s chranickou v hloubce 60cm, byla tam jen hlina. Je to v trave a druha strana protlaku by koncila v parku
0 x
Tak jestli mate tyto info a zkušenosti tak je to opravdu o kriminál nebo při nejlepším se na to protlakari vykaslou. Buďto Vám to řekne správce sítě nebo si musíte tipnout ale případný průšvih půjde za Vámi. V oblasti ve které pracuji je to povětšinou tip, znalost místních sítí, hledacka sítí, sondy atd. A ani na hledacku se nedá spolehnout. Jestli tomu nerozumite, tak si na to domluvte stavební firmu ktera to udělá na klíč. Případne riziko jde za nima
0 x
Laibir píše:Když už jsme u toho. Jak se zjišťují hloubky, když není známá? Dokáže to zjistit i firma, co dělá protlak?
Mám v cestě plyn, vodovod a kanalizaci. Kanalizace je 3m hluboko a plyn.. tam je ten problém. Ale co si pamatuji, tak 1,2-1,8m, ale to je dost velké rozpětí.
Plyn te vytíčí docela presne a zadarmo na rozdil od cezu nebo o2.
0 x
Jak to chodí u nás: nikdo nikdy nám neřekne hloubku (ať je to kdokoliv), hlavně od doby, co před pár lety vrtli vodu a plyn najednou (odstavené sídliště). Když získáme nějakou informaci, tak nám ji nikdo nedá na papír. Zaměřená poloha je obvykle přesná na 1m, ale mnohokrát se mi stalo, že tam byl další plynovod navíc, nebo byl o několik metrů jinde (u nás nic neobvyklého). Do všech protokolů od správců sítí nám píšou, že v případě protlaku si máme dělat sondy v místě protlaku, to platí i v případě nově položených / opravovaných tras, které lze dost přesně vypípat. Ještě tu máme hodně velký problém a tím je podloží. Podloží u nás je tak na pikaču, že horší může být akorát tak skála, takže při protlaku se musíme držet min. 1m od sítí, které křížíme, a když máme podezření na špatný stav trubek (voda, plyn) nedejbože, že máme vrtat u staré litiny, tak odstup hodně navyšujeme.
U nás se platí za vytýčení pouze u O2 (ceny v pohodě), vodárně (dost předražené) a UPC (šíleně předražené <- není problém FA za 3.500kč za vytýčení malého úseku <- geodeti vytyčují), a pak případně nějaká specialita jako ČDT, ČEZ ICT atp.
U nás se platí za vytýčení pouze u O2 (ceny v pohodě), vodárně (dost předražené) a UPC (šíleně předražené <- není problém FA za 3.500kč za vytýčení malého úseku <- geodeti vytyčují), a pak případně nějaká specialita jako ČDT, ČEZ ICT atp.
0 x
Laibir píše:Když už jsme u toho. Jak se zjišťují hloubky, když není známá? Dokáže to zjistit i firma, co dělá protlak?
Mám v cestě plyn, vodovod a kanalizaci. Kanalizace je 3m hluboko a plyn.. tam je ten problém. Ale co si pamatuji, tak 1,2-1,8m, ale to je dost velké rozpětí.
Protlakáři maximálně otevřou poklopy v okolí, ale nic víc. Pak tam musí přijít stavbyvedoucí, který jim nahlásí hloubky, domluví se na hloubce vrtu v místech křížení a dalších podmínkách. Hloubky se dají zjistit pomocí vytýčení (jak jsem psal, u nás to nepíšou a neříkají), hledačky sítí (není 100% spolehlivé), vykopanou sondou, poklopy a šachty na daném místě, a pak už jen pomocí znalosti dané oblasti a v poslední řadě tip.
Pokud byste nahlásil vodu ve 2m a kanalizaci ve 3m, tak to půjde provrtat, ale za předpokladu, že se bude jednat o perfektní podloží jako je např. jíl. V momentě, kdy tam bude takhle malý prostor, tak Vám do toho možná ani nepůjdou. 0.5m od každé sítě je opravdu hodně málo a ještě k tomu záleží jaký průměr (do DN110 ok). Nebo ještě lepší jít pod kanalizaci, ale potřeba počítat s tím, že 6m tyče z mašiny se nedají snadno ohnout. Tenkrát mi někdo říkal, že ideální sklon je 30cm/1m, ale netuším o jakém podloží jsme se bavili.
0 x
U nas kdy jsem delal potreboval protlak pod silnici o prumeru 10cm délky 9m na zahradu, kde na jedne strane silnice byl plyn ve vytičený hloubce 1.7m (což dle skutečnosti sedělo) a na druhé straně zase optika od O2 + metalika. ve hloubce "někde 30cm a někde 80cm".... a s křížením staré kanalizace v hloubce 1.2m tak na strane plynu jsem musel udealat diru do hloubky 2m a tak aby byla videt plynová trubka.... (poslední 0.5m sem kopal k plynu rucne s vojenským rýčem....) Chlapci udelali protlak ze strany O2 coz sem se divil.... (prej vetsi pruser nez plyn).Zacali ve 2.2m a nadruhe strane vyjeli cca. 0.5m od plynu.tesne za tou žlutou "pvc páskou".Podloží byl jíl.
0 x
Před nějakým rokem mi vyprávěli o vrtání ve skále, ale jestli to dělá nějaká česká firma, to těžko říct. Nicméně to bude extrémně nákladné. Zkuste zavolat Popelkovi z Prahy, ten se kolem toho motá několik let, a určitě by dokázal poradit.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
U těch hydraulických udělátek nezapomínejte, že potřebujete dostatečnou zadní oporu. A to je ve výstavbě liniových sítí dost nepraktické. Borci dokopou výkop kolmo k chodníku nebo vozovce a pokračují volně na druhé straně. Když tam pak dojdeš s hydraulických protláčedlem, tak to nemáš o co zapřít. A to nemluvím o nutnosti dostatečného manipulačního prostoru. Pneumatický krtek v tomhle prostě vítězí.
0 x
neřešili jste někdo protlak mezi suterény domů, jedná se mi o památkově chráněnou oblast, kopání je tam utopie, ale suterény domů jsou od sebe od 6ti do 30ti metrů
je to nějak řešitelné?
je to nějak řešitelné?
0 x
v těch sklepech je podlaha cca 1,8m pod úrovní terénu, sítě jsou tam O2, ČEZ a voda v normální hloubce, plyn není, kanalizace 3-4m, geologie - písek, kačírek, semtam balvan velikosti pěsti
0 x
judzin píše:Podlozi neznam, klasicka krizovatka ve meste, a 40m je to napric, mam k tomu schvalene stav. povoleni, site klasika - plyn, kanalizace, o2, nejaky osvetleni.
40m není zas až tak moc, když by šlo o normální půdní podmínky, tj. hlína, jíl nebo nějaké písčitoštěrkové podloží. Jakmile by to bylo ve skále typu opuka a tvrdší, tak už to není jednoduché byť realizovatelné, ale asi to nebude nikdo ochotný zaplatit.
Každopádně je potřeba počítat s tím, že u plynu je potřeba udělat sondy a to tak, že v místě křížení s plynem je potřeba plyn obnažit. Takto to má RWE v podmínkách vydaných ke stavebnímu povolení. I kdyby to mělo být uprostřed křižovatky. Ostatní sítě povětšinou není problém při křížení, protože řeknou orientačně hloubku, u elektriky se dá očekáva že nebude hlouběji než cca 1m, kanalizace se dá změřit v šachtách a dopočítat jak hloubka tak umístění, protože mezi šachtama vede rovně. A vodu mají většinou vodáci docela dobře v paměti, protože na spoustě míst dělali opravy, tak hloubku povětšinou znají.
Nejjednodušší by bylo najít někoho kdo dělá řízené protlaky někde blízko ať se staví na to podívat a ten by řekl jak to vidí. Výhoda v této branži pro zadávajího je, že se platí pouze v případě úspěšně provedeného protlaku.
0 x